Ugye az infó a Facebookon hever: azt olvastam, hogy Gyulán születtél, de Békéscsabán élsz.
Valóban, Gyulán laktam évekig, majd szüleimmel Sarkadra költöztünk, és a 7. osztályt már ott kezdtem el. A nagyszüleim, illetve a férjem, Géza is sarkadi – vele 14 esztendős koromban ismerkedtem meg, diák szerelemből házasság lett, ma már a férjem. Közben Békésre, a Farkas Gyula Szakközépiskolába növényvédelmi technikusi szakra jelentkeztem, ugyanis már akkoriban vonzott az agrár pálya: a környezetvédelem, a biogazdálkodás érdekelt elsősorban.

Czeglédiné Szappanos Anita, harruckern János közoktatási intézmény, czeglédiné szappanos anita, Gyula, 20160929
Czeglédiné Szappanos Anita (galéria)
A rendszerváltozás hajnalán ez a kifejezések, még nagyon frissek voltak.

Akkor kezdtek bimbózni. Egyszóval megfertőződtem az agrárszellemmel, és célba vettem a gödöllői egyetemen a környezetgazdálkodási agrármérnöki alapszakot. Ugye akkoriban még 120 pont volt a plafon, de engem 125-tel vettek fel, mert volt számos pluszpontom: a technikusi végezettség és a traktor jogosítvány.

Traktor jogosítvány?
Igen, 17 évesen párhuzamosan csináltam a személyautóéval. Nem egyszer megesett, hogy kiszálltam a traktorból, és beültem egy Ladába. Tehát környezetgazdálkodónak tanultam, a családom azonban a pedagógus pálya felé tolt volna.

Miért?
Mert mi alapvetően egy többgenerációs tanárcsalád vagyunk. Eleinte nem nagyon akartam pedagógus lenni, de hogy legyen egy kis családi nyugalom, másodévesen a mérnöktanári diplomára is jelentkeztem. Gyakorlatilag két diplomával kerültem ki az egyetemről. Ellenben, ami megpecsételte a sorsomat, hogy a tanulás mellett, egy évig éjszakai felügyelőként dolgoztam a Pető Intézetben – ez a munka nagyon személyiségformáló volt. Ott találkoztam egy bájos szőke kisfiúval, Bencével, akivel nagyon megszerettük egymást; el is határoztam, ha egyszer fiam lesz, Bencének fogják hívni, ami meg is valósult, mert 2006-ban kisfiam született és Bence Géza a keresztneve.

Harruckern János mellszobra, szobor, harruckern János közoktatási intézmény, Gyula, 20160929
Harruckern mellszobra (galéria)
Gödöllőről merre indultál el?

Hazajöttem írtam és beadtam vagy 40 önéletrajzot, de hónapokig nem történt semmi. Jó fél év után a tudomásomra jutott, hogy egy Karcagon működő, amerikai multinacionális vállalat (a takarmányozás az egyik fő tevékenységük) területei képviselőt keres Békés megyébe. Nagy bőszen jelentkeztem, és jó néhány rostán átjutva, egyedül engem választottak. Nőként!

Nem volt degradáló ez a beosztás a két diplomádhoz?
Nem, mert ez az amerikai típusú vállalat nem arról szólt, hogy menj, és írd össze, kinek hány táp zsák kell, hanem farmokra jártunk, receptúrákat készítettünk. Később tréneri feladatokat is elláttam. Egy éven beül pedig dealer menedzser lettem. Ez a munka jó 8 évig tartott.

Idővel mégis egy iskolába kerültél.
A karcagi cégem kapcsolatban volt az eleki Radványi György Szakközépiskolával (ez a Harruckern jogelőd intézménye), és az akkori igazgató folyton át akart csábítani. Csak hát akkor fiatal házaspárként éppen építkeztünk, és fele annyi fizetésért kockázatos lett volna lépni. Majdan néhány év múlva, 2006-ban megszületett Bence is, és tudtam, hogy az én intenzív életem nem fog működni a család mellett.

Harruckern: Boltmúzeum, harruckern János közoktatási intézmény, boltmúzeum, Gyula, 20160929
Az iskola egyik ékköve a boltmúzeum
Így épp egy pénteken 2008-ban fölhívtam a már említett eleki ismerősömet, és hétfőn már Szabadkígyóson voltam menedzser. (2007-ben alakult meg a Harruckern iskola, amely egy hatalmas integrált közoktatási intézmény volt: Gyula, Elek, Mezőhegyes, Szabadkígyós tartozott akkoriban a kötelékébe.) Noha egy jóval szerényebb fizetésért váltottam, de legalább négykor otthon voltam Bencével. Szabadkígyóson csak négy hónapot töltöttem, mert közben a Harruckernhez integrálták az orosházi Mezgét is, ahová külsős megbízott igazgatóként kerültem 2009-ben. Hozzáteszem, sosem vágytam az igazgatói székre, de a feladatok mindig megtaláltak.

Nehéz volt egy zárt tantestületbe kerülni?
Eleinte tartással voltak, de néhány nap után látták, hogy nem rombolni, hanem építkezni szeretnék és sikeresen befejezni a tanévet. Idővel sikerült a nevelőtestületet magam mellé állítani. Például Kovács Zsuzsannával is ott dolgoztam először, aki most a Gyulai Szakképzési Centrum főigazgatója, jelenleg a főnököm.

Miképp győzted meg őket?
A kommunikációban emocionálisan jól tudom kezelni a helyzetet, és idővel eljutok a kollégával arra a szintre, hogy azt mondja ki, amit én szeretnék. Azt követően, egy év után Orosházáról Gyulára jöttem; majd átvezényeltek a középiskolás éveim színhelyére, Békésre a Farkas Gyulába, mely később a Tisza Kálmán nevet vette fel. De ott se voltam hosszú ideig, mert 2012-ben visszahívtak a Harruckern igazgatóhelyettesi székébe. 2016 tavaszán felkértek, hogy pályázzam meg az igazgatói posztot, melyre a tantestülettől és az alkalmazotti közösségtől is 98 %-ban megkaptam a támogatást 5 évre.

Harruckern: 12/B, harruckern János közoktatási intézmény, 12/B, Gyula, 20160929
A 12./B (még több kép)

Bő nyolc év alatt egy hihetetlen hurrikánon mentél keresztül. Hogy fest a jelen?
2015. július 1-jétől a Gyulai Szakképzési Centrumhoz tartozunk, ezáltal sokkal kiszámíthatóbb a létünk. Tudunk tervezni, bővíteni, felújítani. A Harruckern 2017. július 1-én lesz épp 10 esztendős. Szeretnénk a kollégákkal a jogelőd intézmények előtt tisztelegve egy rendezvénysorozatot tartani. Fontosnak tartom, hogy iskolánk hagyományait ápoljuk, arculatát, értékeit megőrizzük, a diákok felé empátiával forduljunk, adottságaikhoz, képességeikhez megfelelő képzéseket biztosítsunk. A helyes döntés meghozatalánál elengedhetetlen, hogy meghallgassam kollégáimat, a cél eléréséért motiváljak, elismerjek, adott esetben szankcionáljak. Vezetőként mindig törekedtem és a jövőben is törekedni fogok a nyugodt munkahelyi légkör megteremtéséért, megtartásáért és hiszem, hogy csak emberi, együttműködő kollegiális kapcsolatokkal lehet hatékony, sikeres munkát végezni.