A TV2 és az RTL Klub jelenleg a kábelszolgáltatóknak ingyen adja a tartalmat, és cserébe a legolcsóbb alapcsomagban kap helyet a két országos adó. Miután a kormányrendelet lehetővé tette, hogy a két csatorna pénzt kérjen a sugárzásért a műsorszóróktól (tehát a kábelszolgáltatóktól és az Antennától is), sok minden változhat. Az előfizetés díja, sőt a csomagok tartalma is változhat – vetíti előre Kéry Ferenc, a Magyar Kábelkommunikációs Szövetség elnöke.

A két országos sugárzású, egyben legnézettebb kereskedelmi adó már évek óta gyúr arra, hogy programdíjat kérhessen, de eddig ennek jogszabályi akadálya volt. Korábban a csatornáknál 490 forintos, illetve 3-400 forintos díj merült fel, vagyis ennyit kért volna háztartásonként a műsorszóróktól egy-egy csatorna. A kábeltévés Kéry Ferenc szerint több száz forintot kérni aránytalan lenne, mert bár a többi tévécsatorna árairól nem beszélhet, annyit azért elárult, ez már „magasan a drága" kategória lenne.

Megkerestük mindkét csatornát, azonban egyiknél sem árulták el, milyen árban gondolkodnak. Az tény, az RTL és a TV2 is üdvözölte a kormány döntését, az RTL közleményben azt írta, a pusztán reklámbevételen alapuló üzleti modell már nem fenntartható, a plusz bevételből több saját gyártású műsor készül. A TV2 megkeresésünkre azt írta, egy korszerűtlen helyzetet oldott meg a kormány, "végre a TV2 is kérhet terjesztési díjat", ahogy ezt a piac többi szereplője már korábban is megtehette. A pluszbevételt közleményük szerint ők is tartalomelőállításra és akvizícióra költik.

"A kormányrendelet április 26-án lépett hatályba, így ennek értelmében a TV2 Média Csoport programdíjra ettől a naptól tarthat igényt, azonnal megkezdheti a terjesztői tárgyalásokat. A díjra igényt is tart, amelynek mértéke, ahogy a megállapodás egyéb tartalma is, a műsorterjesztőkkel folytatott tárgyalások során alakul ki. Már jó ideje kétféle üzleti terv készül – egy a díjjal, egy pedig nélküle, ez az idei év vonatkozásában sem volt másképp" – írta a TV2.

Megkerestük a három nagy kábelszolgáltatót, a UPC-t, a Telekomot és a Digit is, de érdemben egyikük sem nyilatkozott arról, milyen lépéseket terveznek a programdíj miatt, ami többmilliárdos pluszbevételt is hozhat a két csatornának. Beleszólása a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak (NMHH) nincs. Válaszuk szerint a médiatörvény alapján a jelentős befolyásoló erejű médiaszolgáltatóknak (vagyis a két nagy kereskedelmi tévének) szerződést kell kötniük a műsorterjesztőkkel, a törvényben a többi között szerepel a megfizethető árszint is. Ha a jogszabályi előírást betartva állapodnak meg a programdíjról, azt az NMHH nem vizsgálhatja felül arra hivatkozva, hogy az nem megfelelő, akkor fordulhatnak hozzájuk, ha nem tudnak megállapodni.

A kormányzati időzítés nem tűnik véletlennek: a reklámadó 2014-es bevezetésével csaknem párhuzamosan tiltotta meg a kormány, hogy a két nagy kereskedelmi televízió pluszdíjat szedjen. A 444 azt írta, a piacon nyílt titok volt, hogy a kormány azért nem engedte korábban a terjesztési díj beszedését, mert ezzel üzent a kritikussá vált RTL Klubnak, valamint a TV2 felvásárlását akarta felgyorsítani, és amint idén megfelelő kormányközeli kézbe került a csatorna, meglett az engedély is.

Azt egyelőre korai volna megjósolni, hogy a szolgáltatók egy az egyben ráterhelik-e a nézőkre a pluszköltséget, Kéry szerint ez attól függ, mennyit kér az RTL és a TV2.

Ha 20 fillért kérnek, az teljesen más helyzet, mintha 2 ezer forintot. Korai még erről beszélni, de az tény, hogy a szolgáltatóknak nincsenek túl nagy tartalékaik.

Kivehetnek csatornákat a csomagból

Kéry egyébként azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a szolgáltatók kivesznek más csatornákat a csomagból, hogy ne kelljen árat emelni. Vagyis három forgatókönyvből kettő esetén a néző rosszul jár. Felmerülhet az is, hogy a TV2 és az RTL kerül át egy drágább csomagba, de ezt a csatornák hozzájárulása nélkül nem lehet megtenni. Az árról is indulhat alkudozás, ha nincs megegyezés, a kábelszolgáltató le is veheti a csatornát a listáról. Az mondjuk kérdés, hogy a milliós nézettségű csatorna esetleges kirakása mennyire tenné népszerűvé az adott szolgáltatót. A fogyasztók amúgy nincsenek könnyű helyzetben: sok helyen csak egy szolgáltató működik, így ha továbbra is hagyományos módon tévéznének, az áremelést tudomásul kell venniük.

Az sem elképzelhetetlen, hogy az RTL és a TV2 a jövőben elérhetetlen lesz a pusztán antennával tévéző, ingyenes programokat követő háztartásokban, ilyenből 700 ezer van az országban. Ez Kéry szerint új üzleti modellt jelentene, mert így kimondanák, elsősorban a kábeltévés bevételből élnek meg, és nem a reklámokból. Kéry szerint sok tárgyalási forduló lesz, a hosszát nehéz megjósolni, két fél józan együttműködésére van szükség. Megkerestük a MinDig TV és a MinDig Extra révén ingyenes és fizetős műsorterjesztést is végző Antenna Hungáriát is, hogy a két kereskedelmi csatorna tárgyal-e az ingyenes műsorszolgáltatás megszüntetéséről, de ott is csak annyi választ kaptunk, több megoldásról tárgyalnak.

Forrás: hvg.hu