Akkor a miniszterelnök bejelentette, hogy az ötlet nem a csak szimpátiáját, de az annak kivitelezéséhez szükséges anyagi forrást is elnyerte. Meglehetősen tömören és egyértelműen fogalmazott: ezt megvettem.

De mit is?

A „Zöldfolyosó projekt” – nagyon röviden – a három várost összekötő, negyven kilométeres Fehér-Körös szakasz és Élővíz-csatorna rekonstrukciójáról szól. Arról, hogy ezen települések együttműködve olyat hozzanak létre, mellyel a 120 ezernyi itt élő jól jár. És persze nem csak ők.

Polgármesterek, Szarvas Péter, Hanó Miklós, kónya istván, Dr. Görgényi Ernő, izsó gábor, kálmán tibor, Békéscsaba, 20160503
Kálmán Tibor (b), Kónya István, Dr. Görgényi Ernő, Izsó Gábor, Szarvas Péter
és Hanó Miklós (galéria)

A gondolat nem új keletű, de – például a szennyvíztisztító megépülésével – mostanra vált életszerűvé – az anyagi forrást leszámítva.

A vízszakasz és környékének rendbetétele a helyi önkormányzatok és a KÖVIZIG feladata. Első ütemben a meder kotrása zajlik majd (mintegy 2 milliárd forintból), hiszen az anno közel négy méteres medermélység az évtizedek alatt a felére csökkent az iszaposodás miatt. Ezután következhet a partszakaszok felújítása – városhatárokon belül és azokon kívül egyaránt.

A városatyák reményei szerint ezzel a beruházással a turisztika legkülönfélébb ágazatai válhatnak vonzóvá, és nem csak a környékbeliek számára. Míg Gyulán átlagosan 2-3 vendégéjszakát tölt el valaki, addig e projekt segítségével ez meg is duplázódhat.

A konkrétumok

Polgármesterek, Szarvas Péter, Dr. Görgényi Ernő, izsó gábor, Békéscsaba, 20160503
Örülnek neki (képek)
Gyulán a különböző műtárgyak (zsilipek, hidak) átalakításával hajózhatóvá teszik a csatornát. Gyalogoshidak, kikötők és sétányok épülnek-szépülnek, új kandeláberek kerülnek a partra.

Békéscsabán is át kell alakítani a hidakat, hogy a hajók, csónakok elférjenek alatta. Az Árpád fürdő, a Széchenyi-liget és a CsabaPark bekerül a vérkeringésbe, itt kikötők létesülnek majd.

Békésen is átépítik a zsilipet, rendezik a partvonalat, melyhez kapcsolódóan négy és fél kilométeres sétányt terveznek. Dánfokon ökoturisztikai szálláshelyet létesítenek, és ezzel párhuzamosan fejlesztik a kerékpáros turizmust is. Tervben van egy 100-150 főt befogadni képes szabadtéri színpad kialakítása valamint mini kikötők építése a különböző látványosságok közelében. Fürdőjük fejlesztésének befejezése is időszerű és játszóterek, felnőtt tornaparkok is szerepelnek a csatornapart látványtervében.

A beruházásnak köszönhetően Békés mellett a másik két városban is megteremtődnek a kajak-kenu versenysport alapjai.

Kajak, kajak, élővíz-csatorna

A miniszterelnökkel folytatott beszélgetés során felmerült a Wenckheim-kerékpárút megépítésének gondolata is. Ez a 400 milliós beruházás lehetővé tenné, hogy biciklivel bejárható legyen a gyulai Almásy kastély és a szabadkígyósi Wenckheim kastély közti szakasz, érintve Pósteleket, Békéscsabát és Békés-Tarhost.

A vezetők egyetértenek abban, hogy városaiknak össze kell fogniuk, hiszen ez mindannyiunk közös érdeke. A Zöldfolyosó (és a Wenckheim kerékpárút) kitörési pontot jelenthet a térség turisztikai-gazdasági életében. Példaértékű lehet bárki számára, hogy ők nem egymás rovására akarnak fejleszteni, hanem összefognak a jó ügy érdekében.