A magyarországi fuvarozók szegmensében 6000 fős gépjárművezetői létszámhiány mutatkozik. A hiány feltöltése érdekében Varga Mihály miniszter és Wáberer György, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének elnöke, egyben Miniszterelnöki Megbízott együttműködési megállapodást írt alá 2015 júliusában. A miniszter az ingyenes szakirányú gépjárművezetői és autóbusz-vezetői képzés biztosítására, koordinálására az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft.-t jelölte ki. A program megvalósításában a Kormányhivatalok Foglalkoztatási Főosztályainak szakmai irányításával a Járási Hivatalok Foglalkoztatási Osztályai vesznek részt.

állásbörze, allasbörze, kormányhivatal, Békéscsaba, 20160606
Sok érdeklődő volt

A programra – melynek keretében C+CE+GKI” (tehergépkocsi-vezető) és „C+D+GKI” (autóbusz-vezető) képzések indulnak – a mai napig országos szinten több mint 32 ezren jelentkeztek. A csoportos tájékoztató rendezvények 2015 októberében kezdődtek meg. Jelenleg több mint 1300-an járnak képzésre és csaknem 300-an szerezték meg jogosítványukat a program segítségével.

Békés megyében a programra eddig 1200 fő regisztrált, munkáltatói oldalról pedig 19 céggel sikerült együttműködést kialakítani. Az egyénekkel együtt folyamatosan bővül a programra regisztrált munkáltatók száma is. A részvételnek csak alsó korhatára van, mely a betöltött 18. életév, autóbusz vezetői képzés esetén 21. életév, legalább alapfokú végzettséggel (8 osztállyal), valamint minimum 2 éves „B” kategóriás jogosítvánnyal rendelkező magyar állampolgár vehet részt. A munkaadók a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületén (MKFE), illetve a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozói Ipartestületén (NIT Hungary) keresztül csatlakozhatnak a programhoz.

A jelentkezők akkor kezdhetik meg a képzést, ha megtalálták a számukra megfelelő jövőbeli munkahelyet. Ehhez nyújt segítséget az idén májusban Budapesten elindult országos rendezvénysorozat, a „Ragadd meg a kulcsot!” nevű állásbörze, melynek keretében lehetőséget biztosítanak a munkaadók és a munkavállalók egymásra találására. A nagy sikerű budapesti nyitórendezvényt követően több vidéki nagyvárosban találkozhatnak egymással a leendő gépjárművezetők és a munkavállalót kereső fuvarozó vállalkozások.

A békéscsabai állásbörze a rendezvénysorozat első vidéki állomása, közel 20 helyi és országos munkáltatóval, valamint 200 érdeklődővel valósult meg.

További információk a programmal kapcsolatban a www.ofa.hu honlapon, illetve a járási hivatalok foglakoztatási osztályain érhetőek el.