A községháza elé érve egy termetes túzokkakas szoborral találja magát szemben a látogató. Egykor sok volt a túzok ezen a tájon, ennek emlékét őrzi Egri György szobrászművész alkotása. Odabenn a hivatalban Molnár József polgármester fogad bennünket. Ő is, mint a falu lakóinak többsége, tősgyökeres csabacsűdi. A 2010. január 10-én megtartott időközi polgármester-választás eredményeként került a település élére, s azóta kétszer is újraválasztották. (Zárójelben jegyezzük meg, hogy a korábbi vezető, Frankó János 28 esztendőn át irányította Csabacsűd életét).

Csabacsűd, községháza, csabacsüd, Csabacsűd
A csabacsűdi községháza 1932-ben épült. Fotó: Bencsik Ádám.

A kérdésre, hogy mit tart az eltelt hat esztendő legnagyobb eredményének, Molnár József gondolkodás nélkül a tavaly befejezett szennyvíz-beruházást említi. Régi álma volt a falunak, hogy a szikkasztókat (emésztőgödröket) felváltsa a szennyvízvezeték.

– A 370 millió forintos beruházásnak köszönhetően 339 lakóingatlant tudtunk bekapcsolni a Molnár József, polgármester, csabacsüd, Molnár József, Csabacsűd
Molnár József polgármester
hálózatba. A település 45 százalékán kiépült a vezetékrendszer, de műszaki tartalom tekintetében ez több mint 50 százalékos kiépítettséget jelent. A későbbi bővítéskor ugyanis már csak gravitációs gerincvezetékeket és bekötővezetékeket kell majd építeni, nyomóvezetéket és átemelőket nem – sorolja a polgármester. Hozzáteszi: az elmúlt években több középületet is rendbetettek. Megújult a művelődési ház, az orvosi rendelő, a ravatalozó, megszépült és tornaszobával bővült az óvoda. A közmunkaprogram keretében nagyon sok járda épült, az iskola előtt pedig parkolókat alakítottak ki. Tennivaló persze még bőven akad, tervezik egyebek mellett a községháza felújítását és utak építését, s nagy álmuk egy fedett piac kialakítása.

Amikor az iskolára terelődik a szó, Molnár József hangja kicsit komorabbá válik. E téren nincs ok az örömre: a megye más településeihez hasonlóan Csabacsűdön is egyre kevesebb a gyermek. Az Örménykúttal közösen fenntartott általános iskolába néhány évvel ezelőtt még több mint 150 tanuló járt, ma azonban már csak 122-en vannak. (Csabacsűd és Örménykút közös önkormányzati hivatalt működtet). Az óvodások létszáma is csökkent, a 2015/16-os nevelési évben a korábbi három csoport helyett már csak kettőt tudtak indítani (plusz Örménykúton működik egy csoport). Ősztől várhatóan még kevesebben lesznek az óvodások.

Templom, templom, csabacsüd, Csabacsűd
A nagyközség evangélikus temploma.
Vidámabb vizekre evezünk, arról beszélgetünk, hogy a településen igen élénk a civil élet, összesen 13 társadalmi szervezet működik. A Szlovák Kör Egyesület, a Hagyományőrző Népdalkör és Citerazenekar, a Csabacsűdiek Baráti Köre Hagyományőrző Egyesület valamint a Szülők a Csabacsűdi Gyermekekért Egyesület és a többi, itt meg nem említett civil szervezet egyaránt sokat tesz azért, hogy a falu lakói jól érezzék magukat, válogatni tudjanak a tartalmas programok közül.

Molnár József szerint egy ilyen csendes, békés településen jó élni és jó polgármesternek lenni. Sokan, sokféle problémával, személyes gonddal megkeresik, gyakran munkaidőn kívül is, de nem bánja. Mint mondja, egy dolog van csupán, amivel nem tud mit kezdeni: a tájékozatlanságból fakadó butaság és rosszindulat, ami mint minden településen, így Csabacsűdön is időnként jelen van.

HÁrsliget Óvoda, csabacsüd, Hársliget Óvoda, Csabacsűd
A Hársliget Óvodát Örménykúttal közösen működtetik.

Az irodában folytatott beszélgetés után útra kelünk, hogy bejárjuk a falu utcáit, megnézzük az utóbbi időkben megvalósult beruházásokat. Megállunk a felújított orvosi rendelő előtt, néhány fotót készítünk a templomról, majd leparkolunk a Hársliget Óvoda előtt. Itt gyerekzsivajtól hangos az udvar, a kicsik éppen a közlekedési szabályokkal ismerkednek Skorka Pálné Edit és Jakeman Adrienn óvónők, valamint Tusjak Andrásné pedagógiai asszisztens felügyelete mellett. A kis műanyag motorok gyorsan suhannak az aszfalton, de gyorsan meg is állnak, ha el kell engedni a képzeletbeli zebránál álló gyalogost. Ahogyan az óvónőktől megtudjuk, éppen az előző héten volt a ballagás, mostantól már nyári munkarendben működnek, azaz jóval kevesebb gyereket hoznak be a szülők. Általában 25-30 kisgyermek tölti itt a napját a nyári időszakban.

Csabacsőd, zöldségeskert, csabacsüd, zöldségeskert, Csabacsűd
Zöldségeket termelnek a konyhára.
Utunkat a falu határában folytatjuk, a polgármester most azt mutatja meg nekünk, miként próbál az önkormányzat az önellátás útjára lépni. A közétkeztetésről gondoskodó konyha számára egyre több alapanyagot saját maguk termelnek meg a közmunkaprogram keretében. Megállunk a méretes veteményeskert előtt, ahol szépen sorakoznak a sárgarépák, saláták, növekszik a borsó és a többi zöldség. Fóliasátor is van, onnan kerülnek ki a korai paradicsomok, paprikák.

A zöldségeskert szomszédságában lévő szántóföldeken is az önkormányzat gazdálkodik: itt termelik meg a takarmányt a szintén közmunkaprogram keretében tartott sertésállomány számára. S ha már itt tartunk, utunkat az egykori sertésátvevő telep irányába vesszük, ahol tavaly ólakat alakított ki az önkormányzat. Ma már a közétkeztetés számára a sertéshúst Sertéstelep, csabacsüd, sertéstelep, Csabacsűd
A sertéshúsról is maguk gondoskodnak.
teljes egészében az itt felnevelt állatok adják. Bekukkantunk az ólakba: az egyikben 16 hízó röfög, a másikban pedig a frissen fialt anyakoca szoptatja 12 kismalacát. Viszkok Vincétől - aki közmunkásként az állatokat gondozza -, megtudjuk, hogy a másik koca is hamarosan lefial, így további szaporulat várható.

Maradunk a falu szélén, a szennyvíztelep felé kanyarodunk. A napi 200 köbméter kapacitású, korszerű tisztítóművet nemrég alkalmassá tették a vezetéken érkező szennyvíz fogadására is (korábban csak szippantó kocsikkal hordták ide a szennyvizet).

Visszaúton a polgármester az egészségügyről beszél. A háziorvosi és fogorvosi ellátás mellett van védőnői szolgálat, s önként vállalt feladatként a gyermekorvosi ellátást is biztosítják. Mielőtt elköszönnénk, Molnár József még egy nemrég született önkormányzati rendelet részleteibe is beavat bennünket: idén januártól minden kisgyermek születésekor egyszeri támogatást nyújtanak a szülőknek. Az ifjú házasok szintén számíthatnak egyszeri anyagi segítségre. Aki pedig Csabacsűdön szeretne családi házat vásárolni, az is igényelhet támogatást a helyi önkormányzattól.