Az Ipsos közvélemény-kutató és a Reuters hírügynökség felmérésének eredménye szerint Hillary Clinton a múlt hetihez képest is növelte támogatottságát, és immár 45:37 százalék arányban vezet Donald Trump előtt. A felmérés szerint minden ötödik republikánus szavazó azt állítja: nőkre tett trágár megjegyzéseivel Trump alkalmatlanná tette magát arra, hogy az Egyesült Államok elnöke legyen.

A közvélemény-kutatás a vasárnap esti elnökjelölti vita után készült. Clinton a múlt héten már 5 százalékos előnyt tudhatott magáénak, és ez az előny az elnökjelölti vita után 8 százalékosra hízott. A megkérdezettek 61 százalékát azonban nem különösebben izgatták Trump trágárságai, azt mondták, hogy “egy csomó férfi” szokott időnként ilyen társalgásba bocsátkozni, 46 százalékuk pedig leszögezte: nem tisztességes valakit olyan beszélgetés alapján megítélni, amelyet “nem más fülének szántak”.

A megkérdezett republikánus szavazók 58 százaléka szerint továbbra is Trump kell legyen a párt elnökjelöltje, s 68 százalékuk azon meggyőződésének adott hangot, hogy a párt vezető politikusainak továbbra is őt kell támogatniuk.

Ám miközben a megkérdezettek 45 százaléka Clintont támogatja és 38 százalékuk változatlanul Trump mellett teszi le a voksát, 18 százaléknyi azok aránya, akik egyik elnökjelöltre sem kívánnak szavazni.

Hillary Clinton elutasítottsága különösen az úgynevezett millenniumi nemzedék, azaz az ezredforduló környékén születettek és általában a fiatal korosztályok körében magas. A demokrata párti elnökjelölt keddi floridai kampánygyűlésén elsősorban ezeket a tartózkodó fiatalokat akarta megszólítani, s a számukra különösen kedves klímavédelemről, a globális klímaváltozás megoldandó gondjairól beszélt.

A Miamiban tartott rendezvényen kampányolt először Clinton mellett Al Gore, aki Bill Clinton elnöksége idején alelnöke volt az Egyesült Államoknak, majd amikor George W. Bushsal szemben alulmaradt az elnökségért folytatott küzdelemben, visszavonult a politikától. Azóta környezetvédőként szerzett magának hírnevet.

Al Gore a kampánygyűlésen azt hangoztatta, hogy Hillary Clinton az az ember, aki képes megoldani az Egyesült Államok első számú gondját, a klímaválságot. Szót ejtett arról, hogy szerinte Donald Trump “klímakatasztrófába” sodorja Amerikát, ámbátor azt nem fejtette ki, hogy konkrétan mire gondol. Al Gore arról is beszélt, hogy minden egyes ember voksa rendkívül fontos, mert a verseny nagyon szoros. Ezzel összefüggésben emlékeztetett arra, hogy amikor 2000-ben Bush és ő volt a két elnökjelölt, akkor is szoros volt a verseny, sokan már neki gratuláltak, pedig a végén George W. Bush lett a győztes. Majd hangsúlyozta: nem szeretné, hogy ilyesmi még egyszer előfordulhasson.

Clinton kampányfőnöke: Oroszország állhat az új WikiLeaks-kiszivárogtatás mögött

Oroszország állhat a WikiLeaks hétfő óta zajló újabb kiszivárogtatási hulláma mögött – jelentette ki kedd este John Podesta, az amerikai demokraták elnökjelöltjének, Hillary Clintonnak a kampányfőnöke.

A WikiLeaks két nap alatt három e-mailcsomagot tett közzé. Állítólag valamennyi elektronikus levelet John Podesta demokrata kampányfőnök szerverét feltörve szerezték meg.

Podesta újságíróknak kifejtette: az FBI széleskörű vizsgálatot folytat annak kiderítésére, hogy ki törte fel az elektronikus levelezést. A kampányfőnök kifejtette: postafiókjának feltörése a Demokrata Párt szerverei ellen a korábbi hónapokban elkövetett sorozatos hackertámadások része. Szerinte ennek hátterében Oroszország áll, és talán Clinton vetélytársa, a republikánus Donald Trump választási kampánystábjával egyetértésben cselekszik.

A levelekből különböző médiaforrások tálalása szerint kiderül egyebek között az, hogy Chelsea Clinton – a Clinton-házaspár leánya – hogyan került összetűzésbe a Clinton Alapítvány vezetőjével, aki végül távozott is az Alapítványtól, vagy hogy Hillary Clinton miként részletezte a Goldman Sachs nagybanknál tartott előadásában azt a pakisztáni Abbottabádban végrehajtott rajtaütést, amelynek során likvidálták az al-Kaida vezérét, Oszama bin Ladent. Az egyik, 2014 nyarán keltezett levélben pedig a korábbi külügyminiszter Hillary Clinton az Iszlám Állam elleni küzdelemről vázol fel nyolcpontos tervet John Podestának, aki akkor Obama elnök tanácsadója volt.

Valamennyi sajtóorgánum a politikai irányultsága szerint szemezget a levelekből.

A Politico című lap internetes oldala blogot vezet és így kommentál egyes leveleket, a republikánusok mellett kampányoló Fox televízió az egész napos műsorfolyamban idéz belőlük és szólaltat meg szakértőket, a jobboldali Daily Caller című lap a Clinton Iszlám Állam ellen kidolgozott tervét tartalmazó levéllel foglalkozik, utalva arra az állításra a levélben, amely szerint a dzsihadista terrorszervezetet Szaúd-Arábia és Katar finanszírozhatja.

Kedd esti nyilatkozatában Podesta nem tért ki meghackelt leveleinek tartalmára.