Jó ideje napirenden van már Németországban a benzin- és dízelüzemű autók árusításának korlátozása, ám eddig csupán tervezetként élt a dolog a közéletben. Egészen mostanáig: a Der Spiegel alapján az Automtive News arról számolt be, a német parlament elfogadta a tervet, így 2030-tól az új autók esetén betiltják benzin- és dízelüzemű kocsik árusítását.

A lap szerint a németek az EU-s partnereket is sürgetik Brüsszelben, hogy 2030-ra mások is hasonló módon támogassák a zéró-emissziós gépek elterjedését. Oliver Krischer zöldpárti képviselő szerint ha a párizsi klímacsúcson elhangzottakat valóban komolyan akarjuk venni, és az éghajlatváltozás folyamatának lassítása érdekében csökkenteni akarjuk az üvegház-hatású gázok kibocsátását, akkor lehetővé kell tenni, hogy 2030 után a nem belső égésű motorral felszerelt autók legyenek többségben az utakon.

A felmérések szerint az, hogy a gyártásban az elektromos autókra állnak át, munkahelyek ezreit veszélyezteti csak Németországban. Ennek oka, hogy az elektromotorok összeszereléséhez jóval kevesebb szakemberre van szükség mivel a felépítésük is egyszerűbb, mint a belső égésű motoroké. A német parlament korábban gyakorlatilag ingyenpénzt szavazott meg azoknak, akik elektromos autót vásárolnának.

Németország mellett Norvégia is tett már hasonló vállalást, igaz, ők még hamarabb szeretnék, ha csak elektromos autók közlekednének az utakon.