Egy kicsit messzebbről kezdem:

egyik legnagyobb vállalt bűnöm, hogy lokálpatrióta vagyok...

Mindig leesett borostával lesem hétvégenként az M2-őn a német gyártású Grimm meséket. (Hol vannak már a régi, magyar ifjúsági filmek?) Csudás képek, karakterek, miliők, színek, fények egyszóval varázslat.

No, igen: a varázs!

Az utóbbi években ezt a Jókaiban viszont megkapom. (A szkeptikusoknak üzenem: irány a színház – hiszed, ha látod!) A Légy jó-ban a koris jelenetben, ahogy kinyílnak a fények; vagy a Diótörőben már a legelején Berta J. színrelépésével elkezdődik a buborékmese. Mert igenis kell a buborék (azonkívül a Légy jó-ban Dorogi Saca is a bubifújással csapta agyon az idő nevű metafizikai állapotot); kell a burok. Egy gyereknek igenis kell a burok: a Mikulás, amelyik igenis létezik, és az élő Jézuska is (aki a 7.5 éves Moo fiam szerint leány, mert akkor mi a csudáért ragozzuk a nevét?).

Diótörő és Egérkirály - díjazottak, díjazottak, Diótörő és egérkirály, Békéscsaba, 20170112
Alkotások és díjazottak (galéria)

Tehát csütörtök délután az egy hete lecsengett (pihenő?) darab utóérzései keringtek a színház aulájában.

Ott voltak az alkotók,

akik a program előtt Balázs Csongival (Diótörő 1.2) és Ragány Misával (Zenegér) szelfiztek egy kicsit.

Az utóbbi időben hagyomány nálunk – mondta köszöntőjében Seregi Zoltán, a teátrum direktora –, hogy a gyermekdarabok kapcsán bevonjuk egy játékra a közönséget. Most is, mint midig: gazdag fantáziára utaló, nagyon sok szép alkotás született – olyannyira, hogy a zsűri nem tudott dönteni! Ezáltal nincsenek dobogós helyezettek, hanem mindenki nyert. Tehát 14 első helyezett van, ergo mindenkit díjazott.

Diótörő és Egérkirály - díjkiosztó, seregi zoltán, balázs csongor, Diótörő és egérkirály, sz. kovács viki, ragány misa, Békéscsaba, 20170112
Seregi Zoltán (b), Sz. Kovács Viki, Balázs Csongor és Ragány Misa (galéria)

Azt követően Diótörő és a Zenegér váltva olvasta fel a skacok nevét, akik oklevelet és egy különleges ajándékot, még pedig a Fővárosi Nagycirkuszban a Ludas Matyi című előadásra kaptak belépőt.

A díjazottak:

Rumon Nóra, Ale Dóra Sára, Vőneki Laura- Mezőkovácsháza, Gera Virág, Bihari Iringó (eddig mindenki mezőkovácsházi lakos), Németi Patrik (Kondoros), Erdősi Flóra (Gyomaendrőd), Dékány Bence (Nagybánhegyes), Karácson Mirella (Köröstarcsa), Mihály Lilla Henrietta (Újkígyós), Eszenyi Gergő és Eszenyi Bence, Budai Réka és Budai Zsolt (ők pedig mezőberényiek).

Továbbá Sz. Kovács Viktóriától, a színház sajtósától megtudtam, Rumon Nóra, Gera Virág és Eszenyi Bence az Egérke és sajtkészítő versenyen már nyertek; valamint Bihari Iringó volt az egyik, aki a Szélkirály kapcsán repült is egyet a Békés Airport kisgépén a város felett.

Diótörő és Egérkirály - az Eszenyi család (díjazottak), balázs csongor, Diótörő és egérkirály, ragány misa, eszenyi család, Békéscsaba, 20170112
Az Eszenyi Család - a Zenegérnek stílszerűen egy rocker jutott (galéria)

A délutánt diós süti + forró puncs kombó zárta.
(Anya, ha nem kapok sütit, nem tudok gondolkodni!)