A „Szakmák éjszakája 2016” a Szegedi Szakképzési Centrum kezdeményezésére jött létre. Sikerét mutatja, hogy már most, az első évben az ország minden pontjáról nagyon sok iskola csatlakozott hozzá. Így tett a Gyulai Szakképzési Centrum is, melynek minden tagintézményében tárt kapukkal várták pénteken este a különböző szakmák iránt érdeklődő fiatalokat. Mi ezen az estén a szarvasi tagintézménybe, azaz a Székely Mihály Szakképző Iskola és Kollégiumba látogattunk el.

Szakmák éjszakája, szarvas, Szakmák éjszakája, Szarvas, 20160416
A szépészet nagyon népszerű szak a szarvasi iskolában. Balról Bakulya Anna munkaközösség-vezető (galéria)

A diákok és tanáraik nagy izgalommal várták az este 6 órai kezdést. Az osztálytermekben ésKohut Andrásné, szarvas, Kohut Andrásné, Szarvas, 20160416
Kohut Andrásné köszöntötte a vendégeket

az udvaron egyaránt nagy volt a sürgés-forgás. Még a tűzoltóság, a rendőrség és a mentőszolgálat is kivonult egy-egy járművel, a fiatalok az ő munkájukkal is megismerkedhettek ezen az estén. Az aulában összegyűlt érdeklődőket Kohut Andrásné, az intézmény igazgatója köszöntötte, s mindenkit arra biztatott, nézzenek be a termekbe, próbálják ki a különböző szakmák eszközeit, ismerjék meg az asztalosok, fodrászok, kozmetikusok munkájának szépségeit.

Mi először az udvaron néztünk körül, ahol Tusjak György, a vendéglátó szakmacsoport szakoktatója éppen a kemence körül sürgölődött.  Kolléganőjével, Sutyinszkiné Pljesovszki Máriával és persze a szakácsnak készülő diákokkal együtt azokat a finomságokat készítették elő, melyekkel később a vendégeket kínálták. Hájas tészta, kenyérlángos és borzas gombóc került ki a lányok keze alól.

Szakmák éjszakája, szarvas, Szakmák éjszakája, Szarvas
A szakácstanulók oktatóik irányításával finom falatokat készítettek (képek)

– A gombóc citromos és kakaós változatban készül és kukoricapehelybe forgatjuk – magyarázta az egyik tanuló, Kozma Alexandra, miközben egymás után rakta a kész finomságokat a tálcára. Alexandra elárulta: biztos benne, hogy nagyon jó szakmát választott. Mindig is szeretett főzni, s úgy véli, szakácsként könnyen találhat majd munkát, akár itthon, akár külföldön próbálkozik. Ami pedig a tanulást illeti, a 9. évfolyamos lány szerint az iskola konyhájában minden felszerelés adott ahhoz, hogy megtanulják a szakácsművészet titkait.

– Csütörtökönként a belső gyakorlat keretében mindig egy komplett menüt készítünk. Tegnap például tejszínes zalai csirkehúslevest főztünk és farsangi fánkot sütöttünk, amit aztán természetesen meg is ettünk – avatott be a diákélet hétköznapjaiba Alexandra. Azt már Sutyinszkiné Pljesovszki Mária tette hozzá, hogy a diákok a gyakorlati órákat sokkal jobban kedvelik, mint az elméletet.

Szakmák éjszakája, Szakmák éjszakája, Szarvas
Középen Szloszjár Patrik, munka közben
Odabent az osztálytermekben közben szintén zajlott az élet. A szépészet szakmacsoport (kézápoló, fodrász, kozmetikus) tanulói például gyönyörű frizurákat kreáltak. Nemcsak lányok, hanem fiúk is tanulnak fodrásznak. Egyikük, a 12. évfolyamos Szloszjár Patrik éppen egy bonyolult hajfonat elkészítésén fáradozott.

– Tetszik nekem ez a szakma. Nagyon érdekes feladat kitalálni, hogy milyen archoz milyen frizura illik, s aztán persze meg is csinálni azt – mondta Patrik, aki az érettségi után a 13. évfolyamon folytatja tovább, mert fodrász szakképesítést szeretne szerezni.

– A szépészeti képzést három évvel ezelőtt indítottuk, s örömmel mondhatom, hogy egyre nagyobb az érdeklődés iránta – tudtuk meg Bakulya Annától, a szépészet ágazat munkaközösség-vezetőjétől. Mint mondta, az itt tanuló fiatalok az érettségi megszerzése után kézápoló munkakörben helyezkedhetnek el, akik pedig a szakképzés keretében tovább folytatják a tanulást, azok fodrász vagy kozmetikus szakképesítést szerezhetnek.

Egy másik teremben Pengő Lajos szakoktató segítségével az asztalos szakma rejtelmeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.

Szakmák éjszakája, Szakmák éjszakája, Szarvas
Bartolák Levente érdeklődéssel figyelte Pengő Lajos faipari szakoktató munkáját (fotók)

– Negyven éve vagyok a szakmában, s bátran mondhatom, nincs annál szebb dolog, mint amikor egy fűrészelt deszkából kétkezi munkával szép bútordarabot faragunk! – mondta lelkesen a szakoktató. Munkáját egy, a pályaválasztástól még igencsak távol álló kisdiák, a tízéves Bartolák Levente is nagy érdeklődéssel figyelte. Levi édesapjával érkezett a Szakmák éjszakája. Kérdésünkre elárulta, hogy bár ő tengerbiológusnak készül, azért itt is minden nagyon tetszett neki. Kézbe vette a kalapácsot, érdeklődéssel figyelte a fúrógép működését, a hologramkészítés pedig egyenesen elbűvölte.

Szakmák éjszakája, Szakmák éjszakája, Szarvas
Csányi Dániel a mikroszkóp előtt.
Egy másik teremben mikroszkópok sorakoztak az asztalokon. Itt találkoztunk Csányi Dániellel, aki a környezetvédelem és vízgazdálkodás szak 12. évfolyamos tanulója. Miközben a mikroszkópot bűvölte, azt is elárulta: nagyon jó választás volt ez a szak és sajnálja, hogy már csak két hét van hátra az érettségiig. Dani továbbtanulni is ebben az irányban szeretne, a Szent István Egyetem szarvasi karára, környezetgazdálkodási szakra jelentkezett.

Az intézmény egyik termében szakmatörténeti kiállítás várta a látogatókat. Amint azt Tóthné Lipták Erzsébet igazgató-helyettestől megtudtuk, ez a kiállítás máskor is nyitva áll az érdeklődők előtt, előzetes bejelentkezésSzakmák éjszakája, Szakmák éjszakája, Szarvas
Tóthné Lipták Erzsébet a kiállításon.
alapján bárki megtekintheti.

– A nálunk oktatott szakmák régi eszközeit, tárgyi emlékeit mutatjuk itt be, egészen az 1800-as évektől kezdve – mondta az igazgató-helyettes, akivel együtt néztük végig a régi mesterleveleket, bizonyítványokat, írógépeket, cipész- és szabószerszámokat.

Két óra elteltével Kohut Andrásné, az intézmény igazgatója elégedetten nyugtázta, hogy szépen szaporodtak a látogatók.

– Szeretnénk a pályaválasztás előtt álló fiataloknak és szüleiknek megmutatni azt, hogy diploma nélkül, egy jó szakmával is boldogulhat az ember – hangsúlyozta Kohut Andrásné. Hozzátette: sajnos, ma a köztudatban még mindig csak a diplomának van presztízse. A szülők és gyakran az általános iskolai pedagógusok is csak a gimnáziumok felé terelik a fiatalokat, pedig a szakképesítés (akár érettségi után is) plusz tudást és rálátást ad az életre. A pályaorientációra jobban oda kellene figyelni, e téren hasznosak voltak például valamikor az általános iskolások számára szervezett üzemlátogatások. Fontos lenne az is, hogy a munkaadók anyagilag jobban megbecsüljék a jól képzett szakembereket.

Szakmák éjszakája, Szakmák éjszakája, Szarvas
A szobafestő-mázoló hiányszakma, ezért a fiatalok ösztöndíjat is kapnak.

Kohut Andrásnétól azt is megtudtuk, hogy a Gyulai Szakképzési Centrum szarvasi tagintézményében az informatika és ügyviteltől kezdve a vendéglátáson, kereskedelmen, szépészeten, építészeten, faiparon át egészen a szociális gondozó és ápoló szakirányig igen széles palettáról válogathatnak a jelentkezők. Sőt, idén újraindítják a ruhaipari képzést is. Három hiányszakmát oktatnak - szociális gondozó és ápoló, kőműves, szobafestő-mázoló -, tehát aki ezek egyikét választja, az ösztöndíjat is kap majd. Az intézményben jelenleg 580 diák sajátítja el a különféle szakmák fortélyait. A diákok 62 százaléka vidéki, sokan a szomszédos Jász-Nagykun-Szolnok megyéből is idejönnek tanulni.