Lassan, de biztosan egyre több autógyártó kezdi el beépíteni saját modelljeibe az önvezető módhoz szükséges technológiát. A Tesla 2014 óta az összes autójába beszereli az ehhez szükséges hardvert – két éven belül pedig megváltoztatná vele a világot –, eközben pedig a legnagyobb autógyártók, mint a Mercedes, a BMW vagy a Volvo is azon dolgozik, hogy minél tökéletesebb rendszert kínáljon a tulajdonosoknak. Mindemellett a világ egyik legnagyobb tech cége, a Google is önvezető autót fejleszt, sőt, néhány napja a legnagyobb vállalatok bejelentették: szövetséget hoznak létre a technológia fejlesztése érdekében.

A Business Insider egy nemrég készült jelentéséből kiderül, az igazi áttörés 2019-ben várható, onnantól kezdve pedig nem lesz megállás. Az előrejelzés szerint már csak 3 évet kell várnunk arra, hogy megjelenjenek az utakon azok az autók, amelyek képesek A pontból B pontba úgy eljutni, hogy közben nincs szükségük emberi beavatkozásra. A szakértők ebben az időszakban komoly növekedést jósolnak, aminek az eredménye, hogy 2020-ra már nagyjából 10 millió részben, vagy teljesen önvezető autó vesz majd részt a közlekedésben - írja a hvg.hu.

A jelentés szerint azonban mindez nemcsak az utasok kényelmét szolgálja majd, hanem ahhoz is hozzásegít, hogy kevesebb baleset történjen az utakon. A brit KPMG tanácsadó cég szerint 2014 és 2030 között nagyjából 2500-zal csökken majd a halálos balesetek száma az Egyesült Királyságban, ami az önvezető autók megjelenésének és elterjedésének lesz köszönhető. A legnagyobb probléma azonban, hogy a költségek egyelőre még magasak lesznek – vagyis sokat kell fizetni egy ilyen technológiáért –, az autók használatát pedig jogszabályokkal kell majd szabályozni.