A csarnokban azonban – Magyarországon elsőként – egy Renault Zoe típusú személygépkocsi várakozott arra, hogy a műszaki vizsgát követően tehergépjárművé nyilvánítsák.

E-autó, e-autó, renault zoé, Békéscsaba, 20161017
Megkezdődött a műszaki vizsga (galéria)

Az e-mobility Kft. kérelemmel fordult a Békés Megyei Kormányhivatalhoz: a tulajdonában lévő Renault Zoé típusú személygépkocsit szeretné átalakítani tehergépjárművé. A kérelmet a közlekedési hatóság teljesíthetőnek találta és engedélyezte. A továbbiakban több Renault Zoé átalakítását is tervezik, és a tervezési valamint kivitelezési tevékenység egyaránt Békéscsabán fog megvalósulni.

Gajda Róbert kormánymegbízott a környezetvédelem fontosságáról beszélt, melyhez az e-autók és e-töltőállomások térnyerése nagymértékben hozzájárul. Elmondta, hogy a 15 ezernél nagyobb lélekszámú települések szeptember 15-e óta pályázhatnak elektromos töltőállomások létesítésére – megyénkben Békés városa nyújtott be elsőként ilyen irányú pályázatot.

Gajda dobókői juhász, gajda róbert, dobókői györgy, juhász imre, Békéscsaba, 20161017
Gajda Róbert (b), Dobókői György és Juhász Imre (galéria)

Nem elhanyagolható tényező, hogy e-autó vásárlása esetén másfél millió forint támogatás is igényelhető továbbá különböző kedvezményekre is jogosultak az üzemben tartók: mentesülnek a gépjármű- és cégautó-adó megfizetése alól és sok nagyvárosban a parkolás is ingyenes.

Hazánkban jelenleg nagyjából ezer világoszöld rendszámú autó fut. Az elektromos gépkocsik elterjedésének elengedhetetlen feltétele az ehhez kapcsolódó infrastruktúra fejlesztése, ezért fontos lenne, hogy a későbbiekben Békés megye minél több pontján létesüljön elektromos töltőállomás.

Tesla, tesla, e-autó, Békéscsaba, 20161017
A világ legjobb autója és a képek