A Kórustalálkozó június 25-én (szombat), 15 órai kezdettel kerül megrendezésre Tarhoson a Zenepavilonban, valamint megemlékezést tartanak a neves évfordulók emlékére.

A kórustalálkozó főszervezője: Sebestyénné Farkas Ilona karnagy (Sebestyén Márta Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar népdalénekes édesanyja), aki Kodály személyes tanítványa volt, maga is az Énekiskola szellemében nevelkedett. A Kórustalálkozón országos és nemzetközi elismerést is többször elnyert kórusok vesznek részt.

Tarhosi Zenepavilon, tarhosi zenepavilon, Tarhos, 20160614
(galéria)
A kórustalálkozót megelőzően

Gulyás György születésének 100.évfordulója alkalmából szoboravatásra kerül sor a Gemma Cégcsoport, Alapítvány a Megújuló Tarhosért, Békés Város Önkormányzata és Tarhos Község Önkormányzata közös támogatásával. A szobor Boros Péter szobrász műve.

A június 25-i rendezvény egyik kultikus etapja a Békés-tarhosi Zenei Napok programsorozatának.

Mielőtt azonban újfent felfedeznénk Gulyás György panoptikumának atmoszféráját, muszáj az intézmény fontosabb történéseit számba venni.

A köröstarcsai származású Gulyás György karnagy, zenepedagógus 1946-ban alapította meg Tarhoson az első Magyar Állami Énekiskolát, a település kastélyparkjában, amely a Wenckheim-kastélyok körébe tartozik 40 hektáros arborétum jellegű kastélyparkjával együtt.

Tarhosi Zenepavilon, tarhosi zenepavilon, Tarhos, 20160614
(galéria)
„Vidékről is lehet Európával lépni"

– tűzte ki mottójaként Gulyás György küldetése vitorlájára, mely szerint minden vidéki gyermeknek lehetőséget kell adni tehetségének kibontakoztatására.

A Zenepavilont 1953-ban adták át; amelyet maga Kodály Zoltán avatott fel – mi több, itt vezették be a világhírű Kodály-módszert.

Alig egy év múlva Gulyás miniszteri levelet kapott és politikai döntés értelmében a Pavilon és az egykori Énekiskola becsukta ajtaját. Hosszú évekig ezt követően a kastélypark gyógypedagógiai intézetnek adott helyet.

1976-2009. között a Gulyás szellemiség és kodályi örökség köré épülő Békés-tarhosi Zenei Napok nevű rendezvény minden évben hazacsalogatta a műfaj kedvelőit a vidékre és a tarhosi Zenepavilonban évente felcsendültek a dallamok.

Ezt követően egészen 2013 novemberéig csend övezte a tarhosi kastélyparkot.

Tarhosi Zenepavilon: Végváry Edina, tarhosi zenepavilon, végváry edina, Tarhos, 20160614
Végváry Edina és a képek
Szerencsére a mesekönyvet

nem kell becsuknunk, mert 2013-ban a Békés megyei Gemma Cégcsoport tulajdonosai megvásárolták a tarhosi kastélyparkot azzal a nemes szándékkal, hogy megőrizzék a Gulyás szellemiséget és ismét megszólalhasson a „Muzsika hangja" Tarhoson.

Végváry Edina, a cég üzletfejlesztési vezetője és Csőke Csaba kereskedelmi vezető elmondta, azzal a szándék kapcsolódtak be a BÉTAZEN rendezvénysorozatba, hogy visszaadják az látogatók számára ezt különleges helyet, mint nemzeti értéket. Cél, hogy egy kulturális, ének-zenei és szabadidő központ lehessen újból az egykori Énekiskola és kastélyparkja, nemcsak országos szinten, hanem a Kárpát-medence szintjén is.

Hozzátették, a nyár folyamán több programot szerveznek a parkban. A BÉTAZEN keretén belül megrendezésre kerül a Szép Magyar Beszéd Olvasótábor, mely szintén a Gulyás szellemiséget őrzi. Gulyás György fontosnak tartotta, hogy a gyermekek a zenei nevelés mellett a szép magyar beszédet is tanulják, innen ered a tábor indítatása.

Tarhosi Zenepavilon, tarhos, Tarhos, 20160614
Örömteli esemény,

hogy a Hungarikum Bizottság döntése alapján ez év tavaszán a Magyar Örökség Díjat őrző Békés-tarhosi Énekiskola bekerült a Magyar Értéktárba, ezáltal nemzeti értékké vált.

Program:

10.30-12.00 Békés-tarhosi Zenebarátok Köre Közgyűlése
14.30 Megemlékezés, szoboravatás Gulyás György születésének 100. évfordulója és az „Énekiskola" alapításának 70. évfordulója alkalmából
15.00-18.00 Kórustalálkozó, Kórushangverseny
Nyitóbeszéd, köszöntő
Nyitókórus Sebestyénné Farkas Ilona karnagy
Meghívott kórusok műsora
Emléklapok átadása
Zárókórus Rozgonyi Éva karnagy

A belépés ingyenes.