Két gyártó routerein is komolyabb biztonsági rést fedeztek fel az utóbbi időben. Az egyik eset viszonylag nagy visszhanggal járt: a német Telekomnál 900 ezer embert vágtak el egy pillanat alatt az internettől. A támadásban érintett routerek jelentős része ZyXEL márkájú volt, és a cég azóta már ki is adta a szoftverfrissítést: ha a ZyXEL által gyártott routere van, itt találja a telepíthető frissítéseket.

A másik eset a Netgear által gyártott routereket érint, a helyzet jelenlegi állása szerint három modellt már biztosan. A Carnegie Mellon Egyetem szakértői pénteken hozták nyilvánosságra, hogy a Netgear R6400, R7000 és R8000 modellek firmware programja olyan sebezhetőséget tartalmat, melyet kihasználva a támadók távolról vehetik át a teljes hatalmat az internetforgalmat bonyolító router dolgok felett. Az egyetem szakértői azt javasolják: amíg a Netgear nem lép az ügyben, addig minden tulajdonos "jól gondolja meg", hogy használja-e továbbra is a routerét.

A Computerworld azt írja, hogy egy hacker már négy hónapja értesítette a Netgeart a hibáról, a gyártó mégsem tett semmit azóta. Külön kínos a történetben, hogy nem 4000 forintos alapmodellekről van szó – no nem mintha azokat nem kellene védeni –, hanem több tízezer forintba kerülő (elvileg) erős, stabil, fokozottan biztonságos eszközökről.

Forrás: hvg.hu