Szanazug, a Békés megyei Doboz község csudás kistestvére. Az azonban kihagyhatatlan, hogy Doboz az egyik egyetlen település kishazánkban, ahol, ha bármelyik égtáj irányába elindulunk: erdőbe lépünk.

Szanazugi judo edzőtábor, Szanazug,  edzőtábor, judo, Szanazug, 20160826
Japánban már három évesen judogit húznak a judokák a dojóban (galéria)

Ilyen pompás színtér

a judo edzőtábor helyszíne is, ahol az autentikus japán sport visszatért az ősi erőt sugárzó tölgyek közé, azaz a természetbe. Mondjuk, ez a megállapítás azért sántít némileg, mert a cselgáncs az időjárás viszontagságai miatt szerencsére fedett pályán zajlik.

S tekintélyelvűség nélkül jegyzem meg, a tekintélyes és végtelenül szerény Awano Yasuhiro japán nagymester (világ- és Ázsia-bajnok) az egyik szakmai centruma a tábornak.

Gyáni János és Awano Yasuhiro,  edzőtábor, judo, gyáni jános, Awano Yasuhiro, Szanazug, 20160826
Gyáni János és Awano Yasuhiro (galéria)

Mivel azonban nem tudok japánul,

angolul még úgy sem, vagy épp fordítva, azért az alapfokú tót-angolságommal rávettem Awanót, hogy betűzze le a naplómba a nevét (ergo kaptam egy nyomtatott betűs dedikációt); ezt követően Gyáni Mesterhez fordultam, hogy fessük le a tábor hogyanjait és mikéntjeit.

Reggel 7-kor egy 7 kilométeres futással kezdődik a nap – mondja –, majd 10-től egy 3 órás technikai edzés következik (föld- és állóharc), ekkor természetesen van idő és lehetőség a gyakorlatok elsajátítására; kora délután pedig két csoportra bontva, egymást követően zajlanak az edzések, lévén 120 (+20 sportoló) van jelen.

Szanazugi judo edzőtábor, Szanazug,  edzőtábor, judo, Szanazug, 20160826
Egy szűk keresztmetszet a táborlakókról (galéria)

Hozzáteszi, a hét napos edzőtábor

felér egy néhány hónapos évközi tréninggel, ugyanis itt nagyon sok tapasztalatot lehet gyűjteni – miután a tanítványok kifejezetten ezzel a sportággal foglalkoznak, nem úgy, mint amikor otthon kilépnek az edzőteremből, és máris más jár az eszükben. Itt végig benne vannak a judo vonzásában.

A magyarok olimpiai szereplésével kapcsolatban elmondja, Rióban is szinte ugyanazok a versenyzők indultak, mint Londonban, ráadásul ezek a gyerekek már ki vannak zsigerelve, hiszen kéthetente részt vesznek egy Grand Slam vagy egy Grand Prix versenyen. Ezáltal természetes, hogy jelentkezik náluk a sérülés, a befásultság.

Awano Yasuhiro és Szigetvári Kevin,  edzőtábor, judo, szigetvári kevin, Awano Yasuhiro, Szanazug, 20160826
A siker ára

A mi a különbség a román

és a magyar judo között?, kérdésemre azt feleli Gyáni Mester:, hogy a románok nem technikáznak annyit, mint mi. Más felfogásban küzdenek: agresszívabbak, jobban akarnak győzni, ezáltal mozgékonyabbak, harcosabbak, azonfelül az addig számukra ismeretlen, új fogásokat is könnyen elsajátítják.

A tábor szombat délután, egy házibajnokság keretében csukja be kapuit.

Szanazugi judo edzőtábor, Szanazug,  edzőtábor, judo, Szanazug, 20160826