Sztori: ahogy araszoltam a kocsimmal a békéscsabai multi-kulti intézménybe, a parkoló bejárata előtt, a zebrán egy dömper megállt: elengedte a gyalogosokat. Ó, mondtam félhangosan, be udvarisa. Majd meg se moccant. Ismét jöttek, de a dömperes továbbra sem tágított a színtérről. És amikor a sokadik lukas másodpercet követően kikerültem, hálát adtam a Tervezőmnek, hogy nem dudáltam rá, mert most bizonyára törött orral zsibbasztanálak.
Akivel te találkoztál, valószínűleg az autizmussal élő emberekkel kapcsolatban is egy kicsit másképp gondolkodik. Ezzel szemben úgy vélem, az erőfeszítéseink mentén elég sokan – akár óvodákban, iskolákban, egészségügyi intézményekben, akik hallottak már az autizmusról, egy picit érzékelik, értik, hogy egy némi türelemmel, odafigyeléssel sokat tehetünk azért, hogy az autista társain környezetét érthetővé, értelmezhetővé és kiszámíthatóvá tegyék.

Szántó Tamás és Nemes András Bence, Szántó Tamás, AUT-PONT Alapítvány, autizmus napja, Nemes András Bence, Békéscsaba, 20161021
Szántó Tamás és az orosházi Nemes András Bence hajótulajdonos

Hamarosan nagykorúvá válik az Aut-Pont Alapítvány.
2006 óta működtetjük a fogyatékosok nappali intézményét, és a támogatott szolgálatot, amely nagyon fontos eredmény. Annak azonban nagyon örülünk, hogy itt nagyjából azonos arányban vesznek részt fogyatékos emberek és érdeklődök.

Egy kicsit lelassítjátok a pláza dinamikáját. Egyébként az előbb azt láttam, hogy te ugyanúgy építed a színpadot, pakolod a székeket, Berta Jimbóval együtt fújod a lufikat... Vagy 30 éve ismerlek, és tudom, hogy önmagaddal szemben rém következetes, míg a közvetlen környezetedben mintha egy kicsit elnézőbb lennél.
Ha egy Aut-Pont pólós embert megkérdezel, lehet, hogy ő másképp gondolkodik. Valóban, az átlagnál jobban figyelem a környezetemet, hogy mik azok a helyzetek, ahol valamit hozzá tudok tenni a másik ember életéhez. Ez fakadhat abból, hogy egy nagyon kicsi településen éltem, abból is, hogy két öcsém van, és eleve az otthoni élethelyzet is olyan volt, hogy figyeltünk egymásra, és fakadhat onnan is, hogy a Rock 'n Roll meg a blues feltételezi azt, hogy figyelek a mellettem muzsikáló emberre.

13. Autizmus Napja, AUT-PONT Alapítvány, autizmus napja, Békéscsaba, 20161021

***

Természetesen a program fináléja könyékig hatolt a bluesba, mégpedig a világhírű Grunting Pigs (Pribojszki Mátyás és Szász Ferenc) sugárzásával.

Előtte a Kemény Gitárklub danolt, azelőtt pedig Hevesi Doktor (Imre) brillírozott gitárja fogólapján – még egy Metallica riffet is előrántott 5000 éves batyujából.

(És persze megannyi szépség kápráztatta aznap az érdeklődőket.)

13. Autizmus Napja, AUT-PONT Alapítvány, autizmus napja, Békéscsaba, 20161021