A könyvetekben megrajzolt élettörténetek olyan, mint egy csudásan befejezetett népmese: a szegénységtől lassan lépkedve, ám kacskaringós csapásokon értetek el a fényig...
Köszönöm!

Bódi Margó és Guszti, békéscsabai irodalmi estek, bódi guszti, bódi margó, Békéscsaba, 20160811
Margó és Guszti (galéria)
... és épp ebből kifolyólag, a kötetben számtalanszor elhangzik, hogy Margóval nagyon megbecsülitek a pénzt. Miképp lehet ezt az alázatot átruházni a gyermekeitekre? Itt elsősorban arra gondolok, hogy számos világsztár lánya-fia nem tud mit kezdeni az ölébe hullott csillogó sorsával.

Hát ők nem cigányok... ezt viccesen mondom, elnézést.

Ezt muszáj kifejteni.
Ezt a kultúrát csak az érit, aki ebbe beleszületett. A kultúránkból tulajdonképpen csak egy szeletet mutatunk meg ebben a könyvben, mert ez a történet rólunk szól. Ezzel szemben annyira értékes az őseinktől örökölt hagyatékunk, hogy igazándiból nem tudtunk mást átadni a gyerekeimnek, csak azt, amit apáméktól tanultam.

Most figyelj, én tudom, hogy ki vagyok: 32 lemez – mind platina, de ezek mind csak díszek. A büszkeség az, hogy a kultúránk által hová jutottam. Ez az autentikus népzenének köszönhető, amelyet ország-világnak megmutattunk, és amelyet még nem ismertek előtte.

Bódi Guszti (b), Frankó Attila, Margó és R. Kárpáti Péter, frankó attila, békéscsabai irodalmi estek, bódi guszti, bódi margó, r. kárpáti péter, Békéscsaba, 20160811
Guszti (b), Frankó Attila, Margó 
és R. Kárpáti Péter (galéria)
A hetvenes évek végén, a hazai néptáncmozgalommal párhuzamosan kezdtetek ti is, csak éppen nem az Almássy térem, hanem a nagyecsedi kultúrban.

Valóban, 1978-ban alakult a Nagyecsedi Fekete Szemek, amelyre nagyon büszke vagyok, ugyanis a mai magyarországi folklór-mozgalom nem tartana ott, ahol most van. És ez főként nemcsak magamnak, hanem a társaimnak is köszönhetem. A színpadon 6-66 év közöttieket szerepeltettünk, hogy minél több értéket fel tudjunk vonultatni.

Akár hatvanan is fölálltatok?
Csak negyvenen.

Azt is baromi nagy meló összehozni.
És képzeld el, most is lejárunk Budapestről Nagyecsedre (közel 300 kilométer) próbálni. Ahhoz azonban, hogy ki tudjunk menni külföldre, azt egy komoly költségvetés előzi meg. A repertoáron a kezdetektől a napjainkig minden rajta van: a botos tánctól a mai trendiig. Nem hiszed el, de óriási sikere van.

Bódi guszti könyvbemutatója az irodalmi esteken, könyvbemutató, békéscsabai irodalmi estek, bódi guszti, Békéscsaba, 20160811
Guszti a színpadon, Guszti az ölben
Csabán is van cigány folklór csapat, és olyan ritmus van a szipkáikban, hogy szétesnek a deszkák.

Most meg fogsz lepődni: tudni kell, én 51 fiatalnak adtam lehetőséget, hogy mutassa meg az értékeit – többek között a békéscsabai Romani Bisorának is.

Amikor a hőskorban a Ki Mit Tud?-ra neveztetek, útközben elkallódott a jelentkezési lapotok, így nem sikerült a domborítás, miközben akkoriba a tévébe bekerülni óriási dolog volt.
Figyelj, én biztos vagyok benne – nem gyanúsítok senkit – hogy egy picit eltávolítottak bennünket, mert ott kellett volna lennünk. Neveket is tudnék mondani, de felesleges. Úgy érzem, a múlt is azt bizonyítja, hogy már akkor mi nagyon rendkívüli tánc- és zenei tudással rendelkeztünk: ugye azok az arany minősítések és díjak, amiket kaptunk, az nem véletlen.

Tulajdonképpen csak két körrel maradtatok le: hisz a tehetség úgy is mindig kibújik a zsákból.
Így van, ezt jól mondtad! A tehetséget úgy sem bírják letörni.

Bódi guszti könyvbemutatója az irodalmi esteken, könyvbemutató, békéscsabai irodalmi estek, bódi guszti, Békéscsaba, 20160811
Mindenki ott volt (galéria)

***

A beszélgetésünket követően R. Kárpáti Péter színművész és Horváth Szabi, az est műsorvezetője részleteket olvasott fel Bódi Guszti könyvéből. A dolog pikantériája, hogy R. Kárpáti is hozott egy halom könyvet. Neki is volt egy standja; ezáltal kvázi egy kis könyvfesztiváli hangulat lett úrrá színhelyen.

Közben egy csomó roma kisrác úgy ölelte Gusztiék könyvét, mint a karácsonyi kincset.