Amikor még nem kapcsoltam be a diktafont, azt mondtad, két részletben kaptatok támogatást. Miből áll az első rész?
Az egyik fontos lépés az útépítés és -felújítás volt, ezáltal minden út aszfaltozottá vált a településen.

Akkor ez egy gazdag város.
Így is meg lehet közelíteni a kérdést. Újkígyóson több évtized óta fontosnak tartották, hogy minél több utcában aszfaltozott út legyen. Mondhatjuk, hogy a mindenkori vezető testületek eredményesek voltak ebben a kérdésben is. Sokat áldozott erre a település, de mindig éltünk a felkínálkozó lehetőséggel. Természetesen továbbra sem ülhetünk a babérjainkon, manapság az útjaink karbantartásáról, felújításáról kell gondoskodnunk, ami szintén sok forrást igényel.

Szebellédi Zoltán, szebellédi zoltán, Újkígyós, 20161218
Szebellédi Zoltán (galéria)

Egy település olyan, mint egy nagy ház: folyton foltozni kell, azaz folyton foglalkozni kell vele.
Igen, ebből a támogatásból más fontos beruházásokat is sikerült megvalósítani. Egy részét a Cz. Kiss Rendezvényház fejlesztésére használtuk fel, amely pályázati forrás felhasználásával több funkciós közösségi térré vált. Így a régi mozi épületében novemberben a Békéscsabai Jókai Színház művészei által, profi hang- és fénytechnikával létrejöhetett Újkígyóson az első igazi színházi előadás.

Mit játszottak?
Moliére-től A fösvényt, amelyről sok pozitív visszajelzés érkezett. Ezúton is köszönjük színháznak a nagyszerű élményt.

Ti nem gondolkodtok helyi színjátszó körről, hisz sok kis településen vannak erre próbálkozások.
Még egyelőre ott nem tartunk.

Vállalnál szerepet? Nyilván nem Harpagon-ra gondoltam...
Nem, hiszen eleget szerepelek anélkül is. Nem török színházi babérokra és amúgy is izgulós típus vagyok.

Cz. Kiss Rendezvényház, cz. kiss rendezvényház, Újkígyós, 20161218
A Cz. Kiss Rendezvényház impozáns épülete (galéria)

Ez nem látszik... A fentieken kívül még milyen fejlesztések valósultak meg a korábbi támogatásból?
Az Ezüstág Idősek Otthonában napelemek és napkollektorok kerültek elhelyezésre, valamint megtörtént a szobákhoz tartozó teraszok újjáépítése. Az önkormányzati konyhánál zajlott, zajlik a beruházás, melynek a további korszerűsítése az idei támogatás részét képezi.

És még milyen célokat fogtok megvalósítani az idei évi támogatásból?
A konyhánál tehát napelemeket fogunk elhelyezni, illetve hűtő- és fagyasztókamrát kialakítani. A régi zárdaiskola felújítása és átalakítása, valamint a ravatalozó újjáépítése szerepel a terveink között.

A temetői kápolna és a ravatalozó felújítása is része a projektnek – mivel más forrásból ezt még nem tudtuk megvalósítani –, hogy méltóképpen tudjunk búcsút venni halottjainktól. Ennek a beruházási tervnek a legmarkánsabb pontja a zárdaiskola megvásárlása és felújítása.

Zárda, zárdaiskola, Újkígyós, 20161222
A Zárda

Zárda. Kemény szó...
Akkor beszéljünk erről! A zárdaiskolát valamikor a '20-as években építették és apácákat kértek fel az oktatásra, ezért az iskola mellett zárda is épült. 1950-ben az apácákat elzavarták, és az iskola egyik telephelye lett. A nagyiskola 2002-ben elnyerte a jelenlegi állapotát, megszűntek a telephelyek. Azóta az épületet sem az önkormányzat, sem az egyház nem tudta hasznosítani.

Mi lesz a funkciója?
A felújítás és az átalakítás után kulturális és turisztikai célokat szeretnénk ott megvalósítani, amelyhez 2-3 ágyas szobák, étkezési lehetőség és megfelelő közösségi terek fognak rendelkezésre állni. A hagyományoknak megfelelően a misézőhely lehetőségét is fenn fogjuk tartani. Egyébként ez az első olyan épület, amelyet képviselő-testület helyi védettség alá helyezett. Ennek megfelelően visszaállítják az eredeti homlokzati elemeket és a harangtornyot is.

Akkor megoldódik a Galiba Napok vendégeinek elszállásolása is.
Igen, Újkígyóson kevés szálláslehetőség van. Fontos a szálláshelyek bővítése is, de így lehetőség nyílik tematikus táborok, lelkigyakorlatok megtartására is.

Továbbra is Zárda lesz a neve?
Mindenki így ismeri a városban, de alkalmas időben nevet fogunk adni az intézménynek. Azt tervezzük, hogy együttműködési megállapodást kötünk az Ipolyi Arnold Népfőiskola Kulturális Egyesülettel, mely több mint 25 éve eredményesen végzi a tevékenységét, Harangozó Imre néprajzkutató vezetésével. Ennek köszönhetően a Népfőiskolát be fogják vonni abba az országos programba, amelynek keretében járásonként népfőiskolai központokat fognak létrehozni. A Kárpát-medencében először 18 központ létesül, a Békéscsabai Járásban itt, Újkígyóson.

A zárdaiskola tervrajza, zárdaiskola, Újkígyós, 20161218