Szél Bernadett országgyűlési képviselő sziporkázó megnyitóját követően Nagy Zsigmondné Zsuzsát, az alkotót faggattam papírkalandjairól.

Nagy Zsigmondné Zsuzsa, Szél Bernadett és Nagy Emese, lencsési közösségi ház, nagy emese, szél bernadett, Nagy Zsigmondné Zsuzsa, Békéscsaba, 20161022
Épp Szél Bernadett méltat (galéria)

A megnyitón elhangzott, április 28-a óta foglalkozik ezzel a csudás tevékenységgel, azaz az újságpapír kreatív újrahasznosításával. Honnan pattant ki ez a szikra?
Hamarosan nyugdíjas leszek, és ez okból kifolyólag a kollégáimmal az internetet bújtuk, hogy valami kreatív elfoglaltságot találjunk nekem az elkövetkezendő időszakra. Közbevetem, nem vagyok az a magamba zuhanós fajta, hogy „jaj, mi lesz velem, ha nyugdíjas leszek?". És egyszer csak rábukkantunk a papírfonásra, amely eddig teljesen ismertem volt számomra.

Milyen lapok a nyersanyagok?
Főként reklámújságok, amelyeket láthatóan nem a kukába dobok.

Elképzelhető, hogy idővel ezek a termékeknek valódi áruk is lesz?
Egyelőre fölmérem az igényeket.

Nagy Zsigmondné Zsuzsa - Papírkaland, lencsési közösségi ház, Nagy Zsigmondné Zsuzsa, papírkaland, Békéscsaba, 20161022
Nagy Zsigmondné Zsuzsa és gyermekei (és képek)

Ahogy így három méterről nézem azokat a táskacsodákat, úgy hatnak, mintha valóban vesszőből készültek volna.
Alapvetően nem könnyű munka előállítani őket, mert amikor az elején intenzíven sodorom a csövecskéket, a kezem nagyon sokat zsibbad, nagyon sokat fáj.

Hány kilót bír ki egy ilyen táska?
Hát nem ésszerű egy ilyennel krumplit vásárolni. Annyira elég, hogy az ember nyáron egy színes ruhácskához felveszi, beleteszi a mobilt, egy zsebkendőt, a pénztárcát és a bevásárlószatyrot.

A megnyitón azt néztem, hogy (Szél) Bernadett fölsőjéhez némelyik portéka simán passzol. Mindegyik színes, tehát lehet válogatni belőlük.

Mekkora lehet a legnagyobb méret?
Még nem ismerem a határokat.

Takács Péter, takács péter, lencsési közösségi ház, Békéscsaba, 20161022
Takács Péter, az intézmény vezetője az alkalomhoz illő étket (pogácsa) kínálja

Ameddig a szakítószilárdság bírja?
Nem feltétlenül, ugyanis egy-két kosár elkészítésénél használtam egy kis drótot.

Akkor ez egy szükséges csalás.
Ez egy kis szakmai titok volt. (nevet)

A megjelenteket köszöntötte: Nagy Emese, a közösségi ház munkatársa. Megnyitotta: Szél Bernadett országgyűlési képviselő. Nyitva: Békéscsaba, Fája Géza tér 1.; 2016. november 4-ig, hétköznapokon 8-tól 18 óráig.