Ez az őshüllő a legendás Tyrannosaurus Rex közeli rokona. A színész egy New York-i árverésen vette meg a szinte hibátlan csontvázat, amit büszkén mutogatott látogatóinak, rajongóinak. Nicolas Cage-nek, legalábbis saját elmondása szerint, fogalma sem volt róla, hogy a csontvázat Mongóliából illegálisan csempészték Amerikába. Amikor ez egy bűnügyi eljárás nyomán bebizonyosodott, nagylelkűen visszaadta a mongol kormánynak. Ennek az ünnepélyes visszaszolgáltatásnak azonban hosszú előtörténete van, amiről az AFP számolt be.

Csontváz, dinoszaurusz, nicolas cage
Kép: slate.com
Még a 2000-es évek végén egy mongol kormánytag felesége, aki amatőr dinószakértő, egy New York-i árverésen egy lenyűgöző őshüllő csontvázat látott. Biztos volt benne, hogy a lelet a hazájából származik. Pedig ezek a csontvázak Mongóliában a nemzeti vagyon részei, ezeket tilos kivinni az országból. Csakhogy a legnagyobb lelőhelyen, a Nemegt völgy nemzeti parkjában 10 ezer hektárnyi területre jut egy őr. Vagyis csak az nem lop csontvázat, aki nem akar. A lelet a vámon is átvihető némi kenőpénz ellenében. Elbegdorj államfő, akinek a miniszter neje beszámolt New York-i tapasztalatairól, elhatározta, hogy hadat üzen az illegális kereskedőknek és az amerikai kormány támogatását kérte a dinoszaurusz biznisz leállításához. Más ország segítségét nem kérte, mert a Mongóliából kicsempészett dinóleletek, szinte kivétel nélkül, az USA-ba érkeznek.

Az amerikai hatóságok eljárást indítottak és 2012-ben egy szövetségi ügyész elrendelte a csempészett csontvázak lefoglalását. Ezt követően kezdődött meg a dinoszaurusz leletek visszaszolgáltatása Mongólia számára. A dinoszaurusz csontvázak ugyanis turistavonzó látványosságok. A kormány a legnagyobb ulánbátori múzeumban állítja ki az impozáns leleteket. Ez a múzeum korábban Lenin nevét viselte és a bejáratnál egy óriási Lenin szobor fogadta a látogatókat. Most a bolsevik forradalom vezetőjét száműzték az épület mögé és a helyére az egyik legnagyobb Tarbosaurus csontvázat állították. Az ulánbátoriak szerint semmi különös nem történt, az egyik dinoszauruszt egy másik váltotta.

Forrás: hvg.hu