Megszűnhet a kötelező iskolai hittanoktatás, értesült az origo. Munkacsoportok vizsgálják az Emmi-ben a három éve kialakított rendszert, és elképzelhető, hogy az új kerettantervben már nem lesz benne a heti egyórás kötelező hittan vagy erkölcstan óra. Jelenleg a szülőknek a beiratkozáskor kell dönteni arról, melyik típust kívánják választani. Ha a munkacsoportok javaslatai átmennek, akkor elképzelhető, hogy a KDNP 2010-es választási programjában szereplő oktatáspolitikai ötlet kikerül a kötelező körből, és átkerül a fakultatív, délutáni idősávba, amikor a diákok választhatnak, hogy pl. szivacskézilabdáznak, táncolnak vagy hittanra járnak.

Az origo szerint a kormány azzal indokolja az esetleges megszűnést, hogy csökkenteni akarja a diákokra nehezedő terheket. A kötelező hit- és erkölcstan oktatást 2011-ben, Hoffmann Rózsa államtitkársága idején vezették be, amikor új köznevelési törvény született. Ha most eltörlik, úgy a KDNP a vasárnapi boltzár után egy másik elvi jelentőségű ügyben szenved vereséget.

A mindennapi testnevelés Palkovics Lászlóoktatási államtitkár szerint megmarad a kerettantervben.

Arról, hogy a kormány jól látta meg a problémákat az oktatási rendszerben, de rosszul, sokszor a szakértők javaslatai, kidolgozott intézkedéstervezetei ellenében, erőből döntött, Falus Iván oktatáskutató, szakember beszélt nemrégiben.

Lázár János is arról beszélt a legutóbbi, a 47. kormányinfón, hogy változik a nemzeti alaptanterv, mivel a diákok teljesítménye folyamatosan romlik. Fontos az egész napos iskola, nem liberalizálják a tankönyvpiacot, és nem szűnik meg a központi Klik sem, amely 500 milliárd forintos költségvetéssel szerepel a 2017-es költségvetési tervezetben - de várható valamiféle decentralizáció a működésében.

Forrás: hvg.hu