Mit szóltak a népek, hogy majd' másfél évig nem volt foci Medgyesen? Mert ugye ez egy klasszikus vasárnap délutáni program – lassan többen járnak ki, mint egy Előre meccsre.
Hosszú út vezetett idáig. Focit értő emberek laknak nálunk. Ennek köszönhető, hogy tegnap is (február 24-én) közel százan voltak az esti villanyfényes találkozón.

Uhrin Pál, foci, Medgyesegyháza, uhrin pál, Medgyesegyháza, 20160303
Uhrin Pál (Bencsik Ádám képei)
Kivel játszottatok és mennyi lett az eredmény?

3-1-re megvertük a Szabadkígyóst.

A két évvel ezelőtti megye I-es bajnokot (most a Kígyós jelenleg az ötödik helyen áll)? Ennyire átjárhatók az osztályok?
Annyira azért nem. Ez egy barátságos derbi volt. Ilyenkor nem számít az eredmény, bár ez a győzelem erőt adhat a továbbiakhoz.

Szóval amikor nem volt egyesület, nem kérdezték az öreg sporik az utcán: „Palikám, jó ez így?"
Furcsa dolog ez. Azt tudni kell, hogy amikor 2011-ben abbahagytam a tevékenységemet (2007-11 között az MSE vezetője volt), már nagyon megosztott volt a szakosztály. Alakult egy új; a régieket pedig tüskével a szívükben távoztak. Az eredménytelenség miatt a nézők is elmaradtak.

Honnan toboroztátok össze a 11-et, illetve a kábé kétszer 11-et?
Mindig is az erős volt az utánpótlásbázisunk. Rengeteg gyermek futballozik Medgyesen (130 igazolt játékos van a klubban – ebből csak 22 felnőtt). Egyébként 2013 júliusáig kellett nevezni a csapatot, de ekkor még egy deka labdarugónk sem volt. Majd visszacsalogattunk pár játékost, akik bíztak bennünk jöttek; valamint Szenti Zoli Csabáról hozott hat srácot.

MSE - serleg, foci, Medgyesegyháza, serleg, Medgyesegyháza, 20160303
Simogatja a szemet (fotók)
És akiknek a sebeikben maradt a tüske?

2011-ben én is azt mondtam, hogy „többet a pálya környékére nem megyek!", de mivel a kisfiam imádja a focit, így kijártunk. Közben 10:0-s, 11:0-s történelmi zakókat kaptunk. Még ezt kívülállóként sem volt felemelő érzés átélni.

Majd ötödmagammal leültem a városvezetéssel, és aláhúztuk, hogy alapvetően mi nem egy ipi-apacs csapatot akartunk, hanem egy komolyabb társaságot. Célként megjelöltük, hogy öt éven belül visszavisszük Medgyesegyházát a megye I-be, azaz méltó helyre tennénk a klubot a megye foci térképén! Azt követően a városvezetés kért egy költségvetési tervezetet.

Mennyiből jön ki egy szezon?
Két és fél millió forintba, és ezt meg is kaptuk. Az első év tapasztalatszerzésnek volt jó; akkoriban 20-30 nézőnk volt. Tavaly már jó eséllyel pályáztunk a feljutó helyekre, majd megnyertük a bajnokságot. Közben jönnek vissza a nézők.

Uhrin Pál, foci, Medgyesegyháza, uhrin pál, Medgyesegyháza, 20160303
Feketén-fehéren
A büdzsé el fogja bírni az első osztályt?

Gondolom, felismeri a vezetés, hogy ez mindenkinek jó. Ruck Marcinak, az előző polgármesternek köszönhetően indult el akkor a csapat; de ezt ugyanúgy fontosnak tartja Nagy Béla is, a mostani városvezető.

Arra emlékszem, amikor 1994-ben a Csaba hengerelt: a város csütörtöktől-szombatig karneválozott.
Ott csápoltam én is a nézők között. Szerintem nem igaz, hogy Békés megye nem bír el egy stabil NB I-es csapatot. Mert egy, a közelben működő első osztályú gárda mindig követendő és példaértékű a gyerekeink számára. Ráadásul a sport és a labdarúgás szeretete nem fog soha kihalni.

Mi a véleményed a stadionépítésekről?
Jó ötletnek tartom, mert amíg nincs egy professzionális létesítmény, és nem tudnak egy jó pályán a szakemberek megfelelő képzést végezni, addig nem lesz színvonalas labdarúgás. Számunkra az lenne a legfontosabb, ha megépülne centerpályánk; a TAO 2-ön keresztül erre lesz is lehetőség, illetve csak a városon múlik, hogy az önerőt biztosítja-e.

A centerpálya megépülése viszont egy intézménykomplexumot vonzana maga után.
Vonzana bizony! Gondolkodunk is ebben. De a legfontosabb, hogy ebben a bajnokságban jól szerepeljünk.

Uhrin Pál és Bencsik Ádám, uhrin pál, bencsik ádám, Medgyesegyháza, 20160303
Így készült a kép - jobbról Bencs(ik) kolléga

Most a harmadikok vagytok újoncként.
És három pontra a feljutó helytől. Ráadásul különböző kritériumok vannak az első osztályba jutáshoz: egy licenc értelmében – az MLSZ versenynaptára szerint – az U16-e és az U19-es csapatokat versenyeztetni kell sok egyéb feltétel mellett. Nekünk mindkettő megvan, ha így maradna a tabella és az előttünk végzet csapatok közül valaki nem vállalná, akkor minket kérnének fel. De alanyi jogon szeretnénk feljutni! Ezért dolgozunk lassan három éve!