Lehet-e egy fenékkel két lovat megülni? Ugyanis 2015-ben még egy ügyvédi irodát vezetett.
Mivel a két tevékenység összeférhetetlen, ügyvédi tevékenységemet befejeztem.

Mi szólt az új pozíció mellett?
1999-től ügyvédjelöltként, majd 2003-tól ügyvédként dolgoztam. A sikeres ügyvédkedés után úgy gondoltam, érdemes a korábban szervezetépítésben és adójog területén szerzett tapasztalataimat más területen, akár az állami szférában hasznosítani.

Dr. Kovács Tamás - NAV igazgatója, NAV, dr. kovács tamás, Békéscsaba, 20160323
Édesapja Kovács József, a gyulai választókerület fideszes országgyűlési képviselője. Ebből kifolyólag, a kinevezését követően egy darabig zajlott ön körül a politikai cirkusz. Ezt miképp élte meg?

Közszereplőként tűrni kell, hogy az embert kritizálják. De azt hozzá kell tenni, egy ilyen kiválasztásnál nem lehet megfelelő szakképzettség nélkül foglalkoztatni, azaz egy leendő vezetőnek nagyon komoly szempontoknak kell megfelelnie. Jogi egyetemet végeztem, általános jogi szakvizsgám van, ezen felül szakirányú képzettséggel is rendelkezem társasági (gazdasági) szakjogász diplomával rendelkezem. 2008 óta az Igazságügyi Minisztérium Jogi Szakvizsga Bizottságában láttam el cenzori feladatokat. Bő másfél évtizeden keresztül adó és közigazgatási eljárásokban, büntető és polgári ügyekben képviseltem az adózók érdekeit.

Akkor most bizonyos szempontból átállt a másik oldalra.
Valóban, többször megkaptam már a kérdést, hogy átálltam a másik oldalra? Úgy gondolom, hogy mindenkinek egy oldalon kell állnia, a törvény oldalán. Egy jó ügyvéd nem képviselhet törvénytelenül ügyeket, egy jó NAV törvényesen, objektíven kell, hogy a munkáját végezze. Természetesen az érdekek lehetnek ellentétesek az adózók, valamint az adóhatóság más szemüvegen át nézik az ügyeket, azonban mindenkinek a jogszabályok alapján kell eljárnia.

Az ügyvédség minden jogállam elengedhetetlen része, a megfelelő jogi képviselethez mindenkinek joga van. A költségvetési bevételeket az adóhatóságnak biztosítani kell, hogy állam működi tudjon, de csak törvényes módon. Az utóbbi csak akkor valósul meg, ha az adózó terhére és javára szóló körülményeket is feltárjuk. Így tudunk ügyfélcentrikusan működni.

Több interjúban beszélt az ügyfélcentrikusságról. Mit takar ez a kifejez?
A NAV-nál korábban háromszintű vezetés működött: országos, régiós és megyei. Miután a régiók megszűntek, szabadabb lett a mozgástér. Ezáltal közvetlenül tudjuk eljuttatni a Központi Irányításhoz és a döntéshozókhoz azon meglátásokat, újításokat, amelyeket a kollégák nap mint nap kitalálnak.

Dr. Kovács Tamás - NAV igazgatója, NAV, dr. kovács tamás, Békéscsaba, 20160323
Ugye alapvetően az ellenőrzések során az embereknek mindig megremeg a lábuk – függetlenül attól, hogy van-e vaj a fülük mögött. Az említett ügyfélcentrikusság kihat a mindennapi kommunikációra is?

Az ellenőrzési munka során nagyon fontos a hangnem, azaz ha kimennek a munkatársaink, kulturáltan végezzék a munkájukat, megfelelően tájékoztassák az adózókat a kötelezettségeikről, hogy ne ellenségként tekintsenek rájuk. Mindemellett tudni kell, hogy a jogszerűen, törvényesen eljáró adóhatósági dolgozót nem érheti semmi bántódás.

Ez így van, hisz ki szeret fizetni?
Ha a hatóság megfelelően együttműködik az adózókkal, akkor mindenféleképpen megvalósulnak a célkitűzéseink. Tállai András államtitkár úr több alkalommal is kifejtette, hogy kettős arccal fog rendelkezni a NAV a közeljövőben.

Ez mit jelent pontosan?
A hatóság védi a megbízható, és ellenőrzi a kockázatos adózókat. Ezen minősítés egyelőre csak a cégjegyzékbe bejegyzett adóalanyokra vonatkozik. Az adófizetőket megbízható, semleges és kockázatos adózókként fogjuk minősíteni. Ezáltal érdemes lesz arra törekedni, hogy az adóalany a megbízható körbe kerüljön, mert ők privilégiumokat fognak élvezni: például az ellenőrzésben rövidebb határidők lesznek, hamarabb le kell zárni a náluk folytatott vizsgálatokat.

A semleges csoportra az alapszabályokat alkalmazzuk; illetőleg a kockázatos adózókra fokozottan oda fognak figyelni a kollégák, ők gyakrabban számíthatnak ellenőrzésekre. Cél, hogy minél szélesebb körben tájékoztatni kell az embereket az aktuális kötelezettségeiről. Ha a hatóságra együttműködő partnerként fog az adózó tekinteni, akkor kialakulhat egyfajta együttműködési viszony, amely nem feltétlenül a bírságoló, hanem a szolgáltatói jellegként fog megjelenni.

Bonusz kérdésként kihagyhatatlan: mostanában ritkábban látni a megye blues-színpadjain a trióját, amelyben gitározik.
Jelenleg nemcsak a fellépések, hanem a próbák száma is csökkent, de az átalakítás kezdeti időszakát követően kétségkívül több időm lesz a muzsikára. Mivel a zene az kell!