Alaposan körülnézett és úgy látta, hogy annyira új ez a csarnok, hogy még be sem tudták rendezni az ott dolgozók. Látta ugyan, hogy a terem körülbelül két harmad részén, szépen sorba rakva sorakoznak a tároló állványok, látta azt is, hogy mindegyiken vannak nagyon hosszú vasanyagok, mégis az jutott eszébe, hogy annál a vasmennyiségnél, amennyit látott, biztosan sokkal több is elhelyezhető lenne ebben a hatalmas térben.

Ferropont, ferropont

Túl sok ideje nem volt gondolkozni a látványon, mert elkezdődött a csarnokavató ünnepség, melyre az Univerzál Zrt. vezetősége meghívta legnagyobb partnereinek a képviselőit is, akik közül nagyon sokan elfogadták a meghívásukat, mert a javasolt öltözetben (meleg, téli ruházat – idézett a meghívóból) komoly sokaság beszélgetett hármas-négyes csoportokban, a csarnok teljes szélességében lazán elhelyezkedve. Velük szemben állt az ünnepségbeszédet mondók hármas fogata: Vantara Gyula, országgyűlési képviselő, fejlesztési kormánybiztos, Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere és Viczián László, az Univerzál Zrt. igazgatóságának elnöke.

Ferropont, ferropont
Viczián László

Viczián László: - Hideg teremben, de meleg szívvel köszöntöm Önöket! Nagyon büszkék vagyunk új létesítményünkre, melynek megépítésén legelőször körülbelül tizenöt évvel ezelőtt kezdtünk el gondolkozni. Természetesen abban bíztunk, hogy megnyílnak majd olyan pályázati források, melyek segítségével meg tudjuk oldani ezt a beruházást. Az idő haladt, de pályázati forráslehetőség sajnos nem adódott számunkra. Miután egyértelművé vált, hogy erre hiába várunk, elhatároztuk, hogy saját erőből és hitel felvételével fogjuk előteremteni a csarnok megépítéséhez szüksége pénzt. Miért volt ez ennyire fontos nekünk? Azért, mert pontosan tudtuk, hogy vásárlóink kiszolgálása nem éri el kívánt színvonalat. Márpedig számunkra vevőink tökéletes kiszolgálása a legfontosabb feladatunk. Ám a hó alól előbányászott, napokig forró naptól száradó, aztán esőtől ázó vasanyagaink vásárlóinknak sok kellemetlenséget és többletmunkát adtak. Ki kell mondanunk, nem tudtuk tiszta felületű áruval kiszolgálni őket. És persze tudtuk azt is, hogy dolgozóink munkakörülményei sem megfelelőek. Ami ártott a vasnak, az őket sem kímélte, hóban, fagyban, esőben és kánikulában is dolgozniuk kellett a szabad ég alatt. Ennek a rozsdás vaskorszaknak vetettünk végett, ennek a csarnoknak a megépítésével. A 300 millió forintos beruházáshoz szükséges pénzt saját erőből és az OTP által közvetített, kedvezményes kamatozású, növekedési hitel felvételével teremtettük elő. A csarnok paraméterei és kialakításai alkalmasak a legkorszerűbb logisztikai követelmények kielégítésére is. Alapterülete 2000 négyzetméter, mely teljes hosszában végigdaruzott. A 10 tonna teherbírású bakdaru sínpárja az épületen kívülre ér, tehát a csarnok hosszú oldalának végében lévő 1000 méteres területen is képes anyagmozgatásra. A csarnok kapuméretei és padlójának teherbírása lehetővé teszi, hogy 40 tonna összsúlyú, kamionok is be tudjanak állni. A város felöli oldalon a csarnok pillérállásai között 8 garázskapu is segíti az áru kiadását. Mégpedig azért, mert a garázskapun tolatva beálló gépkocsikra egyszerű lesz berakni, felrakni a megvásárolt vasanyagot. Az elvégzett munkák a tervező LBL Kft. és a kivitelező békési Vektor Kft. kiváló munkáját dicsérik. Az épület egyébként hat hónap alatt készült el. Még egyszer mondom, nagy nap ez a mai, az Univerzál Zrt. életében. (A szemlélődő tudósító az elnök úr beszédének végére megértette, hogy nem túl nagy a csarnok a vasanyag tárolására, értékesítésére, hiszen itt a tároláson kívül rakodni, pakolni és biztonságosan közlekedni is kell. És rájött arra is, hogy nem is olyan kevés az a vasmennyiség, amennyit kezdésnek elhelyeztek a tárolókon.)

Ferropont, ferropont
Vantara Gyula

Vantara Gyula: - A siker az élet egyik legfontosabb mozgatóereje. Mint a fűszer az ételnek, olyan a siker az életnek. Én szeretek sikeres emberek között lenni, örülök ennek a csarnoknak is. Hiszen minden egyes fejlesztésre fordított forint, amit Békéscsabán beruházásra fordítunk kiemelt jelentőséggel bír a város életében. Az Univerzál Zrt. és a Berényi úti vastelepe évtizedek óta meghatározó intézményei Békéscsabának. Ha egyszerre most itt lenne mindenki, aki volt már ezen a telepen, akkor biztosan megtelne még további két csarnok is. Igaz értéket hozta létre városunkban, melytől egy kicsit megint többek, jobbak lehetünk.

Ferropont, ferropont
Szarvas Péter

Szarvas Péter: - Büszke vagyok arra, hogy városunkban vannak olyan vállalkozások, amelyek fejlesztéseikkel élhetőbbé, komfortosabbá, jobb hellyé teszik Békéscsabát. Az elnök úr mondandójából kiragadnám azt a részletet, hogy saját erőből és hitelből finanszírozták a beruházást. Ez számára kitűnő biztosítékot jelent arra, hogy a nagy múltú Univerzál Zrt. hosszú távra tervez, és továbbra is sikeres vállalkozásként fog működni. Hiszen a hitelt vissza kell fizetni, ha vissza kell fizetni, akkor nyereséget kell termelni, ha nyereséget kell termelni, akkor sikeres céget kell tervezni. Én biztos vagyok abban, hogy ez így is lesz. Ismerve a városban hamarosan elinduló beruházásokat, azt hiszem nagyon sok vasanyagra lesz szükség a közeljövőben. Épülni fog sportcsarnok, piac, uszoda, megújul a jaminai egészségház is. Remélem, Önök is úgy ítélik meg, hogy mindez jó hír a vállalkozóknak és a munkavállalóknak egyaránt.

Utóirat: az ünnepség végén marhalábszár pörkölt és töltött káposzta között választhattak a vendégek, és a vacsora méltó zárásaként finom rétesek is sorakoztak a svédasztalokon…