A Békekenyér elnevezésű rendezvényt a német agrártárca indította el 2014-ben, 25 évvel a berlini fal és a vasfüggöny lebontása után, ezzel is elismerve Magyarország, és a térség többi országának szerepét a német újraegyesítés létrejöttében. Az első, Berlinben megtartott találkozót követően minden évben más kelet-közép-európai EU-tagország ad otthont a rendezvénynek. Tavaly a Lengyelországi Poznan volt a házigazda, idén pedig - a Földművelésügyi Minisztérium szervezésében -, Szarvason találkoztak a miniszterek. A hagyományoknak megfelelően az egyes tagállamokban megtermelt rozsból ezúttal is megsütötték az Európa egységét szimbolizáló Békekenyeret.

Békekenyér, békekenyér konferencia, Szarvas
Az ünnepség Tessedik templomának falai között zajlott. Fotók Bencsik Ádám. (Képgaléria)

A konferencia alapvető célja minden évben az, hogy megpróbáljanak közös válaszokat találni a mezőgazdaságban jelentkező kihívásokra, meghatározzák a közös agrárpolitika irányait. Idén itt Szarvason kiemelten foglalkoznak azzal, miként lehet a vidék felemelkedésébe bevonni a fiatalokat, a fiatal gazdákat.

A nyitónapon, azaz tegnap egy ünnepséget rendeztek az evangélikus Ótemplomban, melyre a nemzetközi delegációk mellett a Körös-parti város lakói közül is sokan eljöttek. A felszólalók Fazekas Sándor, békekenyér konferencia, Szarvas
Dr. Fazekas Sándor. Képgaléria
közül elsőként a házigazda tárcavezető, dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter köszöntötte a megjelenteket. Kiemelte: ez a kezdeményezés a Kelet-európai országok összetartozását jelképezi, s azt kívánja hangsúlyozni, hogy alkotni, értékeket teremteni csak békében lehet.

– A béke fenntartása és ezzel együtt a mezőgazdaság fejlesztése mindannyiunk alapvető érdeke. A jövő egyik központi kérdése ugyanis éppen az, hogy meg tudjuk-e őrizni ősi növény- és állatfajainkat, el tudjuk-e látni egészséges, GMO-mentes élelmiszerrel országaink lakosságát. Ehhez alapvető fontosságú, hogy az élelmiszertermelés szoros kapcsolatban legyen a természettel, a természetvédelemmel – hangsúlyozta a miniszter.

Christian Schmidt német szövetségi agrárminiszter beszédében megemlékezett a 26 évvel ezelőtti páneurópai piknikről, amely végül a vasfüggöny lebontásához vezetett. Hangsúlyozta: ezt a folyamatot nem a politikusok, hanem a hétköznapi emberek kezdték el. Kiemelte az országok együttműködésének fontosságát, s azt, hogy sokkal célravezetőbb, ha nem egymásról, hanem egymással beszélgetünk.

Svilen Kostov, a bolgár agrártárca miniszter-helyettese (jövőre Bulgária lesz a Békekenyér konferencia házigazdája) az élelmiszerbiztonság fontosságára hívta fel a figyelmet. Mint mondta, a tapasztalatcsere, az információk és a szaktudás megosztása hozzájárulhat egy versenyképesebb és egészségesebb mezőgazdaság létrehozásához.

Babák Mihály, a rendezvénynek otthont adó város polgármestere hangsúlyozta: fejlődni,Babák Mihály, babák mihály, Szarvas
Babák Mihály polgármester. Képgaléria
gazdagodni csak békében lehet.

– A történelem megtanított bennünket arra, hogy mindent félteni kell, ami fontos: elsősorban a békét és a mindennapi kenyeret – hangsúlyozta a polgármester.

Dr. Gibfried Schenk, a Békekenyér Egyesület vezetője egyebek mellett a vidéki gazdákra történő odafigyelés fontosságát hangsúlyozta.

A felszólalók után a Tessedik Táncegyüttes hálaadó éneke, majd a Békekenyér megszentelése következett. Ebben Lázár Zsolt evangélikus esperes, Pentaller Attila református lelkész és Seidl Ambrus római katolikus plébános működött közre. A megszentelt kenyeret dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter átadta a következő házigazda országot képviselő bolgár miniszter-helyettesnek.

Békekenyér, békekenyér konferencia, Szarvas
Dr. Fazekas Sándor átadta a megszentelt kenyeret bolgár kollégájának. Középen Lázár Zsolt evangélikus esperes. Képgaléria

Az ünnepség résztvevőinek távozáskor a templom kapujában kis békekenyereket osztottak. Maga a miniszter is beállt a kenyérosztók sorába, így sokan tőle vehették át a kiscipót.

A kétnapos konferencia mai zárónapjának helyszíne a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság. Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter lapunk kérdésére elmondta: élelmiszereink minősége szoros összefüggésben van a természetvédelemmel, ezért is nagyon jelentős a nemzeti parkok szerepe.

- A magyar agrártárca igyekszik mindent elkövetni annak érdekében, hogy természetes ételeket tudjunk adni az emberek asztalára. Folyóvizeink, termőföldjeink minőségének megőrzése nemzeti ügy - hangsúlyozta a miniszter.