Az Aldi visszahívta a 250 grammos kiszerelésű rozsos és szezámos extrudált kenyér egyik sorozatát, mivel a termék „Ochratoxin A” penészgomba toxinnal szennyezett – közölte a hétvégén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

A Nébih tájékoztatása szerint az ochratoxinok egyes penészgombák által termelt méreganyagok, melyek közül az ochratoxin A a legjelentősebb, mely erősen toxikus anyag. Fő támadási pontja a vese, azonban májat, idegrendszert, immunrendszert, és a reproduktív szerveket károsító hatását is igazolták. Állatkísérletek bizonyították azt is, hogy rákkeltő anyag - írja a hvg.hu.

"Bár az élelmiszerek előállítása során folyamatosan törekednek arra, hogy csökkentsék az ochratoxinok szintjét, bizonyos mértékű jelenlétük elkerülhetetlennek tekinthető, ezért határértékkel szabályozzák eltűrhető mértékű előfordulásukat. A toxinok ártalmas hatása mindig a szervezetbe összesen bekerülő mennyiség függvénye. Azaz megbetegedéstől csak akkor kell tartani, ha valaki hosszú időn keresztül, rendszeresen fogyaszt határértéket meghaladó ochratoxin tartalmú élelmiszereket" – áll a Nébih tájékoztatásában, amelyből kiderül az is, hogy a szóban forgó kenyerek egyszeri, vagy rövid időszakon keresztül történő fogyasztásától egészségártalom nem valószínűsíthető.