Egyrészt mert óriás beruházásról van szó.

Azonfelül még sosem ült egyszerre egy asztalnál három országgyűlési képviselő (dr. Kovács József, Dankó Béla és Vantara Gyula), két polgármester (Szarvas Péter és dr. Görgényi Ernő), Dobókői György főosztályvezető, valamint Gajda Róbert kormánymegbízott.

Vantara, Dankó, Gajda, Szarvas és Görgényi, Szarvas Péter, Vantara Gyula, m44, Dr. Görgényi Ernő, gajda róbert, Dankó Béla, Békéscsaba, 20161123
Vantara Gyula (b), Dankó Béla, Gajda Róbert, Szarvas Péter
és dr. Görgényi Ernő (galéria)

Mindannyian egyet értettek abban, hogy Békés megye életében a legfontosabb beruházás veszi kezdetét az M44 megvalósításával, mivel az épülő út elengedhetetlen térségünk jelentős gazdasági fejlődése szempontjából.

Az elmúlt évtizedekben sokan, sok helyen megígérték az M44-es megépítését, de a beruházás a jelenlegi kormány idején indul el.

Dr. Kovács József és Fábián István, m44, Dr. Kovács József, fábián istván, Békéscsaba, 20161123
Dr. Kovács József (j) és Fábián István (galéria)

Az M44-es korszerűsítése összességében három szakaszból áll:

Tiszakürt és Kondoros

közt 61,4 kilométeren, Kondoros és Békéscsaba között 17,6 kilométeren, míg Kecskemét-Nagykőrös és Tiszakürt között 31 kilométeren épül meg a gyorsforgalmi út. A beruházás összesen 110 kilométer, amiből 54,6 kilométernyi fejlesztés Békés megye területén valósul meg. A Tiszakürt-Kondoros közötti szakasz esetében 37 kilométer érinti megyénket.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában valósul meg az M44 Tiszakürt-Kondoros közötti 61,4 km hosszú útszakaszának építése.

Gajda, Szarvas, Görgényi és Dobókői György, Szarvas Péter, m44, Dr. Görgényi Ernő, gajda róbert, dobókői györgy, Békéscsaba, 20161123
(képek)

Az útszakasz megépítéséhez szükséges forrás a hazai költségvetés terhére biztosított. A nyertes vállalkozókkal a szerződéskötés az elkövetkező néhány héten belül várható, a látványos kivitelezési munkálatok az időjárás függvényében 2017 elején kezdődnek meg. A kivitelezés 2019. III. negyedévére fejeződik be.

Dobókői György,

a Békés Megyei Kormányhivatal Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztályának vezetője a tájékoztatón arról beszélt, hogy az új nyomvonalon, 2×2 forgalmi sávos kiépítésű gyorsforgalmi úton négy különszintű csomópontot, 44 alul- és felüljárót, Cserkeszőlőnél és Kondorosnál egyszerű, Szarvasnál komplex pihenőt alakítanak ki. A Körös folyó felett egy 450 m hosszú acél ívhíd épül, díszvilágítással.

Sok éve, sokan dolgoztak a gyorsforgalmi út megépítésének előkészítésén. A Tiszakürt-Kondoros közötti szakaszra vonatkozó kivitelezési szerződés megkötése jelenti azt a fordulópontot, amellyel az előkészítő munkaszakasz sikeresen zárul, s a megvalósulás szakaszába lép a beruházás.

Dr. Görgényi Ernő és Dobókői György, m44, Dr. Görgényi Ernő, dobókői györgy, Békéscsaba, 20161123
Dr. Görgényi Ernő (b) és Dobókői György

A sajtótájékoztatónak egyúttal témája volt az Alaptörvény módosító szavazása.

Mindezzel kapcsolatban Dankó Béla

országgyűlési képviselő kiemelte, hogy sajnálatos módon a Jobbik és a szocialisták a saját szavazóikat is képesek voltak hitegetni, amikor a korábbiakban azt állították, hogy egyet értenek a módosítással és azt meg fogják szavazni.

A Jobbik és az MSZP végül távol maradt a szavazástól, amely megmutatta, hogy számukra saját hatalmi érdekeik sokkal fontosabbak, mint az ország védelme. Ez súlyos felelőtlenség az ellenzék részéről, hiszen távolmaradó magatartásuk által valójában támogatják a Magyarországra való illegális bevándorlást.

Dr. Kovács, Vantara, Dankó, Gajda, Szarvas, dr. Görgényi és Dobókői György, Szarvas Péter, Vantara Gyula, m44, Dr. Görgényi Ernő, gajda róbert, Dankó Béla, Dr. Kovács József, dobókői györgy, Békéscsaba, 20161123