A szervezők számos programot vonultattak fel: többek között bevonták a békéscsabai Mackó-Kuckó ovisait, akik kipróbálták a Braille pontíró gépet, vakon kártyáztak, sakkoztak, mi több, bűvös kockáztak is.

Győrfi Gabriella - Vakok És Gyengénlátók BME, győrfi gabriella, vakok és gyengénlátók, békés vaklárma, Békéscsaba, 20160421
Győrfi Gabriella (képek)
– Ebben a korban vagyunk a legfogékonyabbak a vizualitás nélküli társak iránt; a gondolkodást, az elfogadás szemléletet még sokkal könnyebb alakítani – mondta Győrfi Gabriella, a Békés Vaklárma projekt szakmai vezetője.

Azt követően Ádász Istvánnal, az egyesület alelnökével, informatikaoktatóval, a város ikonikus alakjával beszélgettem.

1987 januárja óta ismerlek. Egy pompás kis sítáborban voltunk. Emlékszem, mesélted, hogy édesapáddal akkoriban jártatok egy moszkvai szemklinikára. Mikor derült ki, hogy baj van a látásoddal?
Nagy pechemre (1963.) április 28-án születtem, mert három nap múlva, május elsején az összes nővért kirendelték a kötelező felvonulási ünnepségre. A ceremónia előtt engem a kék lámpa alá tettek és ott felejtettek. (A születést követően, ha a baba besárgul, kék fényű lámpával világítják meg). Így az alap félóra helyett hat órát voltam alatta, ez is közrejátszhatott... – persze ez egy feltevés.

Mackó Kusckó ovisok  a - Vakok És Gyengénlátók BME, vakok és gyengénlátók, békés vaklárma, mackó kuckó óvoda, Békéscsaba, 20160421
A Mackó Kuckósok (galéria)
Mikor jelentkeztek a problémák?

Általános iskolás koromban, például amikor pingpongoztam, sokszor nem találtam el a labdát. Majd gimi után a munkaalkalmassági vizsgálat kapcsán kiderült, hogy nem látom a babos könyvet. Másnap Gyulán azt mondta az egyik orvos, hogy „hú, neked látótérkiesésed van!". Nyilán ez akadályozhatott a pinyóban is.

Meddig jártál a szovjet kezelésekre?
1990-ben voltam utoljára – addig még nem volt semmi baj a szememmel, igaz, romlott, romlott, de nem úgy, hogy elment mindet. Majd miután a ruszkik hazamentek, mi is...

A rendszerváltozásnak köszönhetően nem mehettél ki többet?
Létezett a két ország között egy egyezmény, miszerint az orosz katonákat itthon, ott meg minket kezeltek ingyen.

És ha nem szakítjátok meg a vizsgálatokat?
Az egyik társam a mai napig lát.

Tóth György (b), Ádász István és Laufleur Erzsébet- Vakok És Gyengénlátók BME, ádám istván, tóth györgy, Laufleur Erzsébet, vakok és gyengénlátók, békés vaklárma, Békéscsaba, 20160421
Tóth Gyuri (b), Ádász Pisti és Laufler Erzsike - a tandemet is kipróbálták (fotók)

Hogy lehet megbarátkozni a sötétség gondolatával?
Ez a vagy megszoksz, vagy megszöksz frázis. Szerinted most mennyivel lenne jobb, ha a négy fal között sírdogálsz, hogy jaj, istenem! És természetesen nem azonnal lettem vak. Olyan volt, mint amikor a hangyabolyt ráengedik az elefántra: először ugye nem látszanak a hangyák, majd szép lassan eltűnik az a hatalmas állat.