A most 25 éves Lencsési Közösségi Ház egyik nagy eseménye volt – mondja a rendezvény előtt Takács Péter, az intézmény vezetője –, amikor 2002. március 15-én átadásra került a nagyterem. A jeles apropó lehetővé tette, hogy olyan típusú programokat is megvalósíthatunk, mint például a Lencsési Pódium Estek Sorozat. A rendezvények keretén belül számos békéscsabai, fővárosi, illetve határon túli magyar színművészek is tudtunk bemutatkozhattak.

Gáll Annamária és Péterfy Lajos, lencsési közösségi ház, gáll annamária, péterfy lajos, Békéscsaba, 20161106
Gáll Annamária és Péterfy Lajos (galéria)

Az egyik ilyen visszatérő vendégünk Gáll Annamária és Péterfy Lajos nagyváradi színész-házaspár – folytatja –, akiket két-három évente vendégül látunk. Többek között, egy jó évtizede egy rendkívül emlékezetes és magas színvonalú Arany János

és Ady estet mutattak be.

Hozzáteszi, a mostani műsoruk, az Ahogy lehet, erdélyi írók és költők (Áprily Lajos, Jékely Zoltán, Dsida Jenő, Ady Endre) műveit viszik színre. Az összeállítás gyakorlatilag arról a dilemmáról szól, amely a Trianon után minden határon túli magyar családban gondolkodásra késztetett: ez a menni vagy maradni? szindróma.

Gáll Annamária, Péterfy Lajos és Takács Péter, takács péter, gáll annamária, péterfy lajos, Békéscsaba, 20161106
Takács Péter a művészekkel (galéria)

Egyébként a színész házaspár élő példája annak, hogy maradni, hiszen ők Sepsiszentgyörgyön, Temesváron, Nagyváradon, illetve Kolozsváron is hosszú ideig szolgálták az erdélyi színjátszás ügyét – húzza alá Takács Péter.