Elképzelhetőnek tartja a szexuális segítségnyújtás állami finanszírozását Elisabeth Scharfenberg, a német Zöld Párt szóvivője. A politikus a német Weltnek adott interjúban azt részletezte, hogy a döntést helyi hatóságok kezébe adná, de arról nem beszélt, hogy pontosan mennyi lenne a visszaigényelhető összeg.

Hollandiában már működik

A zöldpárti parlamenti képviselő ötlete meglehetősen rendhagyó, de korántsem új keletű. Hollandiában például már évek óta működik egy ilyen szolgáltatás, ahol a szexmunkásoknak egy külön tanfolyamot kell elvégezniük a fogyatékkal élők “megsegítésére”.

A kérvényt náluk azok a személyek adhatják be, akik orvosi papírral tudják bizonyítani, hogy nem tudnak szexuális élvezethez jutni más módon, a szexmunkások díjait pedig nem képesek finanszírozni.

Eddig papír nélkül is csinálták

Németországban eddig csak az idősotthonokban lehetett hasonló szolgáltatást igénybe venni, a prostituáltak növekvő száma miatt viszont egyre több nő árulja testét demenciás vagy más fogyatékkal élő páciens számára. Közülük viszont sokan nem tudják, hogyan kell viselkednia testi-lelki problémákkal küzdő páciensekkel, így előfordul, hogy többet ártanak, mint segítenek.

Scharfenberg azzal érvel, hogy a javaslat nem egy új szolgáltatást jelentene, hanem klasszisokkal javítana a már meglevő “speciális kapcsolatok” minőségén.

“Szokatlan javaslat”

A német politikusok nem fogadták tárt karokkal a javaslatot. Karl Lauterbach szociáldemokrata képviselő rendkívül szokatlan javaslatnak nevezte az ötletet, és arra figyelmeztetett, hogy a prostitúció elüzletiesítésével járna, hiszen a szexuális segítségnyújtásra nincsen konkrét orvosi szükséglet. Bár elismerte, hogy a fogyatékkal élőknek is joguk van a testi örömök élvezetéhez, de egyben arra is rámutatott, hogy az idősotthonokban inkább az intimitásra kellene koncentrálni.

Forrás: hirado.hu