A hivatal pénteki, MTI-hez eljuttatott közleménye kiemeli, hogy a Nébih turista állami horgászjegy (tuhir) rendszerébe már több mint 25 ezren regisztráltak a bevezetése óta eltelt közel 2,5 évben.

proba horgászat, proba, horgászat
Akasztás
A Nébih 2014. május 1-jével vezette be a közigazgatásban egyedülálló informatikai rendszert, amivel bárki egyszerűen, online akár otthonról is bármikor kiválthatja a turista állami horgászjegyet.

A lehetőség nem csak a magyar horgászok körében népszerű: 51 ország lakói, többek között svédek, norvégok, svájciak, japánok és kanadaiak, váltottak turista állami horgászjegyet, hogy magyar vizekben horgászhassanak.

A turista állami horgászjegy kiváltásához a horgászoknak a https://tuhir.nebih.gov.hu/ oldalon kell regisztrálniuk, majd sikeresen kitölteniük egy halfaj és alapvető jogszabályi ismeretekből álló tesztet.

A közlemény szerint a jegy 90 napig érvényes és egy horgászbottal való horgászatra nyújt lehetőséget. A horgászjegy érvényességének induló napja előre beállítható a rendszerben. Az érvényesség kezdetéről, valamint annak lejártáról a program automatikusan emlékeztetőt küld.

Kiemelik, hogy a turista állami horgászjegy mellé is kell területi jegyet váltani. Az e nélküli történő horgászás ugyanis jogosulatlan horgászatnak minősül, ami - a turista állami horgászjegy bevonásán túl - halvédelmi bírság kiszabásával is jár.