A Vésztőn megtartott sajtótájékoztatón a megyei közfoglalkoztatási programban vállalt kendermag termesztés 2016. évi eredményeiről és a program tervezett kibővítési lehetőségeiről Gajda Róbert, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott, Molnár Sándor, Vésztő Város polgármestere, dr. Nagy Ágnes, a Békés Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának vezetője, illetve Mitykó Zsolt, Mezőhegyes polgármestere beszéltek.

Gajda róbert, kender, gajda róbert, vésztő
Gajda Róbert kormánymegbízott
A megyében egykor meghatározó gazdasági potenciállal bíró kendertermesztés- és feldolgozás újraélesztését célul kitűző közfoglalkoztatási program tavaly indult el Békés megyében. A programnak idén a vetőmagbázis megteremtése állt a középpontjában. A tavalyi évben, 2015-ben öt település mintegy 20 hektáron, idén már közel 25 település közel 70 hektáron termesztett ipari kender vetőmagot. Az ágazat számtalan lehetőséget rejt magában, hiszen a növény minden része - szárai, levelei, magja és olaja - hasznosítható.

A tavaszi vetés után a folyamatos gondozás eredményeként mára betakarításra került a termés. Ennek cséplése és utótisztítása a vésztői telephelyen folyamatban van.

A 2016. évben elsődleges cél volt a program folytatásához szükséges megfelelő mennyiségű vetőmag előállítása, amely sikerrel megvalósult, 15 tonna mag megtermelésével. Ezáltal megteremtődött annak a lehetősége, hogy jövőre már a feldolgozóipar számára szükséges alapanyagot is elő lehessen állítani.

A kendernek szinte minden része hasznosítható, így már az idei évben a vetőmag előállítás melléktermékeként keletkezett magból rendkívül értékes olajat állítanak elő, a szárat energetikai célra, rost kinyerésre és papírgyártásra is felhasználják.

Kender, kender, vésztő

Jelenleg a jövő évi termelés és feldolgozás előkészítése zajlik. A kitűzött cél a program folytatásával és kibővítésével, illetve a gépesítés megoldásával olyan mintaprogram létrehozása, amely révén az ipari kenderrel kapcsolatos mezőgazdasági tevékenység az iparosodás, a feldolgozás irányába mozdulhat el, ami egyben a közfoglalkoztatást is további szintre emeli.

A program hosszú távú célja a kender, mint ipari növény termesztésének és feldolgozásának bővítése és fejlesztés a dél-alföldi régióban, amellyel új munkahelyeket és jövedelmező alternatív mezőgazdasági kultúrát kívánnak létrehozni.