Varga-Bora Tímea főszervezőt egyetlen pillanatra tudtam csak elkapni, azt mondta: nagyon sokan vannak, és ment a dolgára. Édesapjával, Bora Imrével, a Bora Kft. tulajdonosával ettől az évtől vették át a fesztivál szervezését, így nem csoda, hogy a jó hírt kissé megszeppenve közölte.

Pálinkafesztivál, Bora Imre, tállai andrás, Gyula, 20160415
Bora Imre és Tállai András (galéria)
Bora Imre kezdte a köszöntő beszédek sorát. Azt mondta, nagyon örül, hogy már első este teltház van, és megköszönte Timi és csapata munkáját, hiszen ez elsősorban az ő szervezőmunkájuknak az érdeme. Hozzátette, reméli, hogy Gyula még hosszú éveken át lehet a pálinka fővárosa.

Dr. Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke arról beszélt, hogy az április, mint első igaz tavaszi hónap, szórakozásra csábít, és mi lehetne erre jobb alkalom, mint ennek a nemes italnak, a pálinkának az ünnepe. A pálinka nemzeti érték: hungarikum. Ez a fesztivál pedig ezen italok versengésének ad teret, de egyben családi ünnep is. Gyulát Közép-Európa egyik ékkövének nevezte, melynek életében kitörési pontot jelenthet a pálinkafesztivál.

- Egy sikeres rendezvénynek két fő összetevője van – kezdte beszédét Gajda Róbert kormánymegbízott. - Az egyik a pálinka, a zseniális hunagrikum, a másik pedig Gyula, a zseniális város. Abban, hogy a pálinka hungarikummá válhatott, nagy szerepe van a lassan nagykorúvá váló pálinkafesztiválnak.

Ezen gondolatokat folytatva vette át a szót Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere, aki aztPálinkafesztivál, Dr. Görgényi Ernő, bagdy gábor, Gyula, 20160415
Dr. Bagdy Gábor és Dr. Görgényi Ernő (fotók)
mondta, hogy a '90-es években a pálinka még a füstös kocsmák itala volt, és mára nemes itallá lett. Ahhoz azonban, hogy a pálinkából és a fesztiválból is a legtöbbet hozzák ki, szükség van újításra, vérfrissítésre – ezért is az új szervező, Bora Imre. Külön örömét fejezte ki a Magna Cum Laude fellépése kapcsán, hiszen régóta hiányolták már a zenekart erről az eseményről, és most nem csak hogy itt vannak, de sikerült hosszú távú megállapodást is kötni velük. Dr. Bagdy Gábor Budapest főpolgármester-helyettese átadta a főváros kulcsát Görgényi Ernőnek, mellyel Gyula hivatalosan is a pálinka fővárosává vált erre a három napra.

Végül Tállai András parlamenti és adóügyekért felelős államtitkár, miniszterhelyettes állt a mikrofon elé. Arról beszélt, hogy a pálinka átszövi a magyar emberek mindennapjait. A pálinka életérzés. A jó pálinkához magyar gyümölcs és magyar szakember kell. És nem véletlen az sem, hogy a pálinkának saját dala van.

Pálinkafesztivál, koncert, magna cum laude, gyulai pálinkafesztivál, Gyula, 20160415
Pálinka szerelmem... (képek)

Ennél jobb végszót keresve sem lehetett volna találni. A Magnára váró közönség tapsviharban tört ki, és néhány perc múlva kezdetét vette a fergeteges buli.