A szombati megnyitó szívemhez közelebb állt, mint a csütörtöki. Nincs bajom sem Frei Tamással, sem a franchise intézményével, de ma igazi csabai nyílt: csabaiak álmodták meg és csabaikak hozták létre – nem csak csabaiaknak.

Művész kávéház, Szarvas Péter, Jókai Színház, seregi zoltán, művész kávéház, Békéscsaba, 20160319
Seregi Zoltán és Szarvas Péter (galéria)
Az Ibsen Étterem kihasználatlansága, a színház bútorraktárában porosodó, szebb napokat is látott bútorok és a színházi büfé került egyszer csak közös látómezőbe és szolgált a Művész Kávéház létrehozásának alapjául – kezdte beszédét Seregi Zoltán színházigazgató.

Az álomból hamar valóság lett, és szorgos kezek munkája egy igazán különleges vendéglátóhelyet hozott létre. Olyan helyet, ahol a kínálólapon a megyében egyedülálló teák, kávék és borok szerepelnek. Olyan helyet, amely egyszerre kávéház és kulturális tér. Ahol a pódiumon – a színházon belül vagyunk, végül is – helyet kapnak könyvbemutatók, beszélgetések, művészportrék, verses- és zenei estek. Olyan helyet, ahol a napi taposómalomból kiszakadva nyugalomra lelhetünk. Ahol Molnár Ferenc nyomdokaiba lépve akár ihletet is kaphatunk az eszpresszó mellé, és könyvet írhatunk. Vagy olvashatunk.

Művész kávéház, Jókai Színház, művész kávéház, Békéscsaba, 20160319
Múlt századi hangulat (galéria)

Szarvas Péter csatlakozott az előtte szólóhoz abban, hogy minden ilyen nyitás ajándék, mely színesebbé, élhetőbbé tesz egy várost. A kávéházba járás, a kávéfogyasztás reneszánszát éljük: utoljára a múlt század első évtizedeiben volt hasonló pezsgés – mondta a polgármester. A Művész Kávéház ezen kávézók hangulatát, a nyugatosok korát idézi.

****************

A szalagvágás után két meghívottat arról kérdeztem, nem sokallják-e a környéken az egy négyzetméterre jutó kávézók számát. Azt felelték, szerintük mindegyiknek más-más a célközönsége, nem konkurenciái egymásnak. Azt mondom, legyen így! Peace, love, kávé!