Egy szűzies, csendes csobbanásra hajtottunk ki, péntek este

a dobozi oldal felöli összefolyáshoz.

Hol óriáskígyót, épülő partot, habokban fürdőző sellőket és vadakat is láthattunk... Mindjárt ki is bontom a gondolatfolyamot:

Épül a part Szanazug dobozi oldalán, Szanazug, doboz, partszakasz, Szanazug, 20160702
Itt a part szabad

Már a gáttetőn érezhető volt, hogy lesz valami a levegőben. Ugyanis ahogy kitárult a horizont, szinte fenekestül felfordult a megszokott régimódi kép: minden sokkal mesebelibb lett.

Ha a partszakaszt a Körös felől,

a kocsi útig szabályosan kettéosztottuk, akkor nyomban szembetűnt, hogy a víz felöli rész klasszul fel van rotálva – amely valljuk be, egészségügyi szempontokból roppant hatásos, hiszen, ha majd valóban ránk támad a kánikula, az odafekvő bő száz fürdőző kvázi ingyenes akupunktúrás kezelést kap majd. Most csak azért nem heverészett heherészve ott senki sem, mert alig volt kint vagy 13 vendég. Amúgy a fövenyen szimplán átsétálni is a gyönyörrel határos volt.

Épül a part Szanazug dobozi oldalán - egy cső, Szanazug, cső, doboz, partszakasz, Szanazug, 20160702
A kígyó feje

A következő szembetűnő csuda, a már említett felásott talaj bal szélétől indult: egy száz méteres óriáskígyó (jó 10 centi vastag cső) kúszott be a vízbe, amely nemcsak a gyerekeket óvja a mélyvíztől, hanem idillikus, dél-afrikai mocsárhangulatot is szintetizált – mind szagban, mind képben. Tudniillik a hüllő hasánál csak úgy habzott a Körös, de ez a bukéja. (Amúgy valószínű a nyaldosó éj leple alatt titkon olajat szippantanak a víz fenekéből.)

Egyébként a kígyó léte

egy átmeneti állapotot stagnál, hiszen az egyelőre szabadstrandként aposztrofált partszakaszt egy remek projektnek köszönhetően, egy jó 100 méterrel, a dobozi híd irányába kopizzák. Az ok, hogy a komptól 100 méterrel balra, 100 méterrel jobbra (úgy látszik, ma ez a piszok 100 méter egy vesszőparipa nálam) nem lehet fürdőző.

Ember a vízben - Szanazug dobozi oldal, Szanazug, kisgyerek, doboz, kettős-körös, fürdés, Szanazug, 20160702
Noha remény, az mindig van