Az Európai Unió határvédelmi ügynöksége, a Frontex török katamaránokat bérelt, ezeken összesen 131 pakisztáni, bangladesi és szíriai migráns, valamint ugyanennyi rájuk felügyelő rendőr volt. A két szíriai saját döntése alapján önként tért vissza Törökországba, egyikük az apját veszítette el nemrég, másikuk a családját szeretné újra látni – írta a hírügynökség.

A kikötőben felállított sátrakhoz vezető rövid szakaszon a hatóságok fehér ponyvákkal korlátozzák a láthatóságot. A helyszínen először egészségügyi vizsgálat alá vetik a menekülteket, majd ujjlenyomatot vesznek tőlük, fényképet készítenek róluk, valamint rögzítik személyes adataikat.

Dikili felett helikopterek köröznek, a kikötőben készenléti rendőrök vannak, páncélozott vízágyúk és mentőkocsik kíséretében. A migránsokat buszokkal szállítják tovább - számol be a hvg.hu.

Volkan Bozkir európai ügyekért felelős török miniszter hétfőn a Habertürk hírtelevízió élő adásában úgy nyilatkozott, hogy a nem szíriai menekülteket először az északnyugat-törökországi Kirklareli tartomány egyik táborába szállítják, majd a szükséges ügyintézés után hazájukba küldik tovább őket. Ehhez rendelkezésre állnak a megfelelő eljárások, Törökország csak bizonyos ideig tudja vendégül látni a gazdasági menekülteket – mondta.

Bozkir kiemelte, hogy a Görögországból visszatoloncolt menekültek 70 százaléka azonban szíriai lesz, akiket a délkelet-törökországi Osmaniye város közelében található táborokban helyeznek el, a szíriai határtól nagyjából 40 kilométerre. Az ott tartózkodó menekültek közül küldenek majd Európába szíriaikat, pontosan annyit és akkor, amennyi és amikor Törökországba érkezik – tette hozzá.

Közölte, hogy Törökország 11 ezer embert képes pótlólag elhelyezni, és ezt a keretet a közeljövőben 17 ezerre szeretnék növelni.