Az Advent a Lencsési című programot dr. Ferenczi Attila, a részönkormányzat vezetője javaslata alapján, 10 esztendeje, évente szervezzük meg – meséli Takács Péter.

Advent a Lencsésin, advent, gyertyagyújtás, Békéscsaba, 20161215
A sötétben az a szép, hogy utána
mindig a fény érkezik
A közösségi ház varázslója

(ez a titulus nem a krónikás nagyzási hóbortja, hanem ez lejjebb ki fog derülni) hozzáfűzi, az ünnepség célja, hogy elsősorban a lakótelepen élők, és azon belül a közösségi ház látogatói számára rendezzünk egy olyan bensőséges műsorfolyamot, amely illik erre az időszakra. (Természetesen ez a történés is része a 25 éves az LKH sorozatnak.)

Eközben a színtér olyan, mintha egy forgatáson lennénk: piros jelmezes pöttömök szaladgálnak a folyosón, a nagyteremben egy szemüveges úr zongorázik az orgonán, az egyik kisteremben oboa skálák cikáznak a 64 négyzetméternyi atmoszférában, a zsiráfnyakú szülők folyton a gyermekeiket keresik, a konyha felől a tea párafelhője kardozik a pogácsa illatával (és ez már egy 4D-s mozi, mert szagok is vannak), és... kint esik.

Mégpedig a hó!

Dr. Ferenczi Attila köszöntőjét először a fentebb, általam megemlített varázslóval való beszélgetésével kezdi:

Advent a Lencsésin - Ferenczi Attila és Takács Péter, advent, lencsési közösségi ház, takács péter, ferenczi attila, Békéscsaba, 20161215
Dr. Ferenczi Attila és Takács Péter
– Péter hogy intézted el, hogy mára hóesés van?
– Ez maradjon az én titkom.
– Mindenhez értesz?
– (...)

Hozzáteszi, a karácsony év legnagyobb ünnepe, miközben várakozunk... például várakozunk a hóesésre – egyébként 70 éven belül csak 18-szor volt fehér karácsonyunk.

Azt követően Marti Miklós

lelkipásztor hirdet igét; majd fellép az intézményben működő, Baráthné Kutasi Györgyi által vezetett angol szakkörösök csoportja, a Zöldovi Nyuszi csoportja és a helyi Nefelejcs Népdalkör.

Végül a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Kollégium diákjai által prezentált műsor a program zenitjéig nyújtózkodik.

Advent a Lencsésin - Zöldovi, advent, lencsési közösségi ház, zöldovi, Békéscsaba, 20161215
Színpadon az angolosok

***

Míg ezeket a sorokat püföltem a laptopba, folyamatosan Edith Piaf Milordjád énekeltem (persze hamisan)... azaz a refrénre azt dúdoltam, hogy Advent a Lencsésin, Advent a Lencsésin stb.
Tessék kipróbálni!