Szombat reggel egy újabb, ad hoc helységgel bővült a Féja Géza tér 1. szám alatti kultúrobjektum – mégpedig egy 150 négyzetméteres sátorral, ahol már a korai órákban 600 székelykáposzta készült. A(z ingyen) káposzta mellé pogácsa és a közösségi ház cégére, a tea is dukált. (Amúgy a sátrat már pénteken felállították.)

András Napi Kolbászparádé sátra, lencsési közösségi ház, kolbászparádé, Békéscsaba, 20161203
A közösségi ház ikertesója (galéria)

Eközben kívül-belül zakatolt a mulatság.

Úgy gondolom, intézményünk 25 éves fennállása alatt tökéletesen megteremtette a lakótelep kulturális hagyományait – mondta Takács Péter –, többek között az ilyen rendezvénnyel, mint a mai. Hozzátette, az esemény társprogramja az adventi játszóház.

3-2-1... és elkezdődött a kolbászgyúró verseny.

András Napi Kolbászparádé, takács péter, lencsési közösségi ház, ferenczi attila, kolbászparádé, Békéscsaba, 20161203
Huszár Endre (b), Valach Jánosné Eszter, Takács Péter és dr. Ferenczi Attila (képek)

10, négyfős csapat

állt asztalhoz, ahol ötletben és optimizmusban egyáltalán nem volt hiány. Többek között Zsibrita Mária, a Mangal-Icák vezetője büszkén mesélte: igaz, hogy tavaly utolsók lettek, de legalább annyit dolgoztak, mint az elsők.

Ferenczi Attila, a részönkormányzat vezetője elmondta, amikor 2007-ben megálmodták ezt a rendezvényt, az volt a cél, hogy a lakótelepeik számára bemutassák a kolbászkészítés hagyományait. Noha nem gyakorló kolbászkészítők indulnak, sokan azonban a nagyszülők emlékeiből dolgoznak, ezáltal semmiben sem különböznek az elkészült termékek a hungarikumként számon tartott Csabaitól.

András Napi Kolbászparádé, kolbászparádé, vozár márton, imre györgy, Békéscsaba, 20161203
A süti-zsűri: Imre György (aki lélekben már a Gyula-Komló meccsen jár),
Vozár Márton és Eszti néni és a fotók

Több szempontból érdekes a sütemények értékelése – mondta Vozár Márton gasztronómus –, ugyanis ezek itt nem cukrászok által, hanem házi asszonyok által készített finomságok. Ráadásul egy új trend is jelentkezett: sokan nem kifejezetten vajat, vajkrémet, hanem joghurtot, gyümölcsöt használtak.

Az aranyjelvényes csipkeverő

Kiss Szilviának épp a Pálinkadal alatt sikerült a Manóvár Óvoda speciális kolbászreceptjét megosztania velem:

a darált húst mindig füstízű sóval hintjük meg, mert akkor nem kell később füstölni, és mégis tartós lesz; azt követően szegfűszeget teszünk bele, mert készülünk az adventre; azonkívül egy kis ecetet is öntünk bele, mert általa sokáig ropogós marad a kolbász husa; amúgy hétköznapokon libalókolbászt készítünk (egy libafejű lót mutat); s hogy szép legyen a színe: puncsot is belekeverünk; mivel gyerekekkel foglalkozunk, a végén vaníliáscukorral is meghintjük; de az idősb korosztályra is gondolunk: egy kis szódabikarbónát is belecsempészünk, hogy a kolbász fogyasztását követően ne kelljen azonnal Bilagitot enni.

(Nehogy kipróbáljátok!!!!!!, hiszen Szilvia csak a bolondját járatta velem.)

András Napi Kolbászparádé, kolbászparádé, manóvárovi, Békéscsaba, 20161203
A Manóvár ovisok - Kiss Szilvike balról az ötödik, vagy jobbról a...

EREDMÉNYEK:

Kolbászverseny:
1. József Attila Lakótelepi Tömegsport Egyesület
2. Lencsési Általános Iskola
3. Lencsésiért Kulturális és Sport Egyesület

András Napi Kolbászparádé, kolbászparádé, lakótelepi tömegsport se, Békéscsaba, 20161203
A bajnokcsapat, a József Attila Lakótelepi Tömegsport Egyesület

Sütiverseny:
1. Bertalan Sándorné - Kakaós-krémes szelet
2. Valentinyi Jánosné - Zserbó
3. Diószegi Gyuláné - Unokák kedvenc pogácsája
különdíj: Farkas Zoltánné - Gesztenye golyók

András Napi Kolbászparádé és süti, kolbászparádé, sütemény, Békéscsaba, 20161203
Csingiling