– Egy hónap múlva ti már bizonyára utálni fogtok engem, de én szeretni foglak benneteket! – ezekkel a szavakkal kezdte tegnap délután az első olvasópróbát Varga Viktor, a Valahol Európában című musical rendezője. A csattanós bevezetővel arra a kemény munkára utalt, amely az elkövetkező két hónapban vár az újdonsült gyermekszínészekre. Száz jelentkező közül választották ki őket egy kétfordulós próbatétel során. Kedden délután mindannyian forgatókönyvvel a kezükben, izgatottan várták az első olvasópróbát.

Valahol Európában, szarvas, cervinus teátrum, valahol európában, Szarvas, 20160823
A musicalben szereplő gyermekeket száz jelentkező közül választották ki. Élménydús, izgalmas napok várnak rájuk. Fotók: Lipták Judit

Előbb azonban még egy sajtótájékoztató következett, amelyen Csasztvan András, a Cervinus Teátrum ügyvezető igazgatója, dr. Dósa Zsuzsa művészeti igazgató, Varga Viktor, a musical rendezője, valamint Babák Mihály, Szarvas polgármestere is részt vett.

A Valahol Európában, szarvas, cervinus teátrum, valahol európában, Szarvas, 20160823
Babák Mihály, Csasztvan András, Varga Viktor
tájékoztatón elhangzott: a város önkormányzata 6 millió forint támogatást szavazott meg a Cervinus Teátrum számára egy magyar nyelvű darab létrehozására (a Cervinus Teátrum szlovák nemzetiségi színház, így magyar nyelvű darabokra nem kap központi támogatást). Ez a darab pedig nem más lett, mint a Radványi Géza és Balázs Béla filmforgatókönyve alapján készült Valahol Európában című musical, melynek zenéjét Dés László szerezte.

A hivatásos színészek - Nádházy Péter, Dósa Zsuzsa, Szemerédi Bernadett, Timkó János, Boronyák Gergő, Polák Ferenc, Magyari László és Maróti Attila – mellett a kiválasztott gyermekekre is komoly feladat vár. A Valahol Európában, szarvas, cervinus teátrum, valahol európában, Szarvas, 20160823
A két főszereplő: Kevin és Szilveszter.
főszereplő, Kuksi alakját kettős szereposztásban egy kétsopronyi és egy szarvasi kisdiák, Laurinyecz Szilveszter és Szemenyei Kevin személyesíti meg. Szilveszter kétsopronyi fiú, s mint mondta, Varga Viktor egy ottani szlovák nyelvű szavalóversenyen figyelt fel rá, ő biztatta, hogy jelentkezzen a válogatásra. Kevin szarvasi, s kérdésünkre szerény mosollyal csak annyit mondott: ő ilyen szép hanggal született, ezért gondolta, hogy esélye lehet a válogatáson.

Ők ketten kapták tehát a főszerepet, de rajtuk kívül még sokan hozzáteszik a maguk szorgalmát és tehetségét a darab sikeréhez. Például a szintén szarvasi Magyar Jázmin, aki Magyar Jázmin, szarvas, cervinus teátrum, valahol európában, Magyar Jázmin, Szarvas, 20160823
Jázmin boldogan készül a szerepre.
divattervezőnek készül (már több füzetet telerajzolt az általa tervezett ruhákkal), de szerepelni is nagyon szeret. A negyedik osztályos kislány jó néhány ünnepi műsorban közönség elé lépett már, s nemcsak énekelni, hanem csellózni is tud. Ősztől pedig szeretne beiratkozni a művészeti alapiskola drámatagozatára.

Mielőtt az olvasópróba elkezdődött, Varga Viktort arról kérdeztük, miért éppen erre a darabra esett a választása.

– Úgy gondolom, a Valahol Európában talán sosem volt még annyira aktuális, mint napjainkban, amikor a világban háttérbe szorult a humánum, s helyette a pénz uralkodik. Átsiklunk azon, hogy embertársaink ölik egymást, s elfeledjük, hogy mi is bármikor bajba kerülhetünk. Ami Magyarországot illeti, itt a rendszerváltás óta sajnos felgyorsult ez a lejtmenet. Rosszul értelmezzük a szabadságot és a demokráciát, visszaélünk vele, pedig tisztelnünk kellene. Ez a musical tehát az emberségre akar emlékeztetni bennünket. Úgy szórakoztat, hogy közben elgondolkodtat – hangsúlyozta Varga Viktor, valahol európában, cervinus teátrum, varga viktor, szarvas, Szarvas, 20160823
Varga Viktor bízik a darab sikerében.
a rendező.

Varga Viktor a gyerekeknek azt ígérte, hogy mindegyikükből a maximumot fogja kihozni. Ehhez természetesen az ő kitartásukra is szükség lesz. Az elkövetkező időszakban nagyon sok próba vár rájuk, de a Cervinus Teátrum törekszik arra, hogy ez ne menjen fő feladatuk, azaz a tanulás rovására.

A Valahol Európában című musicalt november közepén mutatja be a szarvasi színház. A produkcióban a fent megszólaltatott gyermekeken kívül további 17 fiatal vesz még részt: Bagócsi Jázmin, Czifra Zétény, Domján Anna, Hódos Zsolt, Juhász Gergő, Kepenyes-Darida Zoé, Sebjan Farkas Bianka, Bak Zsolt, Csernus Nándor, Kiss Viktória, Kiss Virág, Mester Dóra, Molnár Kitti, Sinka Dominik, Uhrin Dóra, Varga Vivien és ​Vaskor Gergő.

Valahol Európában, valahol európában, cervinus teátrum, szarvas, Szarvas, 20160823

Egy csoportkép a start előtt. Talán néhányan közülük a színészi pályát választják majd.