Nem ez az első alkalom, hogy egy kiállítás megnyitót is beleszövünk az Irodalmi Estek műsorfolyamába – mondta a rendezvény előtt Frankó Attila, az amúgy 10 esztendős program megálmodója. Hozzátette, Bácsfalvi Zoltán helyi festőművész másodjára mutatkozik be náluk.

Frankó Attila (b) és dr. Bagdi László, frankó attila, Dr. Borovszky Tímea, dr. bagdi lászló, békéscsabai irodalmi estek, Békéscsaba, 20160608
Frankó Attila (b) dr. Bagdi Lászlóval...
– Zoli civilben tűzoltó – folytatta –, aki ugye életeket ment, azonfelül nagyszerű képeket készít, és bizony hatalmas megtiszteltetés számunkra, hogy bemutathatjuk a munkáit.

Az első felvonásában Tege Antal,

a Békéscsabai Jókai Színház művésze mesélt röviden a teátrum jövő évadjáról, azt követően Herczeg Tamás tanácsnok (némileg irigykedve) köszöntötte a 155 érdeklődőt.

A kulturális szeánsz alapvetően a magyarság legnagyobb traumájára, a trianoni tragédiára épült, s lévén az esteken az irodalom a birodalom: a szervezők klasszikus és kortárs költők műveit válogatták össze.

Az esemény sava-borsa az volt, hogy először virtuálisan, később 3D-ben is felléptek a rendezvény házi alkotói is: Huszár Endre nyugalmazott rendőrtiszt és dr. Bagdi László ügyvéd. (Elsőként a műveiket hallhatták a megjelentek, majd mindketten kiléptek a színre, hogy átvegyék a Szeretlek Békéscsaba Egyesület díjakat is.)

Frankó Attila (b) és Huszár Endre, frankó attila, békéscsabai irodalmi estek, huszár endre, szeretlek  békéscsaba egyesület, Békéscsaba, 20160608
... és Huszár Endrével
A miért versel egy ügyvéd?,

kérdésemre dr. Bagdi László elmondta, legfőképp Bagdi László versel; persze azt sem akarja, hogy a kollégái azt mondják rá, hogy ügyvédnek költő, költőnek ügyvéd... Noha a költekező ügyvéd stigma felvetésemre azt felelte, hogy ő azért meglehetősen takarosan él. Elmondása szerint a múlt század elején a nyugatos szerzők – és természetesen semmi képen sem akarja magát hozzájuk hasonlítani –, szinte mind ügyvéd vagy orvos volt.

És a miért ír egy nyugalmazott rendőrtiszt?, nagy ívűmre Huszár Endre egy fölöttébb érdekes történetet osztott meg velem:

– Évekkel ezelőtt az egyik tévében egy magyar állampolgártól megkérdezték, hogy mit jelent neki Trianon? Mire azt mondta a jóember, hogy Erdély fővárosa. Ekkor döntöttem el, hogy ezt kommentálni kell. Mármint muszáj hozzá nyúlni a múltunkhoz; tudni kell, hogy hol élünk. Igenis legyünk büszkék a csabaiságunkra! A négyoldalasaimmal nem kioktatni akarok, pusztán azt szeretném, hogy emlékezzünk – amely alapvetően az utódok kötelessége.

A díjátadót egy bonusz díjátadó kísérte: a Szeretlek Békéscsaba Egyesület stábja egy, Szép ott adni, ahol senki se kér mottóval feliratozott serleggel lepte Frankó Attilát.

Békéscsabai Irodalmi Estek rajongói, békéscsabai irodalmi estek, Békéscsaba, 20160608
A közgések is ott voltak

A műsort rendezte és szerkesztette: Frankó Attila. Műsorvezető: Horváth Szabolcs volt. Közreműködött: Nagy Erika, Tomanek Gábor és Presits Tamás színművészek.