Szántó Tamás, Szántó Tamás, AUT-PONT Alapítvány, Békéscsaba, 20151016
Szántó Tamás (képek)
Ahogy ideérkeztem, olyan érzésem volt, mintha egy fesztiválba csöppentem volna: mosolygós színes arcok, muzsikusok, sátrak, lobogó tűz, és kimondottan nagyobb az érdeklődők tábora, mint a korábbi esztendőkben.

Ez valószínűleg azt jelenti, hogy egyre többen élnek a városban, akiknek pozitív élményük van az elmúlt alkalmakkal kapcsolatban.

Miért épp gitárosokkal társítjátok a programot?
Az ENSZ 2007-es határozata arra hívta fel a tagállamok figyelmét, hogy április 2-án olyan akciókat szervezzenek, amelyek ott résztvevők az év többi napján is emlékezhessenek arra, hogy az autista társaiknak támogatásra van szükségük. Egy olyan komplex élményt igyekszünk nyújtani, amelynek az egyik eleme a kékben ragyogó színház, a kis tábortűz, valamint a 80 gitárossal való együtténeklés.

Alapvetően a Kemény Gitárklub meghatározó kultur-szegmense a városnak; elképzelhető, ha máskor és máshol is látják őket, összekapcsolják a két tényezőt?
Többször hallottam már, hogy év közben nemegyszer azt kérdezték tőlük: „mikor lesz a színháznál az az esemény?".

Ragyogjon kékben!, ragyogjon kékben, autizmus napja, Békéscsaba, 20160404
galéria képeit Bencsik Ádám készítette
Milyen szempontok szerint állították össze a repertoárt?

17 dalból áll a műsor – a tábortűzhöz és a közösségi élményhez igazodva jellemzően, jó régi, Illés-Fonográf-Koncz Zsuzsa-Metró-LGT...

Lybra! (Valamikor réges-régen, a nyolcvanas években, az említett bluesrock-csapat bőgőse volt Tomi.)
Igen... Tehát olyan dalokat választottunk, amelyek nem igényelnek túlságosan nagy felkészültséget: 80 ember állandó tempóban, könnyen énekelhető nótákat játszhasson.

És lehetőleg egy fekvésben elférjenek az akkordok.
A másik szempont az, hogy a szövegek üzenete kapcsolatba hozhatók legyenek ezzel az alkalommal.

***

Közben megtelt a színház előtti tér; a gityósok között vagy 7 generációt képviseltette magát: ott volt 5 éves Döncikétől a 105 esztendős Hevesi Imi bácsiig mindenki.

Majdan a polgármesteri és Fehér Tímea színművésznő köszöntőit követően megkezdődött visszaszámlálás: 5... 4... 3... (eközben Imi bácsi C-ben tust húzott, akire mindenki rááált) – és: ragyogás kékben. Sika-sika-muzsika. Közös mobilvilágítás.

Ragyogjon kékben!, ragyogjon kékben, autizmus napja, Békéscsaba, 20160404
Ragyogás (galéria)

***

És... a vasárnapi etaphoz hétfő 10 órától (10:17-kor még tart) a Csaba Center Spinning teremében a Bike with Baby (olyan hölgyek, akik a kisbabájukat a hátukra kötve spinningelnek) tagjai kék ruhában bicikliznek.