Az első self made man Aczél György volt, aki kitalálta önmagát. Te rockzenészként kezdted, majd egy nagy hátraarccal a mulatós zene felé fordultál.
Mert úgy gondolom, a rockból kinőttem.

De ezzel ugye nem sértünk meg senkit?
Abszolút nem! Ezt úgy értem, hogy azok a képességek, amelyekkel akkor bírtunk, azt tovább már nem működött. A legnagyobb gond az volt, hogy a zenekarom tagjait behívták katonának. Majd a tagcseréket követően már soha nem állt össze olyan társaság, mint a legelső.

Szóval azt, hogy magadat megcsináltad... ezt úgy értem, hogy annak idején, a '80-as években trendi volt, hogy a Pajtás Magazinból egy csomó Kedves Ismerős, azaz a sztárok képeit kiragasztottuk az ágyunk fölé. És állítólag ez nálad is, a telekgerendási házatokban így működött, de te még egy piros neoluxos spray-vel az Ismerősökre fújtad: „Pali, a Sztár!".
Nem; ez nem igaz. Ezt nem tudom, hogy honnan...

Balázs Pali, Balázs Pali, Békéscsaba, 20160804
Pali (képek)

 

De, ha ez igaz lenne, szerintem ez azért kemény, mert már uszkve 15 évesen elhatároztad, hogy nagy leszel.
Ez úgy volt, hogy a nyolcadik után voltunk egy gerendási címerezőben, ahol azt mondta a táborvezető, hogy aki jól dolgozik, az majd elmehet a hétvégén egy Edda koncertre Békésre.

És ott léptél rá a 66-osra?
Néhány osztálytársammal ezt meg is nyertük, és minket vittek el. Akkor 1982-őt írtunk, és az Eddának már volt két lemeze, és nagyon népszerűek voltak.

Azóta se írtak jobb dalokat.
Tehát az volt az első koncertélményem, és akkor azt mondtam: Úristen, mi ez? Hozzá kell tennem, az utóbbi húsz év alatt nagyon sok pillanat volt, amelyek meghatározták a pályafutásomat. Például szerencsére nem voltam katona, mert akkor valószínűleg abbahagytam volna a muzsikálást. De külföldön vendéglátóztam, majd a Fiume Étteremben zenéltem.

Úgy tudom, 1996-ban a Békés Megyei Napos Dancs László kollégám fedezett fel a Fiumében. És azt vastagította ki az írásában, hogy volt egy hanganyagod, amit a zenélés közben promótáltál.
Tulajdonképpen a szólóénekesi pályafutásom ezzel az első magánkiadású kazettámmal kezdődött. És soha nem gondoltam, hogy ez valaha kereskedelmi forgalomba kerül.

Hevesi Imre és Balázs Pali, Balázs Pali, hevesi imi, Békéscsaba, 20160804
Hevó doktorral (galéria)

 

De hinni, hittél benne, nem?
Persze. Azt gondolom, a lelkesedés mellett, ha nem talál a produkció közönséget, akkor ez a rajongás egyszer kifut.

Szerinted mi hit?
A siker tortáját több ezer szeletre lehet felvagdosni. És ha ez a sok kis apró szelet nincs meg, akkor nem sikeres az előadó. Én a hitet mindig a közönség sikeréből merítem.

Noha nem voltam az első, winchesteres bulidon, de az ott készült képek önmagukért beszéltek: még a csilláron lógó csajokon is volt egy csaj.
Azt a koncertet Tóth Miklós, meg Frankó Attila szervezte, és a 600 fős helyre 1200-an jöttek be, és 300 embert nem is tudtunk beengedni. Egy hónap múlva csináltunk egy ráadást. És ez egy olyan löketet adott, hogy láttuk: itt valami megmozdult! Nyilván, a színpadon állva az ember sokszor hajlamos a saját sikerét többre értékelni, mint alapvetően a valós értéke.

Mondjuk abból a szempontból szerencsés vagy, hogy nem tizenévesen futottál be, mint mondjuk a Beatles-fiúk.
Akkor 29 voltam; de úgy vélem, nagyon fontos része a sikereimnek, hogy 15 és fél évesen a két-háromakkordos amatőr zenekarommal piciket lépkedtünk. A tehetségkutatók pont arról szólnak, hogy az ott feltűnt gyerekek...

Horváth Szabolcs, Balázs Pali, Sándor András ás Frankó Attila, Balázs Pali, frankó attila, horváth szabolcs, sándor andrás, Békéscsaba, 20160804
Horváth Szabolcs (b), az Irodalmi Estek műsorvezetője, mellette a vendég, akiről
a kék inges fiatalember, azaz Sándor András (j2) a Balázs Pali - Amiről 20 évig nem beszéltem... szerzője, valamint Frankó Attila, a műsor producere

 

Nem sajnálod azokat a srácokat? (Közben sajnos belevágtam az előző válaszba.)
Azért nem, mert nem foglalkozom velük, ugyanis annyi saját dolgom van, hogy az az összes energiámat felőrli. Tehát az apró lépések nagyon fontosak. Gyermekként fociztam – a juniorig eljutottam, és ott pontosan annak az áldozata voltam, hogy a legalacsonyabb osztályból a megye II-ből, egyből felkerültem az NB I-es csapat tartalékába.

Ezt áldozatként élted meg?
Ez nagy áldozat volt, mert ehhez akkorát kellett ugranom, amely fizikai lehetetlenség. Azt képzel el, hogy például itt sétál egy hölgy (mutat egy, az utcán sétáló hölgyre), aki lehet, hogy nagyon jól énekel. És majd azt mondják neki holnap, hogy „figyelj, kedves Katalin, menjél ki, és szerepelj élőben televízióban, és másnap pedig lépj fel 5000 ember előtt!". Nehéz.

Hogy kerültél a tévéhez?
Én vagyok a műsorom producere.

De odamentél egy szakihoz...
Nem, ezt én találtam ki a Muzsika Tévén futó Zenés Randevút, amely három és fél millió háztatásban lehet nézni. A lényeg, hogy már több mint 350 televíziós műsorban szerepeltem, a műsorom indulása előtt. És az utóbbi években azt tapasztaltam, hogy bárhova hívtak, soha nem tudtam azt a Balázs Palit megmutatni, akit én szerettem volna. Kitaláltam azt...

A self made man.
... egy olyan műsort szerettem volna, ahol az előadók minőséget képviselnek, akik szívesen vannak egymás előtt/után.

Kik a vendégeid?
A közel négy év alatt 65 előadót hívtam meg. Többek között a Neotont, az Eddát, a Bikinit, Karthagót, a P. Mobilt, KFT, Szűcs Judithot, valamint a kilencvenes évek sztárjait.

Tulajdonképpen ez az igazi Balázs Pali?
Igen. Amellett, hogy a vendégeim a legnagyobb slágereket adták az elmúlt negyven évben, én egy olyan köntösben tudom a dolgaimat megmutatni, amit kitaláltam ki: ugyanis a Zenés Randevú egy brand. Békéscsabáról hordjuk a görög oszlopokat a Jókai Színházból.

***

A beszélgetésünk után megkérdezte, hogy ez az anyag hol fog megjelenni, ugyanis jólfésült srácként elfelejtettem neki elmondani, hogy itt. Azt követően megjegyezte, hogy itt elég sok dehonesztáló cikk jelent meg vele kapcsolatban; mire azt feleltem, azokat is én írtam.

Nevetett.

Majd megkezdődött a Balázs Pali - Amiről 20 évig nem beszéltem... című könyv bemutatója.