Körösújfalu, polgármester, polgármester, Körösújfalu
Szabó Csaba (képek)

Szabó Csaba (36) polgármester úgy tősgyökeres körösújfalui, hogy tanuló életét a Dél-Alföld három nagyvárosában, Hódmezővásárhelyen, Szegeden és Békéscsabán töltötte. Mégis rajta volt a falu polgármesterjelöltjeinek listáján, amikor eljött a 2006-os önkormányzati választások ideje.

- Békéscsabán dolgoztam, pályázatíró voltam, amikor megkerestek a körösújfalui emberek, hogy sokan támogatnának, ha polgármesterjelöltként elindulnék az önkormányzati választásokon – emlékezett vissza Szabó Csaba a közigazgatás útján tett első lépéseire.

- Sokat gondolkozott azon, hogy belevágjon?

- Igazából nem. Jólesett a bizalom és felkészültnek éreztem magam arra, hogy belevágjak ebbe a kalandba.

- A kalandból életpálya lett, már tízedik éve irányítja a település életét. Valószínűleg jó irányba mozdultak el a dolgok, ha már a harmadik ciklusban is ön kapott bizalmat. A nulladik percben hogyan képzelte el a település életének irányítását?

- A legfontosabbnak azt tartottam, hogy élhető, szerethető falu legyünk. Nem voltak illúzióim, tudtam, hogy szegény, munkahelyhiányos település Körösújfalu, de azt akartam elérni, hogy aki itt él, az érezze jól magát. Aki elment és nem sikerült az élete, az jó szívvel visszajöhessen, aki pedig eljár dolgozni, az se akarjon máshol élni.

- Hogyan képzelte, mit fog ajánlani az embereknek?

- Azt mindenképpen, hogy a falu lakói semmilyen alapellátásba ne szenvedjenek hiányt. Legyen megoldott az egészségügyi ellátás, a gyerekek kényelmesen tudjanak iskolába járni, és ne szenvedjünk hiányt semmilyen korszerű infrastruktúrában sem.

- Internetre, kábeltelevízióra, jó utakra gondol?

- Igen azokra is. Legyen meg minden nálunk is ugyanúgy, mint bármelyik másik településen.

Körösújfalu, polgármester, polgármester, Körösújfalu
Körösújfalu, községháza (galéria)

- Ezek voltak az elvek. Ez jó, mert ha van hová tartani, akkor lehet tervet kovácsolni. De nyílván azzal Ön is tisztában volt, hogy minden önkormányzati mozgás alapja a költségvetés. Meg voltak a település forrásai a tervek megvalósításához?

- Tulajdonképpen nem volt különösebb probléma, felelősségteljesen gazdálkodtak a lehetőségeikkel elődeim is. Faramuci helyzetben voltunk az önkormányzatok konszolidálásának idején.

- Mert?

- Költségvetésünk ugyan negatív volt, de nem volt jelentős az adósságállományunk. Minket fillérekkel lehetett rendbe tenni. De tény, hogy szükség valamennyi pénzre. A minimális veszteség jóváírása miatt viszont kimaradtunk a jól teljesítő önkormányzatok számára adott támogatási lehetőségekből is. Szerintem tehát nem fekete és fehér ez a rendszer, a hozzánk hasonlóan gazdálkodó önkormányzatok, akik nem kerültek adósságspirálba, nem jártak igazán jól.

- Speciális helyzet, de ezzel kellett gazdálkodniuk. Jól értelmeztem szavait, hogy a költségvetés egyensúlyának megteremtésével kezdte el működését tíz évvel ezelőtt?

- Mással nem is kezdhettem volna, hiszen tudnom kellett mivel főzhetek. Elemeztük, értelmeztük helyzetünket, megkerestük a kritikus pontokat, és hozzáláttunk a munkához. Például a legelső intézkedéseim egyike a hivatal és az önkormányzati intézmények gázzal történő fűtésének a kiváltása.

Körösújfalu, polgármester, polgármester, Körösújfalu
Körösújfalu, Művelődési Ház (galéria)

- Nagy tétel volt a gázszámla?

- Nagyon, egyértelmű volt, hogy változtatnunk kell. A legelső önkormányzatok között voltunk, akik áttértek az aprítékkal történő fűtésre. Pályázatírói előéletemből származó ismereteim jól jöttek a pályázatfigyeléseknél, és a pályázatok megírásánál is. Hamar nyertünk pénzt az önkormányzati intézmények fűtéskorszerűsítésére. És ezzel tulajdonképpen be is indítottuk, illetve ettől kezdve felgyorsítottuk a falu fejlesztését.

- Vagyis?

- A fűtéskorszerűsítés után jöttek az intézményi felújítások, a közösségi terek fejlesztése, az óvoda és a konyha korszerűsítése, a kommunikációs infrastruktúra kiépítése, a település úthálózatának felújítása.

- Mindent pályázati pénzekből valósítottak meg?

- Gyakorlatilag igen, egyedül a Kossuth utca felújítását kellett önerőből kigazdálkodnunk, de ezt is sikerült. Bár a közútkezelő fenntartásában van a Kossuth utca, de nekik erre nem volt programjuk, a helybélieknek viszont égető szükségük volt az úttest felújítására.

Körösújfalu, polgármester, polgármester, Körösújfalu
A salakos pálya, mely jövőre, 2017-ben műfű borítást kap

- Az egy dolog, hogy rendben van, hogy élhetővé vált és fejlődött a település, de az emberek mégiscsak akkor érzik otthon magukat, ha megélhetésük is biztosított helyben, vagy nem távol a falujuktól. Vannak-e munkahelyek a településen? Hol tudnak dolgozni az emberek?

- Településünkön körülbelül háromszáz keresőképes ember van. Ezek egyharmada az önkormányzat kötelékéhez tartozik alkalmazottként vagy közfoglalkoztatottként. Körülbelül nyolcvan közfoglalkoztatottunk van. A másik harmad eljár dolgozni Szeghalomba, Komádiba és nagy részük Budapestre. A harmadik harmadba tartozók gazdálkodnak, állatot tartanak, vendéglátásban és a kereskedelemben dolgoznak.

- Olyan sok vendéglátóhely nem lehet Körösújfaluban?

- Van két boltunk és két kocsmánk. Van egy nagy mezőgazdasági vállalkozó, aki ezernél is több hektáron gazdálkodik, nála is dolgoznak néhányan, körülbelül tíz családnak van száz hektár körüli földje. De tény, hogy embermegtartó munkahely tulajdonképpen nincs Körösújfaluban.

- Akkor mi a megoldás az elvándorlás ellen?

- Amit a legelején megfogalmaztam, élhető települést létrehozni. Szerintem a mai létszám a jövőben már nem fog fogyni, igaz gyarapodni sem, megállapodtunk.

Körösújfalu, polgármester, polgármester, Körösújfalu
Körösújfalu, piac

- A közmunka program egyszerre lehet lehetőség és egyszerre lehet nyűg is. Önöknél lehetőség vagy nyűg?

- Szerintem mi jól sáfárkodunk a rendelkezésünkre álló személyi, tárgyi és anyagi feltételekkel. Ebben a szektorban van jelenünk és vannak fejlesztési elképzeléseink is.

- Mi a jelen?

- Pecsenye libatenyésztéssel foglalkozunk, ami kifejezetten jól jövedelmez. Három hektáron zöldségeket termesztünk, 13 hektár szántóföldi művelésű területünk van. A kukorica az idén nagyon jól hozott. Gyakorlatilag meg tudjuk termelni az állattartó telep kukorica igényét és a konyha zöldségigényét is. MTZ traktorunkkal bérmunkát is tudunk vállalni.  A termelés mellett közmunkásokkal tarjuk rendbe közterületeinket, építünk járdákat.

- Mi a jövő?

- Saját gyümölcsültetvény létrehozása, szilva, barack és diófák telepítésével. Mire az ültetvény termőre válik, addigra elkészül a mini hűtőházunk is, itt szemben, az elhagyottá vált ABC áruház helyén. Már megvásároltuk azt az ingatlant. Nyitunk egy kicsit a turizmus felé is.

Körösújfalu, polgármester, polgármester, Körösújfalu
Körösújfalu, játszótér

- Mit tudnak ajánlani?

- Elsősorban nyugalmat, csendet, tökéletes kikapcsolódást és vadász, horgász élményeket. A csapadékvíz elvezető rendszer megépítésének része lesz egy záportározó, mely kitűnő horgászvízzé alakítható. Vadásztársaságunk segítségével pedig vendégvadászokat hívhatunk belföldről és külföldről egyaránt. És bővítenénk állattenyésztő tevékenységünket is.

- Milyen állatokkal?

- Sertéstelep építését is tervezzük, illetve birkatenyésztéssel is komolyan foglalkoznánk. Ha nőnek a bevételeink, akkor nőnek a lehetőségeink is arra, hogy megteremtsük azt az élhető falut, amelybe visszavágynak nyugdíjassá vált egykori elvándorlóink, ahová vissza tudnak jönni azok a fiatalok is, akiknek nem sikerült idegenben karriert csinálniuk.

- Ezek a programok csak pályázati pénzből valósíthatók meg?

- Természetesen. De készen van a programunk, figyeljük a forrásokat, a kiírt pályázatokat és azonnal reagálunk. Adottak személyi és az infrastrukturális feltételek, megvannak a szükséges kapcsolataink, bízom a jövőben.

Körösújfalu, polgármester, polgármester, Körösújfalu
Körösújfalu, Meseerdő Óvoda és a Közösségi Konyha

Szabó Csaba polgármester elmondta, hogy településüknek két központja van. Az egyik a polgármesteri hivatal, Közösségi Ház és Művelődés Ház körül, a másik a piac, a játszótér, a Meseerdő Óvoda és a Közösségi Konyha körül alakult ki. A település iskoláskorú gyerekei, mintegy negyven gyermek Vésztőre járnak iskolába, az önkormányzat iskolabuszával. A buszt a Csaba Metál Zrt. szeghalmi gyárában gyártották. Az idős emberekről a Körösújfalui Idősek Klubja gondoskodik, hétköznapokon reggel fél nyolctól délután fél négyig fogadják a nyugdíjasokat. A közösségi ház és a polgármesteri hivatal között meglévő salakpálya jövőre műfű borítást kap, ezáltal még jobb körülményei lesznek a sportolni vágyóknak.

Körösújfalu, polgármester, polgármester, Körösújfalu

Évente négy nagy rendezvényt tartanak a faluban. Februárban farsang a Művelődési Házban, májusban majális a Közösségi Házban, augusztusban falunap a Közösségi Háztól a Művelődési Házig terjedő területen, decemberben fenyőünnep a Művelődési Házban.

Szabó Csaba polgármester előadásában pofon egyszerűnek tűnt egy halmozottan hátrányos helyzetű kis település irányítása. Magától értetődő természetességgel beszélt a meglévő gondokról éppen úgy, mint a jövő terveiről. Hallgatva őt egészen biztos vagyok abban, hogy két év múlva ott röfög néhány száz disznó a sertéstelepükön, birkanyájak tartják karban a település környéki mezőket, működni fog a mini hűtőház, láthatóak lesznek a gyümölcsös katonás rendben sorakozó fasorai és lehet, hogy már be fogja tudni mutatni nekünk azt a nyugdíjas párt is, akik hazajöttek Körösújfaluba végleg megöregedni…