A Mátyás király utcai hatalmas épületegyüttes megjelenése már kívülről is tiszteletet parancsoló. Mint később megtudjuk, a 11 ezer négyzetméteres telken 5500 négyzetmétert foglalnak el a gyártócsarnokok. Kétszintes is akad közöttük, így az üzem területe megközelíti a 8 ezer négyzetmétert. A mélyfúró szerszámok gyártásával foglalkozó kft. 180 embernek ad munkát, tavalyi árbevételük meghaladta a 3,6 milliárd forintot.

Johann Franz Wittmann, Johann Franz Wittmann, Nagyszénás, Toolex Kft., Nagyszénás
Johann Franz Wittmann 1993. végén alapította meg az üzemet. A termelés 1994-ben kezdődött, akkor még csak 300 négyzetméteren. Fotók: Bencsik Ádám. (Képgaléria)

– Amikor 1993-ban megvettem ezt a telket, mindössze egy 300 négyzetméteres csarnok volt rajta, melyben korábban papucsokat gyártottak. A munkát 1994-ben kezdtük meg, akkor még Toolex Kft., Nagyszénás, Toolex Kft., Nagyszénás
Ma 8000 négyzetméteres az üzem.
én is csak egy 2 x 3 méteres aprócska irodából irányítottam a termelést – kezdi az elején Johann Franz Wittmann, a Toolex Kft. ügyvezető igazgatója, amikor leülünk beszélgetni. A tágas, korszerű irodaépület ma más sejtetni sem engedi a kezdeti nomád körülményeket. Wittmann úr pedig nem töri a magyart, bár mint mondja, eleinte akadtak gondjai a nyelvünkkel, annak ellenére, hogy édesanyja magyar származású.

– Kezdetben csak fúrószárak egyengetésével foglalkoztunk, tíz alkalmazottal. Aztán ahogy teltek az évek, a 300 négyzetméteres üzem mellé újabb csarnokokat építettünk (később ezeket össze is kötöttük egymással), s egyre korszerűbb gépeket tudtunk beszerezni. Profilunk is kiszélesedett: 1996. óta (amikor felépítettünk egy 1000 négyzetméteres csarnokot), már teljes egészében mi gyártjuk az autóiparban, gépiparban és repülőgépgyártásban használatos mélyfúrókat. Ilyen fúrókat egyébként Magyarországon egyedül mi állítunk elő. Hagyományos átalakított esztergagépeken és CNC-gépeken egyaránt használják őket a vevőink – mondja a cégvezető.

Aztán – hogy könnyebben értsük, miről van szó –, meg is mutatja ezeket a termékeket. Toolex Kft., Toolex Kft., Nagyszénás
Széles a termékskála. (Képgaléria)
Vannak köztük egy- és kétélű mélyfúrók (melyekben a hűtőfolyadék a szerszámon belüli hűtőcsatornában jut előre és a forgáccsal együtt a V-alakú nútban távozik a furatból), ejektor-rendszerek, sőt spiralizált mélyfúró-telibefúrók is, amelyek már teljes egészében keményfémből készülnek, ezek ma a legkeresettebbek a szerszámpiacon. Ezen kívül speciális fúrófejekhez keményfémből alkatrészeket is gyártanak. A termékek 85-90 százalékát németországi partnercégüknek szállítják, a fennmaradó részt Magyarországon értékesítik és egy kisebb mennyiséget Romániába is szállítanak. Német partnercégüknek köszönhetően a Nagyszénáson gyártott mélyfúrók gyakorlatilag a világ minden tájára eljutnak. A Toolex Kft. ugyanakkor a német cég termékeit is forgalmazza Magyarországon.

– Éppen most fejezzük be a legutóbbi, 1 milliárd forintos fejlesztésünket, melyhez 500 millió forint pályázati támogatást nyertünk – mondja a cégvezető, mielőtt elindulunk, hogy körülnézzünk a gyárban. Először a régi (de már felújított) csarnokot mutatja meg. Hangjából érezni: nem felejtette, honnan indultak. S hogy messzire jutottak, azt nem nehéz megállapítani, miközben végigjárjuk a tágas, korszerű csarnokokat.

Toolex Kft., Toolex Kft., Nagyszénás
Az üzemben 180 ember dolgozik, s további létszámbővítést terveznek. (Képgaléria)

A legújabb, impozáns üzemcsarnok is készen van már, a hatalmas gépek beüzemelésre várnak. Mellette tágas ebédlő, s olyan dolgozói vizesblokkok, melyeket egy négycsillagos szálloda is megirigyelhetne. Mivel az új csarnok az emeleten van, ezért a dolgozók számára liftet is beépítettek – ez volt a német tulajdonosok kérése. S az sem utolsó, hogy itt a fizetési Toolex Kft., Toolex Kft., Nagyszénás
A legújabb üzemcsarnok. (Képgaléria)
napokon a borítékok sem olyan vékonyak, mint ahogyan ezt – sajnos –, Békés megyében megszoktuk. Éppen ezért (és a korszerű munkakörülményeknek köszönhetően) nem jellemző a fluktuáció.

– A Gyulai Szakképzési Centrumhoz tartozó orosházi Kossuth Lajos Szakképző Iskolával együttműködve gyakorlati helyet biztosítunk a leendő gépi forgácsolók, CNC-gépkezelők számára. Nálunk megtanulhatják, hogyan lehet ultramodern gépekkel ultramodern termékeket gyártani. Sokan közülük az iskola elvégzése után hozzánk jöttek dolgozni – ecseteli az ügyvezető igazgató.

Sétánk végén azt is elárulja: nem állnak meg a fejlesztésekben, bőven vannak további terveik is. Szeretnék például a fúrók bevonatolását is helyben végezni – ezt a munkát ma még németországi partnervállalatuk csinálja. A látogatás meggyőzött bennünket arról, hogy nem véletlenül szerepel a Toolex Kft. honlapján az alábbi kijelentés: „Jelmondatunk: Folyamatos fejlődés!”