Hogy lehet, hogy Békéscsaba Megyei Jogú Város oly jó viszonyt folytat a Dél-alföldi Közlekedési Központtal (DAKK), és mégsem megoldott a kerekes székesek közlekedése a városban? - szegezte Farkas József a kérdést a városatyáknak a múlt heti közmeghallgatáson.

Hogy lehetséges, hogy egy megyeszékhelyen alig néhány alacsony padlós busz van forgalomban, és azoknak sem lehet tudni a menetrendjét: azt, hogy pontosan mikor és mely vonalon közlekednek. Azért, hogy a mozgáskorlátozottak, a kismamák, a babakocsisok és az idősek ahhoz igazíthassák teendőiket.

És hogy lehetséges, hogy amikor épp jön a megfelelő busz, akkor is a vezető jóindulatán múlhat, felszállhat-e a kerekes székes.

Kerekes szék, kerekes szék, tolókocsi, mozgássérült
Farkas József kerekes székes. Elmondta: más városban nyert már pert a közlekedési társasággal szemben, amikor a vezető nem engedte őt felszállni az alacsony padlós járatra, mondván, csak kísérővel szabad. Azt is mondta, amennyiben ez legközelebb Békéscsabán is előfordul, ugyanúgy, ahogy a fenti esetben is tette, kigurul a busz elé, rendőrt hív, és ha kell, perre viszi az ügyet.

Azt szeretné, hogy a mozgásukban korlátozottak, akik – papíron – ugyanolyan jogokat élveznek, mint ép társaik, kevésbé legyenek kiszolgáltatottak.

Kérdéseinkkel a DAKK-ot is felkerestük, rájuk a következő választ kaptuk:

"A DAKK Dél-alföldi Közlekedési Központ Zrt. Békéscsaba Megyei Jogú Város területén a helyi, autóbusszal végzett közforgalmú menetrendszerinti személyszállítási szolgáltatást a Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzatával megkötött közszolgáltatási szerződés alapján végzi. Ennek értelmében a menetrendi paraméterek meghatározója Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata - mint megrendelő és finanszírozó -, Társaságunk pedig köteles a megrendelő által meghatározott menetrend és paraméterek alapján közlekedni. Tájékoztatjuk, hogy Békéscsaba helyi közforgalmú autóbusz-közlekedésében társaságunk jelenleg is közlekedtet alacsonypadlós autóbuszokat, azonban a fentiekben említett közszolgáltatási szerződés alacsonypadlós autóbuszok közlekedtetésére vonatkozóan nem ír elő kötelezettséget, a menetrendben előre meghirdetett módon nem került alacsonypadlós autóbuszjárat meghatározásra.

A DAKK Dél-alföldi Közlekedési Központ Zrt. a személyszállítási szolgáltatás ellátása során kiemelt hangsúlyt fektet arra, hogy megteremtse a mozgásukban korlátozott személyek számára az egyenlő esélyű hozzáférést biztosító feltételeket. Az Üzletszabályzatban leírtak megtartása mellett Társaságunk a mechanikus és elektromos kerekesszékkel közlekedőket menetrendszerinti autóbuszjáratain elszállítja. A segítségnyújtásra szorulók utazási igényeinek kezelésére Társaságunk segítségnyújtó rendszert alakított ki. Utasaink tájékoztatásának elősegítése érdekében Utazási tájékoztató került kibocsátásra, amely megtekinthető, illetve letölthető a www.dakk.hu internetes oldalunkon. Segítségnyújtó rendszerünk lehetővé teszi, hogy az utazni kívánó személy a segítségnyújtás iránti igényét a DAKK Zrt. által közlekedtetett járatokra vonatkozóan legalább 36 órával a segítség igénybevétele (utazásának megkezdése) előtt bejelenthesse, az alábbi elérhetőségeken:

-          Személyesen: az autóbusz-állomások forgalmi szolgálatánál
-          Telefonon: 06/80 828-000 díjmentesen hívható telefonszámon
-          E-mail formájában: segitsegnyujtas@dakk.hu központi e-mail címen.

Társaságunk az utazás megkezdését megelőző, legalább 36 órával korábban bejelentett utazási igény, továbbá az igénybe venni kívánt menetrend szerinti járat megjelölése esetén az alacsonypadlós jármű, illetve a segítő személyzet biztosításához szükséges operatív intézkedéseket minden esetben megteszi, amelyről 24 órán belül a bejelentő által megadott elérhetőségen visszajelzéssel él.

A segítségnyújtást biztosító autóbuszvezetőt, illetve az operatív tevékenységet ellátó munkatársainkat belső eljárásrend kidolgozása mellett, oktatás keretében készítettük fel a segítségnyújtásra szoruló utasokkal való bánásmódra, a közösségi közlekedéshez való egyenlő esélyű hozzáférés biztosítása során felmerülő feladatokra.

Mészáros Sándor
DAKK Kommunikáció"

*****************

Várjuk az Önök véleményét, tapasztalatait is a témában! A hozzászólások név nélkül, de moderálás után jelennek meg az oldalon.