Emlékszem, 1990-ben, egy kick-box edzésen láttalak spárgázni; tényleg, miért nem lettél karatés?
Alapvetően ott volt a törés, hogy fölvettek a Rózsába, és döntenem kellett, hogy hova teszem a nyakamat. Illetve egyszer a sokadik betonon futás és zsákolást követően végignéztem a véraláfutásos végtagjaimon, és kijelentettem: nő akarok lenni! Tévedés ne essék, a mai napig nagyon nagy tiszteletben tartom Gregor Laci bácsi munkásságát – én még most sem tudok úgy köszönni neki, hogy „Szia, Laci!"; nekem ő mindig Laci bácsi marad.

Kerekes Judit, kerekes judit, 20160822
Juditka
Tudsz még mindig spárgázni?

Esküszöm! Ez adottság. A tanítványaim a tanúk rá.

Persze ez nem véletlen, mert édesanyád tornász volt.
Nem. Anyu válogatott pinyós volt; előtte meg úszásban voltak szép eredményei. Mi egy sportos család vagyunk – valamiféle predesztináció felfedezhető.

Apukád pedig nagy focista volt, de először nem a csabai 11-ben volt.
Anyu szegedi, apu pedig pestszentlőrinci; Szegeden ismerkedtek össze, amelyet házasság követett, majd apu Dunaújvárosba igazolt, és én ott születtem meg; három éves koromban apa már Békéscsabán focizott. (Judit édesapjának, Gyuri bácsinak az öccse, Attila is itt brillírozott.) Itt nőttem fel, csabainak vallom magam.

Tehát a szögre akasztottad a kesztyűket, és egyből jött a fitness?
Nem, hanem elkezdtem ezerrel tanulni, mert az volt a célom, hogy egyszer majd jogász leszek.

Dr. Kerekes Judit.
(somolyog) Természetesen aközben mindvégig mozogtam: eljártam futni, illetve egy edzőteremben kondiztam, kardióztam. Majd amikor elég jó eredménnyel leérettségiztem, anyuék azt mondták, hogy kapok egy év laufot: amikor végre azzal is foglakozhatok, ami érdekel. Ez óriási lehetőség volt tőlük; kvázi kiengedhettem a levegőt. És úgy gondolom, mindennek oka van, mert akkor csöppentem bele a Fóri Márti féle fitness világba (Bajza utcai Fitness): náluk csináltam meg az első gyakorlatsoromat a tornából érkező lányoknak.

Már akkor koreografáltál?
A tánc mindig is az életem része volt. Kiskoromban balettozni jártam; majd anyu hozott egy csomó VHS-kazettát külföldi táncos filmekkel, amelyeket rongyosra gyűrtem. A sorsom egyébként a Flashdance című filmmel pecsételődött meg. Eleinte autodidakta módon tanultam a táncot. Aztán Pestre jártam kurzusokra, mert szinte éheztem a technikai tudást, a fejlődést.

FitDance Center SE - Kerekes Judit, kerekes judit, fitdance center se, 20160822
Show one!

Nem bántad meg, hogy nem lettél jogász doktor?
Az egy év pihenő után fel is vettek a Pázmányra és a JATE-ra is, az utóbbin négy évig jártam, de nem fejeztem be.

Lüksi.
Sokan nem értenek. De befejezhetem, mert függő státuszom van.

Somló Tamás is hatvan felett járta ki az egyetemet.
Épp ezt akartam mondani! Tehát négy évet becsülettel megcsináltam, de közben elkezdtem dolgozni: elindult a fitness, jöttek Zoltán Erikáék. Közben sikeresen felvételizem az amerikanisztika szakra is.

What?
(ismét nevet) Talán a New Kids On The Block miatt.

Kerekes Judit, kerekes judit, fitdance center se, 20160823
Juditka 1.2
Jaaaj! A pasik vagy a tánc tetszett?

A tánc, a zene és a pasik is. Jonathan Knight volt a szerelmem. És nekik köszönhetem, hogy elkezdtem angolul tanulni.

Visszacsatolva Zoltán Erikához. Ő hogy fedezett fel magának?
Felhívott, hogy hallottak rólam, és megbeszéltünk egy személyes találkozót, majd a kezembe adták a csabai tánciskola irányítását. Bő hat évig működtünk együtt.

Milyen csajszi volt? Én például nem nagyon rajongtam a Madonna koppincsokért.
Nagyon csodáltam, hiszen anyukám korábban hallgatta a számait, és én úgy nőttem fel, hogy ismertem őt. Egyébként ő és a párja, Kátay Robi- hozta be Magyarországra a hip-hopot.

Ja, Erika C, és...
Robby D. Azonfelül Erika egy rendkívül erős, tudatos nő, aki a kezében tartja a dolgokat. Majd időközben bennem is megfogalmazódtak az ötletek, és továbbléptem.

Mint a nyolcvanas években, sokan elmentek magánzónak.
Annyira azért nem. Mert elég sokáig kitartottam mellettük, majd épp egy szerződés lejárta után közöltem velük, hogy megpróbálnám a saját szárnyaimat bontogatni, és teljesen normálisan álltak a felvetésemhez.

Ekkoriban még versenyeztél.
Az első stepaerobic országos bajnokságon másodikok lettünk, és képzeld el, Schorbert Norbiékat is megvertük. De ez még korábban volt. Később táncban több országos bajnoki címet is szereztem – csapatban táncoltam –, és van egy vb ezüstöm is. De a tanítványaim túlszárnyaltak!

FitDance Cemter SE, fitdance center se, 20160823
Mindig magasabbra!

Bizony. Illetve bocs. Tehát 2003-ban indult a FitDance Center SE, amely sikert sikerre halmoz. Meg tudod számolni, hogy eddig hány aranyat zsákoltatok be?
Annyira sok egyéni, duó, trió, kiscsoport formáció versenyzett már nálunk, ergo rengeteg generáció. Az egyéni díjakat mindig hazaviszik a gyerekek, csak a csapatban nyert serlegek, trófeák maradnak a teremben. Eb, vb győzelmek – képtelenség összeszámolni.

Ha a fővárosban tanítanál, vagy hatszor többet keresnél. Sosem gondoltál arra, hogy Pestre költözöl?
Megfordult a fejemben, de ha mindenki elmegy innen, akkor ki marad Békéscsabán? Nekem három nap elég a fővárosból. Inkább Pestet hozom ide, például vendégtanárok formájában.

Ráadásul van egy csomó „gyermeked" a táncon kívül, akiket nehéz lenne itthagyni: a színház, a Premier suli, a Lencsési általános. Mikor alszol?
10-re bemegyek a színházba, sokszor este 10-ig is; közben tanítok a saját iskolámban, a Fitdance-ben. Nagyon szeretem a tanítványaimat: kicsiket és nagyokat egyaránt, de az ovisaim a kincseim.

Kiss Tamás, jégkorong, kiss tamás, 20160822
Kiss Tomi
Kiket tanítasz még?

A Lencsési általánosban elsősorban felsősöket, a Premierben középiskolásokat, a Színitanházban pedig már érettségizetteket – zömmel lányokat. De egyre több fiú kezd a tánc fele kacsingatni. Egyébként borzasztóan jól áll egy fiúnak a tánc! És ők nem feltétlen feminin kisfiúk, hanem inkább amolyan Rosszcsont Petik.

Egy jó táncosnak még a csajozás is könnyebben megy.
Pontosan.

Tehát alig van időd aludni; szerelem?
Két éve vagyok együtt a barátommal, Kiss Tamással; és ő abszolút rokonszakmában tevékenykedik: jégkorong kapus. No de milyen kicsi a világ: ő is dunaújvárosi. Tamás korábban a MOL Ligában játszott, a Szuper Leventével volt válogatott. Most Párizsban hokizik másodosztályban.

Pfff.
Azon gondolkodunk, hogy hol találkozik majd a kis életünk. Ő is tendálna hazafelé.

Azért látlak olyan sokszor egyedül. Na jó, most Kedves Olvasó, bevalljuk, Jutkáék felettünk laknak, és egy puccos kávézó helyett a rém rendetlen gyerekszobában beszélgetünk.
Ez tök jó.

Ez a két év bizonyára megedzett benneteket, akkor feltehetőleg ebből lesz valami.
Igen, hiszek benne!

Kerekes Judit és gyermekei, kerekes judit, fitdance center se, 20160823
Pest helyett Csaba!
Pest helyett Párizs?

Nagyon nehezen engedném el, ami itt van. A Fitdance, mondhatni a gyermekem, és Békéscsabáról ugyanúgy lehet az élvonalban lenni. Egyébként van egy bájos párizsi történetem.

Ühüm, jöhet!
Az egyik kis tanítványom, bizonyos Illés Renátó artista lett. És a rendkívül neves magyar Reciquel Társulat tagja. Szilveszterkor, egymástól függetlenül mindketten Párizsban voltunk, és egymásra írtunk. Majd január 1-jén közli, hogy előadása lesz a Szajna parton, egy kis kabaréban, ahol foglalt is egy asztalt nekünk. És van egy fantasztikus kézenálló száma, amit a mi asztalunknál követett el. Majd a végén lejött, az ölembe hajtotta a fejét, és az arcára mutatott, hogy adjak neki egy puszit. És ez a kisfiú megcsinálta az álmát. Olyan büszke voltam rá.

***

Judit az eddigi koreográfusi

pályafutása alatt: Eperjes Károllyal, Jordán Tamással, Vidnyánszky Attilával, Reviczky Gáborral és Szente Vajkkal is dolgozhatott. Van egy nívódíja és egy "Sporttáncok Mestere" díja is; a táncművészetis diplomája mellett még egy edzői végzettsége is.

FitDance Center SE - új logó, logó, fitdance center se, 20160822
Az új logó: a főnix madár - az állandó
megújulási készség szimbóluma
Nem utolsó, hogy rengeteg táncsuli érkezett nagy csindadrattával, rafinált marketinggel már Csabára, de szerencsére mindig bebizonyosodott, hogyha valakinek (Judit) a tánctanítás életfeladata, az többet jelent minden hangzatos reklámszövegnél, és a tanítványokon keresztül eljut az emberekhez, mert az minőséget szül.

Egyszer régen,

az egyik tanítványa anyukája, aki reiki mesterként tevékenykedik, azt mondta neki: „Judit, akinek nálad kell tanulnia, az úgyis odatalál."

Elmondása szerint a szülőnek óriási felelősségük van abban, hogy kinek/kiknek a kezei alá adják óvodás korú illetve kisiskolás gyermekeiket, mert ezek a korai évek nemcsak a tánctanulás alapjait rakják le, hanem a személyiségfejlődés irányát is meghatározhatják. És amire még büszke: akik a FitDance-nél kezdtek még ovisként, azok többsége ott is maradt egészen 18 éves koráig, vagy tovább.

A beiratkozás:

szeptember 5-én kezdődik a Csaba Center 3. emeletén, a volt Jankay Galéria termében, a mozgólépcsőnél – amely egészen október végéig tart. Hétfőtől-péntekig 16.00 és 19.00 óra között zajlanak az ingyenes bemutató órák.

(Such Tamás)

FitDance Center SE, fitdance center se, Békéscsaba, 20160519
A kép bal szélén Molnár Sándor, aki tanítványból lett alkotó- és harcostárs