A 2011-ben megnyitott Szarvasi Vízi Színház a Cervinus Teátrum tulajdonában áll, programját az első évben a Békéscsabai Jókai Színház, azóta pedig a Magyar Teátrum Közhasznú Nonprofit Kft. szervezi és bonyolítja le. A Jókai Színház továbbra is szakmai felügyeletet vállal.

Szarvasi Vízi Színház, szarvasi vízi színház, Szarvas, 20160415
A sajtótájékoztató résztvevői (balról): Dr. Dósa Zsuzsa, Csasztvan András, Babák Mihály, Fekete Péter, Seregi Zoltán és Szabó Károlyné (galéria)

A sajtótájékoztató résztvevőit először Babák Mihály, a házigazda város polgármestere Babák Mihály, szarvas, babák mihály, Szarvas, 20160415
Babák Mihály
köszöntötte. Mint mondta, sokan és sokat dolgoztak azért, hogy a 2016. évad programja összeálljon és az előzőekhez hasonlóan sikeres legyen. Külön köszönetet mondott Fekete Péternek, a Békéscsabai Jókai Színház korábbi igazgatójának és a jelenlegi igazgatónak, Seregi Zoltánnak.

Csasztvan András, a Cervinus Teátrum ügyvezető igazgatója örömmel számolt be arról, hogy tavaly a vízi színházban a nézőszám már hatszorosa volt annak, amit annak idején a létesítmény pályázati projektjében vállaltak. A 62 előadás több mint 40 ezer nézőt hozott, ami azt jelenti, hogy egy estén átlagosan 500 ember ült a nézőtéren. A hétvégi, fizetős nagyelőadások többsége teltházzal ment, s az ingyenes verses, zenés estekre is rendszerint több százan voltak kíváncsiak.

A tájékoztatón szó esett azokról a műszaki újdonságokról, fejlesztésekről is, amelyek a június 17-i nyitásig elkészülnek. A színpad fölé elbontható, többfunkciós tető épül. Ez egyrészt védi majd a díszleteket az időjárás viszontagságaitól, másrészt tartószerkezete a cirkuszi produkcióknál az artisták rögzítését szolgálja. Ez Fekete Péter szívügye is, ő ugyanis jelenleg a Fővárosi Nagycirkusz igazgatói tisztét tölti be (egyben miniszteri biztos is), s természetesen a szarvasi közönséget is több cirkuszi produkcióval ajándékozza meg ebben az évadban.  A tetőépítés mellett egyéb fejlesztések is lesznek: megújul a teljes faszerkezet, kijavítják a padozatot és a főbejárathoz két köszöntő szobor kerül, amit a szarvasi önkormányzat vásárolt. S amint azt Babák Mihály polgármester elmondta, nem ez lesz a város egyetlen ajándéka: pénteken reggel döntött ugyanis a képviselő-testület arról, hogy a színház melletti fahídról ezen a nyáron már egy ívelő vízfüggöny is köszönti majd a közönséget.

Fekete Péter azt hangsúlyozta, hogy nincs az országban még egy olyan szabadtéri színház,Szarvasi Vízi Színház, fekete péter, Szarvas, 20160415
Fekete Péter
amely ilyen gyönyörű környezetben lenne, s ahol ilyen kitűnő szakmai harmónia alakult volna ki a város önkormányzata és a színház működtetői között. S nincs még egy olyan hely, ahol minden nap lenne előadás, ráadásul az előadások felét ingyenesen láthatja a közönség. Fekete Péter sem érkezett ajándék nélkül: felajánlásának köszönhetően a jövő héten 50 gyermek látogathat el ingyenesen a Fővárosi Nagycirkuszba. S mint kiderült, idén a szarvasi gyerekeknek érdemes lesz törekedni a jó tanulmányi eredményekre. Aki ugyanis kitűnő bizonyítvánnyal zárja a tanévet, az ingyenes belépőjegyet kap a Fővárosi Nagycirkuszba. Minden olyan diák pedig, aki javít a tavalyi bizonyítványán, a Szarvasi Vízi Színház egyik előadására szóló ingyenjegyet kap ajándékba.

A színház idei évadjának részletes programját Seregi Zoltán, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója ismertette. Mint mondta, legfontosabb, hogy megőrizzék azt a sokszínűséget, ami a korábbi éveket is jellemezte. Így tudnak ugyanis legjobban megfelelni a helyi és az ország számos pontjáról érkező közönség igényeinek.

Seregi Zoltán, seregi zoltán, Szarvas, 20160415
Seregi Zoltán
– Az idei nyár programja öt lábon nyugszik. Az elsőt a nagy hétvégi előadások jelentik, ezek teremtik meg ugyanis az anyagi alapot a hétköznapi, ingyenes előadásokhoz. Utóbbiak között a már hagyományossá vált Vers a víz fölött és Dal a víz fölött programsorozat mellett újdonságként megjelenik a Film a víz fölött is, melynek keretében a magyar mozi ünnepelt színészeivel találkozhat a közönség. A harmadik lábat a családi és gyermekprogramok, előadások jelentik. A hiányzó két elem pedig a két, immár hagyományossá vált fesztivál: a Magyar Teátrum Nyári Fesztivál és a Cervinus Teátrum által szervezett művészeti fesztivál – ismertette a részleteket Seregi Zoltán.

A színházigazgató néhány előadásra külön is kitért. Az évadot a Légy jó mindhalálig című darabbal nyitják (Békéscsabai Jókai Színház), melynek főszerepét egy szarvasi kisdiák, Kozák Ádám játssza. Shakespeare Rómeó és Júliája ezúttal táncjáték formájában elevenedik meg a Dunaújvárosi Bartók Táncszínház előadásában. A Magyar Zenés Színház a Mágnás Miskát mutatja be és lesz két cirkuszi est is. Bizonyára sokaknak okoz majd örömet az ExperiDance Omega musical: Gyöngyhajú lány balladája című produkciója, melyben az Omega együttes nagy slágereinek jó része a szarvasiak körében közkedvelt békéscsabai művész, Szomor György előadásában csendül fel. Fellépnek határon túli színtársulatok és idén már a Nemzeti Színház művészei is eljönnek Szarvasra.

Szarvasi Vízi Színház, szarvasi vízi színház, Szarvas, 20160415
A Szarvasi Vízi Színház széksorai most még üresek, de nyáron megtelnek majd (képek)

Már hagyomány, hogy az évad közepén a Cervinus Teátrum veszi át a főszerepet a vízi színház deszkáin. Immár ötödik alkalommal rendezik meg ugyanis a Cervinus Művészeti Fesztivált, melynek részleteiről Dr. Dósa Zsuzsa színművésznő, a Cervinus Teátrum művészeti igazgatója beszélt a sajtótájékoztatón. Mint mondta, a programokkal a gyerekeknek és a felnőtteknek egyaránt örömet szeretnének szerezni. A július 15-24-ig tartó fesztivál programjában a musicaltől a táncjátékon, mese baletten, tragikomédián át a fúvószenekari koncertig sok minden szerepel. Bemutatják a Cervinus Teátrum saját produkcióját, a Lili bárónőt is. Mivel a Cervinus Teátrum szlovák nemzetiségi színház is, így természetesen szlovák szerző darabját (Peter Karvas: Szigorúan tilos című tragikomédiáját) is színre viszik.

Szarvasi fahíd, szarvasi vízi színház, fahíd, Szarvas, 20160415
A fahídra vízfüggönyt szerelnek.
A sajtótájékoztatón szó esett arról, hogy idén a korábbinál is nagyobb figyelmet fordítanak a fogyatékkal élő színházlátogatók igényeire. Több előadást jeltolmácsolással és audionarrációval játszanak, s egy olyan verses est is lesz, melynek programját kifejezetten siketek és nagyothallók költeményeiből állítják össze. A színház mindhárom szintje kerekesszékkel is megközelíthető, rámpa illetve lift segítségével.

A sajtótájékoztató zárásaként Szabó Károlyné, a Magyar Teátrum Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője kívánt sikeres évadot a Szarvasi Vízi Színháznak.

Fotók: Ignácz Bence