Már 2015-ben is 350 ezer brit polgártól lopták el az útlevelet, ez 23 százalékos növekedés az előző évhez képest. Aztán idén, és főleg a Brexitről döntő júniusi népszavazás óta, kifejezetten megugrott a lopások száma. Augusztusig már 270 ezer brit polgár útlevelét csenték el. És Angol útlevél, angol útlevél, Ismeretlen helyen
közben folyamatosan emelkedik az úti okmány feketepiaci ára. Jelenleg 2700 fontba, azaz 3000 euróba kerül. Mindez abból a vizsgálatból derül ki, amelyet két brit biztosítótársaság, az Esure és az Opinium kezdeményezett. A munkát Stefan Fafinski, az oxfordi egyetem kiberbűnözéssel foglakozó professzora vezette – írja a Le Figaro.

Egyelőre nem tudni, mennyire lesz „kemény” a Brexit. Az is bizonytalan, hogyan lehet majd bejutni a már nem uniós tag Nagy-Britanniába az uniós tagállamokból. Nagyon sokan vélik úgy, hogy a mostaninál nehezebben. Ezért, Niki Sellers az Esure biztosító társaság vezetője úgy véli, hogy a brit útlevél lesz a legkeresettebb dokumentum az európai feketepiacokon. Az embercsempészek, de bármilyen más, például gazdasági stiklikre szakosodott bűnbandák számára is hasznos lesz. Tehát a lopások számának növekedése várható.

A londoni külügy már figyelmeztette a kontinensre utazó briteket, hogy nagyon vigyázzanak az útlevélre. Különösen Görögországban és Spanyolországban, ahol a Nagy-Britannián kívüli lopások 50, illetve 44 százalékát regisztrálták.