A Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság 2016. október 7-én, pénteken 12. alkalommal rendezi meg a "Megvilágosodás Napját". A rendezvény célja, hogy felhívja a kerékpárral közlekedők figyelmét a láthatóság fontosságára. Az akció keretén belül 9 óra és 18 óra között a megye 20 településén 30 kerékpárüzlet, illetve szerviz várja kedvezményekkel a bicikliseket. Árengedménnyel lehet majd első és hátsó világításokat vásárolni, amelyeket az akcióban résztvevő cégek, vállalkozások munkatársai díjmentesen felszerelnek a kerékpárokra. A készlet erejéig a kerékpárokra első világítást vásárlók a Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottságtól egy hátsó lámpát kapnak ajándékba. Ezen kívül a bizottság szakemberei és önkéntesei - amennyiben a tulajdonos igényli - fényvisszaverő matricákkal is ellátják a kerékpárokat és szükség esetén a hiányzó küllőprizmákat is pótolják. A kedvezményeket biztosító szervizek és üzletek listája az alábbiakban letölthető plakáton olvasható.

A nap programjában díjmentes kerékpár gravírozás is szerepel. A polgárőrök 16 és 21 óra között Békéscsabán, a Csaba Center főbejáratánál várják azokat, akik egyedi azonosító számmal szeretnék ellátni kétkerekűjük főbb alkatrészeit. Szintén a Csaba Center főbejáratánál 16 és 18 óra között a külterületen élők (a készlet erejéig) a Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottságtól láthatóságot elősegítő, fényvisszaverő eszközöket vehetnek át.

A "Megvilágosodás Napja" példamutató és figyelemfelhívó kerékpározással zárul. A megye 9 városában, Békéscsabán, Békésen, Gyulán, Orosházán, Mezőkovácsházán, Szeghalmon, Sarkadon, Szarvason és Mezőhegyesen 19 óra 30 perckor az alábbiakban letölthető plakáton megjelölt helyszínekről indulnak kivilágított kerékpárjaikkal az akció résztvevői. A körülbelül fél órás kerekezés után minden helyszínen ajándéksorsolás lesz, amelyen a felvonulás résztvevői és a napközben a szervizekben, üzletekben vásárlók is nyerhetnek láthatóságot elősegítő kellékeket.