Előválasztással állít jelölteket a következő választásra az MSZP, amely így választaná ki miniszterelnök-jelöltjét is - adta hírül az Index a birtokába került koncepcióra hivatkozva. A szokatlan jelöltállításról a szocialisták hétfői elnökségi ülésükön döntöttek.

Ebből kiderül, a párt mind a 106 választókerületben ingyenes szavazást akar, és ha ebben más ellenzéki kispártok is részt vesznek, eddig példa nélküli eljárás kerekedhet a baloldalon. Eddig a pártok jelöltállítása egy belső folyamat eredménye volt úgy, hogy a helyi szervezetek döntését a párt országos vezetői lényegében megvétózhatták.

Az előválasztási koncepciót az MSZP eljuttatta a többi baloldali párthoz is: a DK-hoz, a Párbeszédhez, az Együtthöz, a Momához. Eszerint a baloldali erők teljes egészében a népre bíznák a jelöltek kiválasztását, a következőképpen:

  • A résztvevők közös értéknyilatkozatban állapodnak meg, ami nem lenne azonos a kormányprogrammal, de bővebben kifejtené az alapelveket, amelyek a résztvevő pártokat, jelölteket összekötik. Ezek közé venné fel az MSZP a progreszív adózást
  • Az előválasztáson induló pártok, civilek és jelöltek a fenti nyilatkoztatot aláírnák és elfogadnák, akárcsak minden szavazó, aki részt akar venni a folyamatban. A regisztációt minden magyar választópolgárnak lehetővé tennék, ez személyesen és ingyen történne. Jobbikosok és fideszesek is részt vehetnének benne, de nekik is alá kellene írni az értéknyilatkozatot.
  • Ez a folyamat ismétlődne mind a 106 választókerületben, azok sem kapnának mentességet, akik 2014-ben nyertek a saját kerületükben.
  • A jelöltté váláshoz 500 ajánlást kellene begyűjtenie az aspiránsnak, az ajánlók a regisztráció során nevezhetnek meg jelöltet.
  • 30 nap után minden körzetben összeállna a jelöltek névsora, ezután 10 munkanapot szánnának az előválasztásra. Minden körzetben egy vagy több iroda lenne a szavazás központja. Minden párt delegálhat olyan küldöttet, aki a választás tisztaságára felügyelne.
  • A miniszterelnök-jelölt állításának módja még nem kristályosodott ki. Vagy a jelöltállítással lenne egybekötve, vagy egy korábbi, másik előválasztással döntenék el, ki legyen Orbán Viktor kihívója. Az MSZP koncepciója nem zárja ki, hogy a pártoknak sikerül konszenzussal megállapodnia egy közös jelöltben, de őt mindenképpen a 106 körzeti jelölt előtt kellene kiválasztani.
  • Az előválasztásban részt vevő pártok közös jelöltet állítanának, közös név és logó alatt. Közös lista is lenne, tehát a kis pártok egyetlen választási szövetségbe tömörülnének. A független jelölteknek is vállalniuk kellene a közös logót.
  • Mindennek költségét a részt vevő pártok állnák.
  • Az egész folyamatot 2017 nyárig le kellene bonyolítani, hogy ősszel már a választási kampányra tudjanak koncentrálni.

Forrás: hvg.hu