10 esztendősen húztad fel először a kesztyűt és a lábfejvédőt, erre nyilván nem emlékszem, de arra igen, hogy amikor 2009-ben, a Békéscsabai Lakótelepi Tömegsport SE-től elbúcsúztattak, a néhai Leyer Richárd, a Magyar Kick-Box Szakszövetség elnöke úgy emlékezett vissza az első találkozásotokra, hogy egy vékonydongájú kisgyerek voltál. Miért kezdtél el karatézni? Sokat bántottak kicsi korodban?
Nem, nem bántottak, de az igaz, hogy sosem voltam egy erős testalkatú srác, hiszen mindig a korosztályom legalacsonyabb súlycsoportjában indultam. (Dezső versenysúlya 57 kilogramm volt.) Inkább arról szólt ez a korai szerelem, hogy találtam egy sportot és egy edzőt, aki keretet adott az életemnek, célokat tűzött ki a számomra és végig is kísért – néha hajtott – az oda vezető úton. Azt pedig nyilván nem is kell ecsetelnem, hogy ha még sikeres is vagy egy választott „hobbyban", milyen motiváló tud lenni...

Debreczeni Dezső, kick-box, debreczeni dezső, Békéscsaba, 20160509
Dezső - Bencsik Ádám fotói
Vagy 25 éve pedig azt hallottam, hogy még az általánosban sokszor a lábaddal oltottad le az otthoni fürdőszoba villanyt; öröklött ez a lazaság?
Édesapám judózott... De nem tudom, hogy a szüleim mennyire hajlékonyak, előttem legalábbis nem csináltak spárgát. De nyilván megvannak az adottságaim ehhez a sporthoz. Azt azonban így utólag is kijelenthetem, hogy a kick-boxot nekem találták ki; tényleg megtaláltam benne versenyzőként és edzőként is a számításaimat. A sikereket és persze a csalódásokat is.

Már az első versenyen brillíroztál?
Nem, kikaptam, és emiatt a kesztyűmet a földhöz is vágtam. Na, ezért az edzőmtől Gregor Lacitól meg is kaptam a magamét. Gregor Mester nem tűri, soha nem is tűrte meg a fegyelmezetlenséget, a sportszerűtlenséget. A kick-box technikáján és szeretetén kívül viszont ezt is megtanította nekem.

Laci bácsi a második apukád.
Nagyon sokat köszönhetek neki, ezt soha nem titkoltam vagy tagadtam le. Egy sportoló életében az edzője különleges szerepet tölt be. Csak remélni tudom, hogy vannak és lesznek tanítványaim, akiknél én is hasonló helyet foglalok el.

Debreczeni Team, debreczeni team, Békéscsaba, 20160509
A Team egy része (galéria)

Könnyen megtaláltad a hangodat: jöttek is csőstül a címek, később edző lettél, miközben a kiváló küzdősportolókat tárt karokkal fogadja az éjszaka is.
Azért azokért a címekért keményen megdolgoztam, ahogy szoktuk mondani: nem a szél hordta össze... Az éjszakai életet illetően persze engem is csábított és csábítottak, de én mást képzeltem el magamnak. Az első diplomámat az akkor még itt működő békéscsabai tanítóképzőn szereztem, persze nem egyből az érettségi után mentem a fősulira. Testnevelő tanár lettem. Mára már mindennél jobban motivál az edzősködés.

Tényleg, voltál Angliában is; ott például nem látogattad meg a helyi klubbokat?
Melyikre gondolsz, a pubokra vagy az edzőteremre? (nevet) Olykor lementem egy edzőterembe.

Lestek a mókusok?
Egy pólóban és egy melegítőben érkeztem, és a csaj azt kérdezte tőlem, hogy van-e védőfelszerelésem? Speciel akkor nem volt, de reméltem, hogy nem is lesz szükségem rá... Azt azért nem mondtam, hogy világbajnok vagyok, de egy pár mozdulat után már mindenki velem akart párban lenni. Jóleső érzés volt.

Debreczeni Team, kick-box, debreczeni team, Békéscsaba, 20160509
(még több kép)
Mit szóltak?

Látták, hogy nem most kezdtem. De itt is ez van: amikor eljön hozzám egy-két harcos, és nagyban mesélik, hogy itt és ott edzettek, hát... három mozdulatból lejön, hogy inkább csak edzegettek.

Hogyan jött képbe Újkígyós?
2003-ban végeztem a fősulin, először Csabaszabadiban tanítottam, és ott indítottam el az első csoportomat. Abból a csapatból Hidvégi Nándi még mindig velem van. Azt követően hívtak Újkígyósra, mert az edző, Bánfiné Stefula Kriszta szülni ment.

Ekkoriban még versenyeztél is.
2007-ben vonultam vissza, illetve a befejezést a 2005-ös szegedi vb-re terveztem, de ott egy olyan orosztól kaptam ki, akit előtte mindig megvertem. Ráadásul végig úgy éreztem, illetve mindenki más is azt mondta, hogy az a meccs az enyém volt.

És akkor is eldobtad a kesztyűt?
Nem. Most is mindig azt mondom a gyerekeknek, hogyha valakinek sokáig megy a szekér, és egyszer kikap, akkor nagyon kell figyelni önmagára, mert amikor lejön a tatamiról, mindenki őt nézi, hogy miképp viseli azt a dolgot. Veszíteni is tudni kell: büszkén, férfiasan, még akkor is, ha nem értünk egyet a bírói ítélettel. Merthogy nem is számít, hogy egyetértünk-e, a döntés nem a harcos vagy az edző kezében van. Amikor lejöttem, megfogadtam, hogy nem hagyom abba. A következő évben az Eb-n a döntőben ezt az oroszt vertem meg, és rá egy évre a vb-n ismét...

Ezt az oroszt megverted.
Igen. A következő évben megrendezett Eb-n már nem akartam elindulni, de a fölöttem lévő súlycsoportban, a 63 kilogrammban lesérült a magyar induló, és azt a nyarat végigedzettem. Bronzzal zártam a tornát.

Debreczeni Team, kick-box, debreczeni team, Békéscsaba, 20160509

A Debreczeni Team mikor indult be?
2008-ban befejeztem a pályafutásomat, ekkor kezdtem el tanítani az Erzsébethelyi általánosban, és egy-két éven belül megindult az imázsépítés. Majd tudatosan összemostam a kígyósi és a csabai csapatot. Rájöttem, hogy nem elég a heti három edzés, hanem kell az öt. Közben Kriszta is visszajött, és Korcsog Lacival, egy korábbi versenyzővel bekapcsolódott a munkánkba.

Furcsa volt, mikor a saját nevedet olvastad a gyerekek hátán?
Nagyon. 2010-ben mentem ki először öt tanítványommal a belgrádi utánpótlás vb-re, és amikor kimondták, hogy Debreczeni Team, csak úgy forgattam a fejem.

Ma meg a hírek arról szólnak, hogy valahol a nagyvilágban 12-en indultok, és hazahoztok vagy 15 aranyat. Hány világbajnokod van?
Négy egyéni: Laurincz Boglárka, Harangozó Gábor (újkígyósiak) Stumpf Márk és Szentpéteri Bence (csabaiak), és van két csapat Opauszki Dávid és Bálint Zoli (szintén csabaiak). De nagyon sok Eb és vb érmesünk van, többen, többszörösen is.

És nem unalmas, hogy ennyire jók vagytok?
Nem unalmas, és nem vagyunk még annyira jók. Természetesen most jól megy; persze a sikerszériában az is közrejátszik, hogy most van egy nagyon jó összetételű csapatunk, és lehet, hogy három év múlva már nem ilyen lesz... Vagy nem minden korcsoportban. De azt hozzá kell tenni, hogy ezek a gyerekek nagyon sokat dolgoznak ezekért az eredményekért.

Debreczeni Dezső, kick-box, debreczeni dezső, Békéscsaba, 20160509
Széchy Tamásnak, az úszópápának a '92-es olimpia után meg akarták venni az edzőkönyvét. Veled nem fordult elő?

Ááá... Én nem szállok el magamtól.

Körülbelül hol helyezkedtek el a nemzetközi mezőnyben?
A februári Irish Openre 200 csapat, 4000 versenyzője nevezett – az előkelő hetedik helyet szereztük meg; majd az innsbrucki világkupán 2600 harcos nevezett, itt ötödikek lettünk az éremtáblázaton nyolc arannyal a nyakunkban. De nem mi vagyunk itthon a legjobbak: a csepeli Halker-Király Team a világ legeredményesebb klubja. Kevesen tudják, de Magyarország egyfajta kick-box világhatalom.

Népszerű a kick-box a köztudatban?
A küzdősportoknak mindig meg lesz a köre: a gyerekek nagyon nagy része biztos, hogy valamelyiket ki fogja próbálja. A focival persze nem tudunk versenyezni, de nem ez is ez a feladatunk. Még mindig nem ismerik eléggé ezt a szép sportot. Sokan gondolják, hogy utcagyerekek, rossz magaviseletű, balhés fiatalok jönnek le hozzánk edzeni. Ez messze nem így van: ezt a sportot csak hideg fejjel és magas intelligenciával lehet jól művelni.

Mit teszel, ha megtudod, hogy egy tanítványod visszaél a tudásával?
Még csak a nagyobbak járnak szórakozni. De ez nem az a fajta csapat: okosak, jó tanulók. Persze mindig vannak provokátorok, de szerencsére a versenyzőim nem ülnek fel ennek. Inkább kikerülik a balhét.

Van olyan srác, akivel már nem állnál ki?
Nyilván lebirkóznám őket, de már nem vagyok 18 éves. A srácok gyorsak, dinamikusak, okosak. A legnagyobbak – akiknek az évek alatt megpróbáltam mindent átadni, amit tudok – biztos, hogy komoly kihívást jelentenének. Inkább az edzősködésre koncentrálok, mert még sokat kell tanulni.

Debreczeni Team, debreczeni dezső, 20160509
Érem- és öveső Innsbruckban

Tanulni?
Igen, sokat kell még tanuljak, dolgozzak és tapasztaljak. Tanítványaimnak is az elsődleges feladatuk a tanulás. Pedagógusként nem is mondhatnék mást. De befektetett edzésmunka nélkül nem fog jönni az eredmény, legalábbis nem világszínvonalon. A tehetség egy dolog. Sokat ér, de csak az alapot tudja biztosítani. A többihez munka kell. Ahogy az edzőtáboros pólónkon is volt: „No Luck. No Magic. Only Work." Az edzősködésem elején nagyon eredménycentrikus voltam, de kezdek szép lassan letisztulni. Rájöttem, hogy nem mindenáron világbajnokokat, hanem egészséges gyermeket kell nevelni.